Головна
>
Кіно
>

«Літературний кіноканон»: які культові українські фільми покажуть на Книжковому Арсеналі?

«Літературний кіноканон»: які культові українські фільми покажуть на Книжковому Арсеналі?

22 червня стартував 11-й міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». У межах секції «Арткнига» представники Довженко-Центру підготували кінопрограму «Літературний кіноканон. Том перший». До неї увійшли три фільми, зняті за знаковими творами української літератури.

LiRoom є інформаційним партнером події, тож розповідаємо про кожен із фільмів.

У програмі «Літературний кіноканон» Довженко-Центр представить три фільми за культовими українськими творами: «Сон», знятий за шевченківською поемою, екранізацію «Вечора на Івана Купала» за Гоголем та епічну кінопостановку «Захара Беркута» за твором Івана Франка.

«Кожен із цих фільмів є цікавим прикладом того, як літературні першоджерела по-різному використовувались у кінематографі», — зазначають у Довженко-Центрі.

«Сон», 1964 р.

Стрічка Володимира Денисенка, знята за мотивами однойменної поеми Тараса Шевченка. Цей біографічний фільм розповідає про життя поета в період від дитячих років і до заслання. Сюжетно все побудовано одночасно на поемі «Сон», шевченківських спогадах після допиту, на його фантазіях, видіннях і подіях, що мали місце в історії Україні.

Стрічку представить кінознавиця Альона Пензій.

Коли: 23 червня, 18:30

«Вечір на Івана Купала», 1968 р.

Екранізація однойменного оповідання Миколи Гоголя, де за розповіддю про українського Фауста режисер Юрій Іллєнко приховав справжню міфологічну історію України. Молодий селянин Петро закохався у доньку свого хазяїна, і дівчина відповіла хлопцю взаємністю. Все б нічого, та батько відмовляється віддавати доньку заміж за батрака. З горя Петро йде в шинок, де зустрічається з Басаврюком, якого всі вважають за диявола. Басаврюк пропонує Петрові страшну угоду, яка має допомогти хлопцеві отримати красуню в дружини. Стрічку представить кінознавець Станіслав Битюцький.

Коли: 24 червня, 18:30

«Захар Беркут», 1972 р.

Екранізація однойменного роману Івана Франка. Корисливий і злий боярин Тугар Вовк отримує в своє володіння землі одного з карпатських селищ. Він вважає, що і тутешні люди, які звикли бути вільними, тепер є його власністю. Програвши протистояння, він утікає до монголів, обіцяючи їм вигоду. Тепер із монголами належить битися хліборобам і мисливцям, яких очолює мудрий Захар Беркут. А тим часом між його сином Максимом та дочкою боярина Мирославою спалахує кохання.

Фільм був знятий на Кіностудії Довженка, режисером став Леонід Осика. Показ модеруватиме Олег Оліфер.

Коли: 25 червня, 18:30

Повну програму заходів «Книжкового Арсеналу» читайте за посиланням.


Читайте також: Книжковий Арсенал 2023: що відомо про книгарні-операторки книжкового ярмарку?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024