Головна
>
Література
>

Четверо українських письменників потрапили в лонглист премії Angelus

Четверо українських письменників потрапили в лонглист премії Angelus

Станіслав Асєєв, Тамара Горіха Зерня, Наталія Сняданко й Оксана Забужко потрапили у довгий список літературної премії Angelus. Про це повідомляється на сайті премії.

Літературну нагороду Центральної Європи Angelus щорічно вручають за найкращу прозову книжку, опубліковану польською мовою впродовж попереднього року. У творі автор має зачіпати найбільш актуальні та болючі теми сьогодення. 

Премія була заснована 2006 року у місті Вроцлав. Лавреатами нагороди можуть стати письменники з країн Центральної Європи. 

Цьогоріч у довгому списку премії — 14 письменників. 

«Як і в минулі роки, найбільше представлена ​​українська мова. Стільки ж книжок із довгого списку – по чотири – написано польською та німецькою мовами», — йдеться на сайті Angelus. 

Українські автори висувають на нагородження такі книжки:

Станіслав Асєєв — «Світлий шлях. Історія одного концтабору». Переклав книжку Марчін Гачковскі, у видавництві Коледжу Східної Європи. 

Тамара Горіха Зерня — «Доця», перекладена Марчіном Гачковскі. Видавництво Коледжу Східної Європи. 

Наталія Сняданко — «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма». Перекладач — Богдан Задура, Національний видавничий інститут. 

Оксана Забужко — «Планета Полин», перекладали Катажина Котинська, Анна Лазар, Йоанна Маєвська. Видавництво «Агора».

Номінантів визначало журі під головуванням Мартіна Поллака, австрійського письменника та перекладача польської літератури, лауреата Angelus 2007 року.

До складу журі увійшли: професор Вроцлавського університету Войцех Броварни, літературна критикиня Кінга Дунін, журналіст і літературознавець Міхал Ногас, український літературознавець і есеїст Микола Рябчук, журналістка й критикиня Юстина Соболевська та почесний професор Вроцлавського університету Анджей Завада.

З 2020 року автори книжок фінальної сімки отримують фінансові винагороди у розмірі 5000 злотих. Переможець отримує 150 тисяч злотих, що робить Angelus найбільш високооплачуваною літературною нагородою в Польщі.

Короткий список премії оприлюднять у вересні, а переможця оголосять 14 жовтня.

До слова, у 2022 році двоє українців потрапили у довгий список премії «Ангелус». 2021 року лавреаткою премії стала Катерина Бабкіна.


Читайте також: Онлайн-інститут Projector запускає власне видавництво Projector Publishing 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024