Головна
>
Новини
>

Ярослав Лодигін розповів про саундтрек до фільму «Дике Поле»

Ярослав Лодигін розповів про саундтрек до фільму «Дике Поле»

Зараз у кінотеатрах іде український істерн «Дике Поле» за романом Сергія Жадана «Ворошиловград». У центрі сюжету – хлопець Гєра, який повертається у рідне містечко через заправку, яку раптово покинув його брат. Цей фільм став режисерським дебютом Ярослава Лодигіна, радіоведучого та одного із засновників «Радіо Аристократи».


Придбати квитки на показ фільму «Дике Поле» можна за посиланням.


Частина нашої редакції вже сходила на фільм, а наш головред Олексій Бондаренко навіть поділився враженням у нашому оновленому телеграм-каналі «Нове українське», де ми ведемо блог про усе цікаве нам, що створюється в Україні. Прочитати її повністю можна за посиланням, а тут додаємо невеликий фрагмент:

«На “Дике поле” я йшов із певним хвилюванням. У стрічці думки розділилися: одні писали, що це геніально, найкраща робота в історії українського кіно (переважно, це спільні друзі з режисером Лодигіним), інші – що вийшло таке щось. Через це я скоріше очікував на провал. Проте, на щастя, “Дике поле” виявився справді класним, продуманим, зрозумілим та гідним фільмом, якому вдалося зберегти ту саму “жаданівську” атмосферу першоджерела – роману “Ворошиловград”.

“Дике поле” – це фантасмагоричний вестерн із яскравими персонажами та нелінійним сюжетом. Тут годі шукати відповіді на запитання “чому сталося саме так?” або ж намагатися знайти пряму логіку у вчинках персонажів. Так само як і в романах Жадана відповіддю часто слугує “ну тому що інакше не можна”».


Цікавим аспектом фільму є музика. Настільки цікавим, що режисер Ярослав Лодигін підготував цілий подкаст на цю тему для «Радіо Аристократи». Послухати його можна (і треба) тут. Ми ж розповімо основні моменти.

Найважливіша новина – планується вихід не лише альбому-саундтреків до фільму, а й вініл. Тому варто слідкувати за новинами.

Концептуально уся музика ділиться у фільмі на два типи – “скор”, тобто спеціально написана для фільму, та “саундтрек”, тобто окремі пісні, що лунають у фільмі.

Оригінальну музику писав композитор та відомий піаніст Фіма Чупахін. Оскільки наразі він навчається та живе в Америці, основна робота над музикою відбувалась дистанційно. Частину саундтреків, зокрема індійські мотиви, які лунають у сцені з автобусом, було записано саме у Нью-Йорку за участі індійських музикантів. Окремо Лодигін для себе виділяє мелодію, що грає між двома різними за настроєм сценами стрічки – інтимної (між Германом та Ольгою) та напруженої (підрив на заправці).

Очевидно, що у фільмі, який позиціює себе як істерн, є музика характерна для жанру. Вона звучить на початку, але сам Лодигін вирішив підкреслити мелодію, яка грала наприкінці фільму, у сцені розпачу Ніколай Ніколаїча.

Для Лодигіна було важливим, аби у фільмі лунав джаз. Цей жанр зустрічається і в оригінальному романі Сергія Жадана, зокрема наприкінці Герман читає Ользі книгу про зародження джазу. Фіма Чупахін дозволив у стрічці використати композицію його гурту Acoustic Quartet під назвою Хом’як.

Що ж до саундтреків-пісень, то список тут великий. Для того, аби Олег Москаленко, виконавець головної ролі, краще відчув атмосферу, Лодигін спеціально зібрав йому плейліст та записав його на старенький плеєр, який фігурує у фільмі. Серед таких пісень, наприклад, Супчик Захара Мая, дві композиції ДахаБраха (дивіться фотозвіт з їх концерту тут), трек Лишилась одна Брудні (до речі, їх дебютний лонгплей можна знайти тут).

Окрему роль зіграв і Олег Каданов. При чому буквально: він з’являється у стрічці у ролі контрабандиста Толіка, а його музика стає важливим атрибутом «Дикого Поля». Пісню його гурту Мантри Керуака Будда (на основі вірша Сергія Жадана), яка грає у фінальних титрах, уже асоціюють зі стрічкою, а трек Бог – серйозний чоловік Оркестру Че, яка грає у сцені знайомства Германа з Пастором, Лодигін вважає настільки пасуючою стручці, що вона цілком може описувати картину.

Є у фільмі і пісні закордонні. Перша – Ricchi e Poveri – Piccolo Amore. Лодигін розповів, що першопочатково задумував використати Felicità дуету Аль Бано та Роміни Пауер, але цього не дозволив бюджет стрічки. Друга – На заре гурту Альянс. Як пояснив сам Лодигін, ця пісня звучить, аби підкреслити ностальгію, яка є у персонажів старшого покоління, зокрема Травми.


Придбати квитки на показ фільму «Дике Поле» можна за посиланням, послухати подкаст тут, а знайти нашу повну рецензію на фільм у телеграмі.

Фото: фейсбук-сторінка “Дике поле”.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
5 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024