Головна
>
Кіно
>

На фестивалі «Протасів Яр» відбудеться День поезії в пам‘ять про Романа Ратушного

На фестивалі «Протасів Яр» відбудеться День поезії в пам‘ять про Романа Ратушного

З 27 травня в Києві проходить фестиваль «Протасів Яр», у пам’ять про громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний яр» Романа Ратушного. 22 липня в Києві відбудеться п’ятий день фестивалю, який організатори планують присвятити поезії. Цього дня відбудеться літературно-музична презентація антології «Поміж сирен. Нові вірші війни» за участі поетів та музикантів, концерт композиторки Олесі Здоровецької та показ документального фільму «Іван і Марта» режисера Сергія Буковського.

LiRoom є інформаційним партнером події, тож публікуємо повну програму заходів п‘ятого дня фестивалю.

О 18:00 відбудеться літературно-музична презентація антології «Поміж сирен. Нові вірші війни». Цією подією організатори висловлюють пошану авторам, котрі долучилися до лав ЗСУ. Цього дня відвідувачі згадуватимуть тих, хто загинув, але залишається в пам‘яті людей через творчість. Говоритимуть про громадського активіста Романа Ратушного, читатимуть поезію Вікторії Амеліної, чиї вірші увійшли до збірки «Поміж сирен».

Серед учасників презентації: Тетяна Власова, Олена Гусейнова, Катерина Калитко, Павло Коробчук, Мирослав Лаюк, Світлана Поваляєва та Остап Сливинський.

Музичний супровід гратимуть Нестор Барчук, Володимир Єрмоленко, Вахтанґ Кебуладзе, Орест Криса, Тарас Лютий та Микола Сіома.

О 19:45 буде концерт Олесі Здоровецької «Голос крові: пісні спротиву, любові й смерті. Свідчення. Присвята звуком — своїм і своєму». 

Олеся Здоровецька — українська виконавиця, композиторка та кураторка, яка від 2011 року мешкає і працює у Західній Європі. Вона учасниця міжнародних артформацій, а також авторка власних проєктів. Працює з імпровізаційною, новою академічною, джазовою, афро-карибською та експериментальною музикою. Творить саунд-дизайн для кіно та театру. Олеся є засновницею Українсько-Ірландської Культурної Платформи, а також кураторкою музично-поетичного фестивалю Phonica.

О 20:40 відбудеться показ документального фільму «Іван і Марта» Сергія Буковського. 

«Іван і Марта» — це документальна історія про подружжя шістидесятників Івана і Марти Дзюбів, яка фільмувалася, починаючи з осені 2018-го. 

Іван Дзюба народився в 1931 році на Донбасі. Вчений, дослідник літератури, публіцист, письменник, знана постать покоління шістдесятників. Марта Дзюба, дружина Івана — львівʼянка. Вони прожили довге тривожне та драматичне життя.

Нагадаємо, що фестиваль «Протасів Яр»триватиме до вересня 2023 року і включатиме в себе три напрямки: 

  • мистецький, у межах якого плануються кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції та створення муралу; 
  • демократії і прав людини, де будуть дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів;
  • історичний, з лекціями та екскурсіями.

Щомісяця мистецькі події відбуватимуться на основній локації — у Протасовому Яру в Києві, а також у будівлі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. Попереднього разу в межах фестивалю показували фільм «Роман Ратушний. Вільна людина» режисера Мішеля Ладеса.

Стежити за подіями фестивалю можна за посиланням.


Читайте також: Ірина Цілик стала амбасадоркою Українського ветеранського фонду

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024