Головна
>
Новини
>

Страсті за Нацвідбором: хронологія скандалу з Alina Pash (оновлюється)

Страсті за Нацвідбором: хронологія скандалу з Alina Pash (оновлюється)

Оновлений Нацвідбір на пісенний конкурс Євробачення традиційно не обійшовся без скандалів. За результатами голосування перемогла Alina Pash з піснею Тіні забутих предків. Проте перемога у Нацвідборі за досвідом минулих років ще не означає, що артист їде на сам конкурс. Зібрали для вас хронологію ключових подій конфлікту.

Фото: Alina Pash/Instagram

Alina Pash була фавориткою журі, глядачі найбільше голосів віддали Kalush Orchestra. З відривом в один бал співачка перемогла, та її перемога викликала бурхливу реакцію у медійному просторі. Зокрема через збої у оголошенні оцінок та відмову продемонструвати протокол з результатами гурт Kalush Orchestra звинувачував організаторів у фальсифікаціях. Згодом Суспільний мовник прокоментував технічні проблеми у прямому ефірі. Та навіть не це стало основним конфліктом.

За правилами Нацвідбору учасник, який претендує на право представляти Україну на міжнародному конкурсі, не повинен здійснювати концертну діяльність, виступати, брати участь у будь-яких публічних чи приватних заходах країни-агресора після 15 березня 2014 року чи на окупованих територіях Донецької та Луганської областей із порушенням законодавства України.

Аліна Паш відвідувала Крим у 2015-му році й там виступала на приватному заході, однак запевнила, що потрапила на півострів через адмінмежу з Херсонською областю. Суспільний мовник звернувся до Державної прикордонної служби України, зокрема, щодо виступу Аліни Паш у Криму у 2015 році, але ці дані є конфіденційними. Однак Аліна Паш надала Суспільному довідку від Державної прикордонної служби, яка це підтверджує.

15 лютого речник Державної прикордонної служби повідомив, що довідка, оприлюднена Суспільним мовником, про законний перетин адмінмежі співачці не видавалась. Своєю чергою Аліна Паш сказала, що хворіла і дала письмовий дозвіл представнику команди запросити довідку від Прикордонної служби України, а менеджерка артистки пояснила, що документ про перетин співачкою кордону з Кримом  Суспільному надав член команди, а не співачка і зараз в команді з’ясовують що це довідка і звідки вона взялась. Команда артистки додала, що порушень з боку Аліни Паш немає:

«Вона перетинала з української сторони кордон, і там має бути ця інформація, ми на неї чекаємо».

Наразі НСТУ звернулася до ДСПУ щодо перевірки документу, наданого співачкою, відповідь очікується найближчим часом. 

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький написав у своїх соцмережах, що сьогодні до 11:00 Суспільний мовник мав отримати відповідь на звернення. Після отримання відповіді буде скликано оргкомітет разом з Аліною Паш та ухвалене відповідне рішення щодо її участі у конкурсі.

Оновлення

На своїй сторінці в Instagram Аліна Паш повідомила, що отримала справжню довідку від ДПСУ за своїм запитом 16 лютого об 11 годині. У тексті йдеться, що ДПСУ не може надати інформації щодо перетину кордону, оскільки такі відомості зберігається протягом п’яти років. Наразі документ у Суспільного мовника, але офіційних заяв ще немає.

Крім цього, артистка заявила, що розриває стосунки зі своїм директором.

Також Аліна Паш сказала, що в довідці, яку нібито надав член команди «були справжні дати в’їзду до тимчасово окупованого Криму, правильно вказаний КПВВ «Чаплинка» через який вона перетинала адміністративний кордон:

«Підстав вважати, що довідка не є справжня, ніхто з команди не мав. Яким саме чином, як та звідки член нашої команди міг отримати документ, який був наданий Суспільному, наразі невідомо.
Якщо довідка, передана членом нашої команди Суспільному мовнику, підроблена чи несправжня, свої висновки мають зробити правоохоронні органи та суд».

Оновлення від 16 лютого, 15:20

Аліна Паш відомивилась від участі в Євробаченні-2022. Співачка заявила, що знімає свою кандидатуру, як представника України і зазначила, що команда зв’яжеться із Суспільним та підпише всі необхідні документи:

«Я не хочу далі бути у цій брудній історії. З важким серцем Я знімаю свою кандидатуру як представника України в конкурсі Євробачення. На жаль. Мені справді дуже жаль».

Оновлення від 16 лютого, 16:45

Оргкомітет Національного відбору на участь у Євробаченні-2022 ухвалив рішення про припинення участі у Відборі співачки Alina Pash — вона не представлятиме Україну на Євробаченні-2022. Виконавиця із таким рішенням погодилась.

Хто поїде на Євробачення і чи взагалі Україна братиме участь наразі невідомо.

Однак згідно з правилами «у випадку припинення Суспільним участі у Відборі учасника, який визначений / оголошений переможцем Відбору, Суспільне має право прийняти рішення про визначення представника від України на Конкурсі з числа інших фіналістів».

Нагадаємо, що пісенний конкурс «Євробачення» пройде в Турині (Італія). Півфінали конкурсу заплановані на 10 та 12 травня 2022 року, фінал — на 14 травня.

Оновлення від 17 лютого

Суспільне звернеться до Kalush Orchestra з пропозицією представляти Україну на Євробаченні-2022.

Гурт Kalush Orchestra посів друге місце у фіналі та отримав 14 балів загалом, з них максимальні 8 балів від глядачів та 6 балів від суддів.

Оновлення від 18 лютого

Член наглядової ради, голова комітету з аудиту Суспільного Мовлення Вадим Міський повідомив, що Наглядова рада Суспільного прийняла рішення про звільнення Ярослава Лодигіна з посади члена правління Суспільного мовлення за згодою сторін.

Раніше Лодигін заявляв, що готовий піти у відставку, щоб підтвердити чисту репутацію Суспільного.



Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024