Головна
>
Література
>

Українська книжка «Хто зробить сніг» потрапила до рейтингу найкращої дитячої літератури від The New York Times

Українська книжка «Хто зробить сніг» потрапила до рейтингу найкращої дитячої літератури від The New York Times

8 грудня The New York Times опублікували рейтинг найкращих творів для дітей та підлітків 2023. До нього увійшла англомовна версія книжки українських авторів Мар’яни та Тараса Прохаськів «Хто зробить сніг». Перекладом твору займалися Борис Дралюк та Дженіфер Крофт. 

«Вперше видана в Україні, ця мила, дивна, по-легкому філософська книжка, ілюстрована м’якими каракулями, розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерній уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів, що коли вони помруть, то підіймуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився», — описали книгу редактори The New York Times.

«Хто зробить сніг» вийшла у 2013 році у Видавництві Старого Лева. Це не перша нагорода твору: у 2013 році книга перемогла у конкурсі «Книга року BBC» у номінації «Дитяча книга року BBC». У тому ж році подружжя Прохаськів отримали премію «ЛітАкцент року» у номінації «Поезія і проза для дітей» та посіла перше місце рейтингу «Книжка року» у номінації «Дитяче свято». А у 2014 році твір потрапив до світового каталогу The White Ravens.

«Вітаємо Мар’яну Прохасько та Тараса Прохаська і надзвичайно тішимося цій радісній новині!», — коментує нагороду Видавництво Старого Лева.

Ілюстрації до книги також створила Мар’яна Прохаськів.

«Ця ідея настільки давня, що вже важко визначити точно – коли і як. Ми знали десять років тому, що мусимо це зробити, бо інакше щось дуже важливого із того, що ми знаємо, що ми можемо, пропаде, зникне. Ми належимо до тих, хто вірить, що книжка може не тільки зафіксувати, але й оживити, дати життя. Ми хотіли, щоби наші герої отримали шанс пожити», — діляться автори книги Мар’яна та Тарас Прохаськи.

Читайте також: Які книжки найчастіше купували українці у 2023 році: результати опитування книгарень

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024