Головна
>
Література
>

Які книжки найчастіше купували українці у 2023 році: результати опитування книгарень

Які книжки найчастіше купували українці у 2023 році: результати опитування книгарень

До Національного тижня читання Український Інститут Книги разом із Kyiv Book Weekend провели опитування книгарень аби дізнатися, які книжки були найбільш популярними та мали найвищі рейтинги з продажу у 2023 році.

Літературні підсумки підбили на даних з продажів друкованих книг у двох категоріях: великі рітейлери Book24, kniga.biz.ua, Yakaboo, Книголенд, КСД та НФ, а також київські немережеві книгарні Сенс, Закапелок, Readeat й Katebooks (Ірпінь).

Дані, отримані від книготорговцями, систематизували та утворили перелік найпопулярніших книг за результатами цього року в чотирьох категоріях:

  • найпопулярніша українська класика;
  • найпопулярніші книжки сучасних українських авторів;
  • найпопулярніші переклади;
  • найпопулярніші книжки для дітей.

Найпопулярніша українська класика

Лідером в цій номінації стала серія «Неканонічний канон» видавництва Віхола. Вона увійшла одночасно в ТОП продаж чотирьох книготорговців з шести. 

«Перед вами серія “Неканонічний канон”, покликана перевідкрити знайомих незнайомців. У ній ви знайдете цілий спектр українських авторів та їхніх творів — від Підмогильного і Багряного до Хвильового та Йогансена, від вишуканого інтелектуального роману до динамічного пригодницького, від новаторської урбаністичної прози до психологічних текстів. Кожен текст супроводжується ключами для прочитання від українських літературознавців. Вони розкажуть, на що варто звернути увагу, і допоможуть подивитися на тексти українських класиків по-новому», — описує серію видавництво Віхола

До топу продажів також увійшли: «Місто» Валер’яна Підмогильного й «Записки Кирпатого Мефістофеля» Володимира Винниченка (Видавництво «Віхола»), «Тигролови» й «Сад Гетсиманський» Івана Багряного (Видавництво «Апріорі»), а також «Повість про санаторійну зону» Миколи Хвильового.

Найпопулярніші книжки сучасних українських авторів

На першому місці — книжка «Я бачу, вас цікавить пітьма» Іларіона Павлюка (Видавництво Старого Лева, переклала з російської Вікторія Стах).

«”Я бачу, вас цікавить пітьма” — історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій», — пише про книгу Видавництво Старого Лева.

Ще три видання представлені в топах продаж більшості опитаних. Це «Драбина» Євгенії Кузнєцової («Видавництво Старого Лева»), «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука (Видавництво «Бородатий Тамарин») і «Танці з кістками» Андрія Сем’янкова (Видавництво «Віхола»).

Найпопулярніші переклади

Серед перекладних книжок беззаперечних лідерів не виявилося. Смаки покупців усіх київських книгарень збіглися на таких книжках: «Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки» авторів Міхаель Бар-Зохар та Ніссім Мішаль (Видавництво «Наш Формат», переклав Олександр Михельсон), «Фактор Черчилля Як одна людина змінила історію» Бориса Джонсона (Видавництво Vivat, переклав Юрій Гірич).

Найпопулярніші книжки для дітей

Найкращими в цій номінації виявилися книжки українських авторів. Очолює рейтинг рітейлерів книжка «Малечі про інтимні речі» Юлії Ярмоленко (Видавництво Талант). Вона зацікавила покупців п’яти майданчиків з шести.

«Ця книга розповідає про дуже важливі речі — органи, які ми прикриваємо білизною. Не тому, що вони некрасиві чи сороміцькі, а тому, що до них ми ставимося дуже шанобливо й делікатно. Їх називають статевими органами або геніталіями. Ці органи потребують особливого догляду, і саме про них ми й поговоримо», — описує книгу видавництво Талант.

Також у лідерах (4 з 6) книжка видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка.

Читайте також: «Книга року BBC 2023» оголосила шортлисти номінантів

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024