Головна
>
Література
>

Письменниця Євгенія Бєлорусець отримала премію «Жінки Європи»

Письменниця Євгенія Бєлорусець отримала премію «Жінки Європи»

Українська письменниця Євгенія Бєлорусець стала лавреаткою премії «Жінки Європи» від Європейського руху Німеччини (EBD). Премію щороку вручають жінкам, які зробили вагомий внесок у консолідацію Європи. 

Європейський рух Німеччини відзначив київську письменницю та активістку за її творчість, що дає Україні голос у європейській громадськості. Церемонія нагородження відбудеться у межах Тижня Європи 8 травня 2023 року в Представництві Європейської Комісії в Берліні.

Організації-члени EBD вважають, що премія заохочує, зокрема, тих жінок, чий внесок досі не був висвітлений публічно. Таким чином лавреати заявляють про себе та розповідають про Європу, в якій вони хотіли б жити та формувати майбутнє.

Жінки отримують нагороди в чотирьох номінаціях:

  • Woman in Power: для жінок, робота яких спрямована на євроінтеграцію;
  • Woman in Business: для жінок, підприємницька діяльність яких сприяє європінтеграції;
  • Woman in Youth Activism: для жінок, які працюють з молоддю;
  • Woman in Action: для жінок, які займаються волонтерською діяльністю, спрямованою на євроінтеграцію.

Президентом премії є Катаріна Вольф, яка сама отримала нагороду «Жінки Європи — Німеччина» у 2019 році.

Євгенія Бєлорусець — українська художниця, журналістка, фотографка, перекладачка. Співзасновниця літературно-мистецького журналу «Простори». Авторка «Київського щоденника війни», який розповідає про події в українській столиці в перші тижні весни 2022 року, відразу після початку повномасштабного вторгнення. Щоденник став основою підготовленої для Бундестагу карти пам’яті (Mind Map).

Доповнено

Зауважимо, що водночас письменниця відома своєю суперечливою позицією та заявами щодо російськомовної літератури та захисту російськомовного населення України. Наприклад, торік вона розкритикувала Український інститут книги за ініціативу вилучити з українських бібліотек російськомовні книжки.

Окрім того, у квітні цього року напередодні виступу Бєлорусець на семінарі у Бернському університеті її розкритикували за намір «виступати російською мовою» та «викладати російську літературу. Ці звинувачення письменниця відкинула, але написала у своєму фейсбуці:

«Я дійсно не вірю в перманентне існування національних літератур. Авторів, художників об’єднує та розділяє метод…Також я маю сумніви щодо “чистоти мови”. Неможливо точно вказати, якою хто мовою пише, якщо серйозно про це говорити. Мови перетікають одна в іншу, вони не починаються на кордонах держав і постійно порушують монополії».


Читайте також: Любов Якимчук потрапила у шортлист премії Emerging Europe Awards 2023

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024