Головна
>
Музика
>

«Віднині тут буде грати тільки донбаський блюз»: слухаємо релізи першого тижня лютого

«Віднині тут буде грати тільки донбаський блюз»: слухаємо релізи першого тижня лютого

Микола Серпень присвятив трек своєму дідусю, якого ніколи не бачив, O.Torvald написали саундтрек до «Я, “Побєда” і Берлін», а The Hardkiss випустив кліп, який знімав півроку. Релізи першого тижня лютого слухають та коментують менеджерка з партнерств Настя Денеж та новинарка Марічка Максимець.

Hliborob — Donbass Blues (ЕР) 

Це дебютний ЕР гурту, виконавці розповідають, що він виступає своєрідною візитівкою, збираючи у собі засадничі принципи їхнього звучання: соціальний памфлет на вірші Василя Стуса, містичний неофольк та запальна юнацька самоіронія.

Настя Денеж: «Здебільшого, коли я слухаю релізи, мене не покидає думка, що більшість із них я вже чула. Подібне звучання, подібний стиль, подібна подача. Але це точно не Хлібороб. Все, що я почула — нове, принаймні для мене. Це викликає повагу».

Микола Пацюк — Грув (EP)

​​«Це стиль життя з дев’яти до шести, знижок у Інтертопі, походах на секонд, кавового літражу за годину та п’яних наслідків рутинного існування в жвавому гітарному супроводі та хитрих пісенних структурах. Лютий 2024 приніс мені найбільш грувовий і глибокий мій реліз за всі часи. Тепер усе живе – барабани, бас, гітара, вкладені на не менш живий ритм, який в процесі однієї пісні може змінюватись, як від 3/4, так до легендарних 7/8, і ще й при цьому примудритися сповільнитись або пришвидшитись. Я відчуваю себе, як риба у воді, та ліплю будь-які доступні музичні форми» — коментує Микола Пацюк.

Настя Денеж: «Сьогодні якесь свято, чи що? Я сьогодні напишу більше компліментів і похвали, ніж гейту? Грув Миколи Пацюка — це все ще цікаво, хоч і не так ново для мене, як, наприклад, той самий Хлібороб. 3/4 треків у цій іпішці мені нагадують звучання Каплана. Каплана я люблю, тож і докопатися мені немає до чого».

Марічка Максимець: «Чекала виходу іпішки ще з моменту релізу “Просто чувак”. Чекала, але також боялася, що в результаті тільки цей трек мені і зайде. Але ні, альбом — хороший, навіть дуже. Вайбить літом, плівковими фотографіями, літніми майданчиками в закладах. Вже бачу, як буду слухати його на репіті, як тільки буде більш сонячно, а поки що — отримуємо дозу вітаміну D через Грув».

Довгий Пес, Wootabi — Холодриґґа (EP)

Холодриґґа — рефлексія артистів на життя під час війни. Музику для мініальбому Wootabi написав за тиждень, а слова були написані впродовж другого тижня Довгим Псом.

Clonnex — Africa (EP)

Настя Денеж: «Я далеко не цільова аудиторія такої музики, але щиро рада появі цього мініальбому. Думаю мамині гонщики, які дріфтують на пустих парковках ТРЦ, гучно слухають музику на колонці в дворі на лавці та всюди тулять слова “дядь і “чиназез” — можуть перекинутися з деяких російських виконавців, імена яких я свідомо уникаю, на Клонекса».

The Hardkiss — Тільки там  

«Інколи в стосунках ми шукаємо не іншу людину, ми шукаємо інших себе. Інколи, для того, щоби навчитися цінувати те, що маєш, людина має прожити життя, пройти метаморфози. Інколи двоє мають відпустити одне одного, дати час аби зустрітися потім оновленими, сильнішими, здатними любити й віддавати по-справжньому», — розповідає історію пісні фронтвумен гурту Юлія Саніна.

Матеріал для кліпу збирали протягом 6 місяців. Тут кадри Києва, епізоди репетицій та концертних мандрівок, особисті переживання та трансформації учасників гурту. 

