Головна
>
Література
>

Книжковий Арсенал 2023: що відомо про книгарні-операторки книжкового ярмарку?

Книжковий Арсенал 2023: що відомо про книгарні-операторки книжкового ярмарку?

22 червня розпочався міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який триватиме до 25 червня. Цьогоріч книжковим ярмарком заправлятимуть не видавництва, а київські книгарні. Серед них: «Сенс», «Книжковий Лев» та «Закапелок». 

У цьому тексті розповідаємо чому саме ці книгарні, якими секціями оперує кожна з них на «Книжковому Арсеналі», а також чим живуть поза ним.

LiRoom є інформаційним партнером події.

Зміни у форматі фестивалю організатори пояснили безпековою ситуацією та нерівними умовами на видавничому ринку, що склалися під час воєнного стану.

Директорка фестивалю Юлія Козловець пояснювала:

«Оскільки ми плануємо для проведення фестивалю використовувати лише ліве крило Мистецького Арсеналу, набагато менша площа відводиться цього року під фестиваль. Відповідно ми шукали рішення, яке би дозволило нам організувати на цій невеликій площі комфортний та безпечний простір для наших відвідувачів, який би максимально повно відображав сьогоднішню картину на видавничому ринку» 

Варто також зазначити, що всі три книгарні-операторки цьогорічного ярмарку є незалежними й співпрацюють з видавництвами напряму, на чому наголошує в одному з інтервʼю й сама Юлія Козловець:  

«Ці книгарні не належать до якихось великих мереж, до якихось видавництв конкретних, які в такому випадку мали би якісь певні преференції. Вони рівні по відношенню до різних видавців і вони формують асортимент секцій, добираючи видання, які були здебільшого видані останніми роками, і презентують ці видання в межах цієї секції».

Книгарня «Сенс»

Микілський провулок, 1
Секція «Нонфікшн»

Сусідка Арсеналу, книгарня заснована в грудні 2021 року. Начальник «Сенсу», Олексій Ерінчак, каже, що все тут тримається на «трьох китах»: українській мові, дитячій літературі та книгах про урбаністику. Справді, основна маса видань — українськомовні. Російською тут не було ніколи нічого; у твітері так і написано: «Сенс — твоя русофобська книгарня». Щодо діток, то для них існує окрема кімнатка з окремими книжечками. Ну а як творити новітній урбанізм «Сенс» демонструє в першу чергу своїм зручним, інклюзивним приміщенням: безбарʼєрним та дружнім до будь-яких коліс. 

Ідейне ядро проєкту — книга як спільність, як щоденність. Видання розставлені на поличках личком (не корінцем) до глядача, аби легше було вибрати потенційно потрібне (тут або ж в інтернет-магазині). Щомісяця «Сенс» організовує книжкові клуби, а також веде свій ютуб-канал з відгуками на новонароджені видання, інтерв’ю з людьми літератури, прямими ефірами з вищезгаданого клубу. 

Ну і ще тут можна поїсти. 

Фото: Vogue UA

«Книжковий Лев»

вул. Межигірська, 13/34

Секція «Художня література»

300 метрів квадратних художньої літератури на книжковому ярмарку підуть під відповідальність львівської книгарні (заснованої у2017 році) з київською філією (заснованої у 2022 році). «Книжковий Лев» позиціює себе як місце десь «між домом і роботою»: і буквально, і за відчуттями. Справді, потрапивши сюди ти ніби й досі посеред людного міста (під вікном — трамваї), а ніби й в себе в хаті біля етажерки (в руках — горнятко). Засновники книгарні Катерина Іванова, Олександр Рябчук та Іванна Лішнивець наголошують, що унікальною книгарню робить не так асортимент, як досвід, котрий отримує тут клієнт чи клієнтка. Тож перше, чим вспамʼятовується «Книжковий Лев» — це професійною консультацією, поміччю з підбором потрібної літератури та приємним подарунковим пакуванням. До речі, «книжкові леви» кажуть, що саме вони повернули моду на ex-libris, унікальний книжковий штамп, котрий вони власноручи виготовляють за персональним ескізом! 

Ну і ще тут кава, вино… 

Фото: інстаграм книгарні «Книжковий лев»

«Закапелок»

вул. Верхній Вал, 62

Секції «Дитяча книга», «Комікси та графічна проза»

Завершить цю тріаду ще одна подільська надекстравертна книгарня «Закапелок», котра за час свого існування (з осені 2019 року) прийняла в себе понад 750 подій. Разом із цим команда відкрита й до всякого роду презентацій, квартирників, лекцій та майстер-класів. Є навіть опція «таємний захід», коли вся книгарня винаймається для вас та ваших гостей (до 30 осіб).

Щодо книжкового асортименту, то на полицях книгарні — понад 4 000 книжок. Водночас за словами команди, асортимент формується «доволі прискіпливо»: книжка в першу чергу має сподобатися самим людям «Закапелка». Кажуть, що все в цій справі стається полюбовно: далеким по духу видавництвам — ні, приємним та якісним (сам)видавам — так! Серед них — уродженці видавництв «Ранок», «Небо», «Артбукс», «Портал», «Видавництво Старого Лева» та інші. 

Ну і ще дуже багато кави й дуже багато сміху (буквально: коли не зайдеш —  усі регочуть)…   

Фото: Zakapelok

Читайте також: Президент підписав закон про заборону ввезення російських книжок

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024