Головна
>
Кіно
>

10 тисяч доларів на кіно: Українська Кіноакадемія запускає програму для підтримки українського кінематографа від Netflix

10 тисяч доларів на кіно: Українська Кіноакадемія запускає програму для підтримки українського кінематографа від Netflix

9 квітня Українська кіноакадемія у співпраці з Netflix оголосила про проведення Програми «Грантова Програма: Розробка сценаріїв та ексклюзивні онлайн сесії з експертами Eave». Метою ініціативи є допомога українським творцям, які постраждали або були переміщені через війну, для продовження та розвитку їх роботи. 

Заявку на участь можна подати за посиланням до 17 квітня

Що пропонує програма?

  • 20 проєктів отримають по 10 тисяч доларів на розробку сценарію свого проєкту.
  • Всі сценарії будуть перекладені на англійську мову наприкінці Програми Українською кіноакадемією. 
  • Спеціально для грантоотримувачів проведуть серію ексклюзивних онлайн сесій з експертами Eave. Eava — організація, яка займається професійною підготовкою, розробкою та нетворкінгом для аудіовізуальних проєктів. Під час сесій обговорюватимуться основні тенденції індустрії, а також індивідуальні сесії від Eave з розробки сценарію та розвитку проєкту, на яких розглянуть стратегії щодо фінансування та маркетингу.

Хто може взяти участь у програмі?

До участі приймають заявки оригінальних повнометражних ігрових фільмів, тривалістю 70 хвилин і більше, що на момент подання заявки знаходяться на стадії розробки. ​Сценарист та продюсер проєкту мають бути громадянами України, а також мати відповідний досвід:

  • Принаймні в двох ігрових повнометражних фільмах чи серіалах, що пройшли відбір на кінофестиваль з історією існування не менше 5 років; та/або який було випущено в кінотеатрах, на національному телебаченні чи в цифровому форматі в Україні; 
  • Або в трьох короткометражних ігрових фільмах, принаймні один з яких був відібраний на кінофестиваль з історією існування 5 років і більше.

Один сценарист може подати максимум один проєкт. Один продюсер може брати участь лише в одному поданому проєкті.

Детальніше з регламентом Програми можна ознайомитися за посиланням. ​

Хто оцінюватиме проєкти? 

  • Магдалена Сведкович — незалежна польська продюсерка. Засновниця компанії Mag Entertainment. Серед її робіт фільм «Знахар», який провів  8 тижнів у світовому Топ-10 Netflix і зібрав понад 40 млн переглядів, романтична комедія «Любов у квадраті» та її два продовження, які увійшли до Топ-10 Netflix у 55 країнах.
  • Міколай Покромські — незалежний продюсер, член Європейської, Німецької та Польської кіноакадемій. Працював над фільмами «Задорослий для казок» (режисер Крістоффер Рус), «Орендар» (режисер Міхал Отловський), «Кит з Лорино» (режисер Мацей Цуске) та іншими. 
  • Крістіна Еберг — засновниця виробничої компанії Atmo у 1999 році, де працює генеральною директоркою, продюсеркою та виконавчою продюсеркою. Серед її робіт фільм «Хлопець з раю» Таріка Салеха, «Інцидент у Гілтоні Нілу» Таріка Салеха, «Всі дикі» Ліси Бельфраге та інші.
  • Юлія Гебауер — продюсерка, членкіня Європейської кіноакадемії та національна координаторка Eave. Вона працювала над фільмами «The Swedish Connection» для Netflix, що знаходиться на стадії постпродакшну, і «Занурення», де вона виступила як виконавчий продюсер. 

Які фільми отримали гранти минулого року?

Повний перелік стрічок, які отримали грантову підтримку від Української Кіноакадемії у 2023 році, можна знайти за посиланням. Серед них фільм «Дівія» Дмитра Грешка про вплив повномасштабного вторгнення на природу України. Робота має два тизери, а прем’єра запланована на кінець 2024 року. Також грант виграв фільм режисера Павла Острікова «Ти – космос», який отримав нагороду First Cut Lab Award у Каннах.

Та стрічка «Демони», режисеркою якого стала Наталя Ворожбит. Це остання робота, в якій зіграла українська акторка Руслана Писанка. Детальніше про фільм Наталка Ворожбит розповіла Лірум для нашого матеріалу, прочитати який можна за посиланням.


Netflix Fund for Creative Equity — ініціатива підтримки української кіно- та телеіндустрії. На сьогодні вже 200 фахівців галузі отримали стипендії для реалізації своїх творчих цілей, а навчання та наставництво були запропоновані понад 650 українським кінематографістам, сценаристам, продюсерам та іншим представникам галузі. За підтримки Netflix Українська Кіноакадемія також допомогла 48 проєктам, виділивши гранти на розробку сценарію, та 10 передовим кінопроєктам, надавши фінансову підтримку для допомоги у постпродакшені.


Читайте також: «Наш пріоритет — й далі триматися критичної оптики». Кураторка DOCU/Синтез про ідею програми, осмислення кіно та рефлексію війни

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024