Головна
>
Кіно
>

Музейний нетворкінг, інклюзія та сенсорна безпека: 7 фактів про фестиваль «NEOсвітній Арсенал»

Музейний нетворкінг, інклюзія та сенсорна безпека: 7 фактів про фестиваль «NEOсвітній Арсенал»

22-24 вересня у Києві відбудеться фестиваль для дітей і підлітків «NEOсвітній Арсенал», де будуть представлені мистецькі проєкти, виступи, потокові ігри, воркшопи для дітей та квестові маршрути. Чимало з цих подій будуть цікавими не лише дітям, а й дорослим.

Історія фестивалю розпочалася 8 років тому. Перші 5 років він проходив під назвою «Арсенал Ідей». Щороку «NEOсвітній Арсенал» відвідує близько 5 000 гостей, здебільшого це діти шкільного віку. Цьогоріч на фестиваль приїде понад 40 учасників з різних куточків України — музеї, громадські та благодійні організації, бібліотеки, заклади шкільної та позашкільної освіти, студії, виробники ігор і навіть Верховний Суд України. Всі вони представлять власні освітні програми на інтерактивних стендах або запропонують долучитися до різноманітних воркшопів та вікторин у майстернях, через кіно та мистецькі виступи.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо цікаві факти про фестиваль.

Чому NEO?

Префікс «NEO» у назві фестивалю означає прагнення пізнавати «по-новому» для всіх, незалежно від віку чи потреб. Він уособлює переконання команди фестивалю про силу освіти через мистецькі практики, творчі досвіди, взаємодію з різноманітними освітньо-ігровими формами. Це все підсилює вроджений потяг дитини до пізнання.

 «Різні разом» та інклюзивний підхід

Гасло фестивалю «Різні разом» було сформульоване ще у 2021 році. Організатори хочуть показати різноманіття всіма можливими шляхами — завдяки учасникам, програмі, локаціям та завдяки відвідувачам. Пріоритети «NEOсвітнього Арсеналу» — ствердження інклюзії як базової цінності та забезпечення дотримання культурних прав, а головна мета — максимально включити у процес вразливі групи дітей.

Підготовка команди

Щороку перед початком фестивалю організатори проводять тренінги для учасників та волонтерів про взаємодію та комунікацію з людьми з інвалідністю. Вони влаштовують зустрічі з психологом та GESI (gender equality and social inclusion) сесії. Цьогоріч програму тренінгів розширили — додали тренінг про безпеку та алгоритм дій у разі оголошення повітряної тривоги.

Професійна програма для учасників

Цьогоріч на «NEOсвітньому Арсеналі» вперше відбудеться професійна програма для учасників, що представлятимуть інтерактивні стенди або влаштовуватимуть подієві активності. В межах цієї програми говоритимуть про інтегроване навчання, ділитимуться досвідом й напрацюваннями, вчитимуться застосовувати різноманітні практики у навчанні. Програма є закритою і відбудеться напередодні відкриття фестивалю.

Музейний нетворкінг

Цьогоріч команда вдруге реалізує програму «Музейні межування», що допомагає додати у діяльність музеїв нові освітньо-ігрові активності. Нині програма має на меті допомогти музеям з  деокупованих територій, надати ресурси для відновлення роботи. Учасниками програми стали Менський краєзнавчий музей імені Володимира Покотила, Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана, Музей образотворчих мистецтв імені Олександра Білого, Охтирский краєзнавчий музей та Харківський літературний музей. Ці 5 музеїв разом з організаторами фестивалю розроблять нові освітні програми, представлять їх на фестивалі та впровадять у своїх інституціях. 

Сенсорна безпека

Для відвідувачів фестивалю буде доступною мапа сенсорної безпеки, із зазначенням зон великого й середнього сенсорного навантаження та зон сенсорної безпеки. Ця мапа корисна всім тим, хто потребує уникати місць із високим рівнем шуму або яскравого світла. 

Мистецькі проєкти

У 2023 році у фестивальній програмі візьмуть участь 5 мистецьких проєктів: про неінклюзивність міського простору, мапу пам’яті, апсайклінг й дослідження відчуттів, а також фотопроєкт від Levchuk Spectrum Hub. Частина з цих проєктів закликає усіх до взаємодії та співтворчості. 

Нагадаємо, що на «NEOсвітньому Арсеналі» буде представлено сім секцій: стендовий простір, де будуть представники культурних організацій та установ, ярмарок з іграми, NEOсвітній простір, мистецькі проєкти, а також майстерні, кінозал та сцена. Саме в останніх трьох секціях проходитимуть основні активності фестивалю. Аби учасникам було зручно орієнтуватися в просторі й обрати події, які можна відвідати, ми підготували короткий гід фестивалем.

Детальніше про учасників фестивалю та повну програму заходів можна дізнатися за посиланням.

Графік роботи фестивалю:

22 вересня, п’ятниця — 10:00–19:00
23 вересня, субота — 10:00–19:00
24 вересня, неділя — 10:00–19:00

Квитки можна придбати онлайн або в касі Мистецького арсеналу. Деталі про відвідування фестивалю можна знайти на офіційному сайті.


«NEOсвітній Арсенал» — це простір вільної взаємодії через культуру, мистецтво і творчість, спільне отримання емоційного, естетичного і пізнавального досвідів. Фестиваль проводиться з акцентом на інклюзії в освіті та культурі. Організатори кажуть, що простір фестивалю побудовано таким чином, аби перебування в ньому нагадувало яскраву подорож різноманіттям досвідів та проявів навколишнього світу.


Читайте також: У вересні стартує Карпатський кінофестиваль. У програмі — 36 фільмів про суспільство, спорт і гори

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024