«Ми зафіксували різні періоди та настрої людини. Прості та складні миті, з яких і складається життя», — продовжує Юлія Саніна.

Марічка Максимець: «Це пісня The Hardkiss. Це точно. Вони всі приблизно так і звучать, як мінімум, для мене. Це не обов’язково щось погане, мати власний стиль і бути впізнаваним через нього — добре. Але саме через цю причину не можу додати собі їх музику в плейлист. Бо мені здається, що послухати одну — цілком достатньо, аби зрозуміти весь їх репертуар».

Yuvi — Жидає

«Створення “Жидає” стало для мене дуже особистим процесом. Трек відображає мій власний шлях у створенні музики — це історія про боротьбу, відродження та самопожертву, які вимагає мистецтво», — розповідає Yuvi.

За словами виконавиці, музичне відео, символізує шлях, що проходить кожен митець. Художник, якого зіграв київський саксофоніст Андрій Бармалій, знаходиться у безперервному циклі творення, руйнування та трансформації, і дозволяє мистецтву вбивати себе знову і знову, віддаючи жертву перед самим собою. Режисер кліпу — Вадим Пінягін.

Настя Денеж: «По-перше, візуальна складова роботи — неймовірна, відео вийшло дуже естетичне та кінематографічне. По-друге, це дуже якісна музика, на яку варто звернути увагу. Тому, зверніть увагу, будь ласка».

Марічка Максимець: «Настя Денеж сказала мені звернути увагу на цей реліз. Я звернула. Хочу сказати: слухайте Настю Денеж».

gannababy_ — Є як Є

Київський електропоп-гурт gannababy_ перегорнув сторінку з циклом Н.Р.А та випустив новий сингл Є як Є та кліп на нього. Цією піснею гурт фактично прощається з басистом, який влітку покинув гурт та заявляє, що «було всяке, але є як є». Як зазначають виконавці, Є як Є — нова історія для gannababy_, оскільки гурт кардинально змінив підхід до написання пісень.

«Дуже боляче, неприємно, але я потім зрозуміла, що нічого трагічного в цьому немає. Ми разом прожили багато приємних моментів у плані становлення, це вплинуло на те, що ми переживали, і які вибори робили. Загалом за це можна подякувати і зрозуміти, що було всяке, і зараз ти вже є такий, який є, що цей весь шлях був пройдений недарма» — розповідає фронтвумен гурту Ганна Нелуп.

Марічка Максимець: «На gannababy_ важко не звертати уваги. Коли їх пісні вмикаються на шаффлі — я маю взяти паузу в роботі на наступні 3 хвилини, адже просто дати їй грати фоном не виходить: треба підспівати, потанцювати, просто виділити їй декілька хвилин. “Є як є” — одна з таких пісень».

dity inzheneriv — Життя 2.0

Це інша нова версія старої пісні гурту Життя, де їх гітарист Діма повністю переосмислив звучання.

lowcost49 — Клінінг думок

Виконавці розповідають, що в новому треці вони описують ситуацію, коли все вже настільки остогидло, що настав час очищати свої думки та робити перезавантаження, адже внутрішній світ може зовсім скоро вибухнути. 

Настя Денеж: «Іноді всім нам потрібен клінінг думок».

Katya Chilly, Frog Prog — Коте наш

Марічка Максимець: «Знаєте оцю тонку межу між спокоєм та тривогою? Щось типу страшних колискових? Ну якщо не знаєте — послухайте “Коте наш”. Шепіт Каті такий приємний, але одночасно з ним навіює якийсь панічний страх. Прикольно, мені подобається».

Ney — Hide & Seek

Як розповідає виконавець, стимулом до написання треку послужив конкурс від Enko, в якому вони надали декілька етнічних семплів, з яких Ney взяв колісну ліру, флейту, стакато жіночим голосом і фразу в колоритній манері народного співу.

