Головна
>
Музика
>

«Мистецтво — наша броня»: дивимося 5 кліпів митців-військовослужбовців

«Мистецтво — наша броня»: дивимося 5 кліпів митців-військовослужбовців

Фестиваль Respublica випустив кліпи для п‘ятьох українських митців-військовослужбовців у межах проєкту «Мистецтво — наша броня». Проєкт має на меті допомогти митцям у Збройних Силах подолати стрес, ПТСР та повернутися до творчої діяльності. У проєкті беруть участь п‘ятеро виконавців: adm:t, Брем Стокер, Zapaska, Саша Буль та FarInHate.

Кадр з кліпу для гурту Zapaska

Кліпи зняли на пісні, які музиканти написали під час війни, але не встигли випустити чи записати. 

Перший кліп випустили 28 серпня для гурту adm:t. Соліст гурту Андрій Дмитренко служить в одній із частин Сил тероборони ЗСУ із початку повномасштабного вторгнення. Нині виконує бойові завдання на Донеччині.

30 серпня вийшов кліп для гурту Брем Стокер. До повномасштабної війни музикант гурту Артем Мисько служив у головному управлінні Національної Гвардії України. На початку вторгнення він воював в обороні Києва. Команда проєкту «Мистецтво — наша броня» вирішили повернути Артема до мистецької діяльності та зняли кліп на пісню гурту Брем Стокер із його участю.

2 вересня вийшов кліп для гурту Zapaska. Лідер гурту «Пропала Грамота» та учасник дуету Zapaska Павло Нечитайло на початку повномасштабного вторгнення вступив до лав територіальної оборони. Нині він не продовжує службу у зв‘язку з сімейними обставинами і повертається до своєї основної діяльності — археології та музики. Зараз Павло перебуває в турі Європою з гуртом Zapaska.

5 вересня вийшов кліп для Саші Буля. Він також вступив до лав Збройних Сил у перші дні повномасштабного вторгнення.

«Я офіцер запасу. Свого часу закінчив військову кафедру. Коли почалося повномасштабне вторгнення, я організував життя своєї родини, узяв військовий квиток і пішов у військкомат. Певний час я служив в одному підрозділі, потім в іншому, зараз у третьому. Специфіка моєї діяльності відрізнялася. Найтриваліший час обіймав посаду заступника начальника штабу», — розповідає Саша про свою службу.

7 вересня вийшов кліп для гурту FarInHate.

Один з учасників колективу наразі служить у ЗСУ. Він попросив не афішувати своє ім’я, однак поділився думками про службу.

«18 місяців служби. Уже здається, що іншого життя і не було. Початок війни сприйняв без великих емоцій, була лише ненависть та думки, де дістати зброю — усі магазини були закриті і придбати було майже неможливо. 23 лютого о третій ночі в небі стояв гул літаків, спати не міг — уже все зрозумів. О 6 ранку на телефоні було більше 12 пропущених дзвінків. Так я розумів, що війну розпочато», — розповідає музикант.


Читайте також: Київський тиждень критики оголосив програму міжнародної ретроспективи

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024