Antagoneeast – Роздоріжжя

«Пісня “Роздоріжжя” — це бурхлива рефлексія на проблеми в міжособистісних комунікаціях. Вічний пошук рішення та відсутність фінального консенсусу, змушує переоцінити власні потреби, цінність у певних відносинах між людьми», — описують реліз виконавці

Джозерс, Люсі — СННС

Перша версія треку була написана ще у 2021 року, з того часу набула значних змістових змін. Раніше трек мав малоприховану іронію на столичне життя штибу Рейтарська-core, зараз — перетворився перетворився на опис життя столиці під час постійних ракетних обстрілів.

«Коли Сергій запропонував “залетіти на фіт”, у нього вже була готова концепція треку. Ми чітко зрозуміли, що мій парт має звучати легко, ностальгічно, з алюзією на Ірину Білик “Так просто”. Але поки трек відлежувався, почалась повномасштабна, і “СННС” набула нових значень. Тепер “міщанське горе” у моєму виконанні звучить болісно і тривожно. Хоча пісня сама по собі драйвова, і легко впишется в фінал будь-якого концерту» – коментує Люсі

The Artistic Rats — Вчора

Сингл Вчора починає серію релізів, які завершаться виходом першого повноформатного альбому Тиша, який хлопці пишуть з літа 2023 року. 

«Цією роботою ми кидаємо виклик, як самим собі, так і долі, яка нас не визначає. Коли опиняєшся у важкій ситуації, ти або йдеш за течією, або хапаєшся за шанс змінити все. Навіть якщо все марно, варто просто озирнутися довкола та осягнути пройдений шлях», — коментують хлопці.

Микола Серпень — Як ти там?

2004 рік, літо в селі. Звичайний підліток закохується у дівчину, що приїхала на канікули до бабусі. Перше кохання, перший поцілунок, прогулянки за ручки, «медляки» в клубі, посиденьки на лавці. На жаль, любовна історія сільського парубка, що закохався у містянку, триває недовго. Рівно до кінця літніх канікул.

«Пісня — присвята моєму дідові-музикантові, якого мені так і не вдалося побачити через його передчасну смерть. Але я відчуваю, що дід Василь передав мені свою любов до музики, артистизм і бажання дарувати людям гарний настрій. Саме тому на обкладинці його фото», — розповідає Микола Серпень.

Настя Денеж: «Не знаю, як у вас, а в мене іноді є потреба в такій музиці. Типове аранжування з 80х-90х, прості тексти та ніяких прихованих сенсів».

Ульмо Три — Тебе вітає дно

«Ця пісня — про кризу середнього віку, про момент, коли людина починає усвідомлювати що вона, так само як і всі інші, теж втратить привабливість, а разом з ними і впевненість у собі, і їй доведеться з розряду “зірок” цього світу перебратися в “непотріб”. Таким чином зламається її бундючність і з’явиться можливість  для появи людяності», — описує реліз виконавець.

Ihryk — Цей світ прекрасний з тобою

Це перший реліз виконавця після дворічної паузи в творчості. 

«Це єдиний трек, який я фрістайлом записував. Тобто імпровізовано і на ходу придумував слова. Я тоді переживав ті відчуття, які описую в пісні. Знайшов аранжування типу Joji. Включив і почав наспівувати одразу із мікрофоном. І потім доробив для більш цілісного вигляду, але пісня створена повнісю на відчуттях, спонтанно», — говорить артист. 

Настя Денеж: «Важко мені описати цей трек нормальними словами, тому опишу звуками. Пісня Цей світ прекрасний з тобою такий мімімі та утютю».

нестор, сліпток — сніг

«Сингл “сніг” — це ліричний інді-поп про суміш складних почуттів, розпач та спроби знайти внутрішній спокій», — розповідають про трек виконавці.

O.Torvald — Червоні колготки

Пісня є саундтреком до фільму «Я, “Побєда” і Берлін» за мотивами повісті Кузьми Скрябіна.

Yoxden, Brykulets — Морози

«Тепла пісня у холодну пору року, яка покликана підняти настрій закоханим. Хлопці мають відправляти цю пісню своїм половинкам, а ті дивитися і легенько посміхатись, розуміючи, який чудовий музичний смак у їх обранців», — описують трек виконавці.


Читайте також: Рекордні наклади, десятки нагород та «романи про життя»: що відомо про письменницю Світлану Талан?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024