Головна
>
Кіно
>

Команда українських фільммейкерів створила серію документальних новел про військових

Команда українських фільммейкерів створила серію документальних новел про військових

Команда документального проєкту «Варта» зняла серію новел про українських військових. Перша короткометражна новела під назвою «Херувими» вийшла 25 липня. Вона розповідає про військовослужбовців 11-ї окремої бригади армійської авіації «Херсон». Над створенням фільмів працювала команда фільммейкерів під назвою Neutrino, яка з початку повномасштабного вторгнення документує воєнні події в Україні. Режисером проєкту став Євген Матвієнко.

Бійці 11-ї окремої бригади армійської авіації «Херсон» з перших днів повномасштабного вторгнення брали участь у складних бойових завданнях з оборони Києва та Ірпеня, виконували місії у блокадний Маріуполь та допомагали звільняти острів Зміїний. Вони знищували колони ворога попри його помітну перевагу в техніці.

Серія «Херувими» розповідає про пілотів, які, за словами творчої команди, «робили неможливе в небі на сорокарічних літаках». Один із героїв фільму — 25-річний капітан із позивним Birdie. В нього на рахунку — п’ятнадцять бойових вилетів.

«Ми злетіли і ніхто нічого не знав. Не було ніякої лінії фронту, ніхто не знав скільки їх, не знали, що їх прикриває, які у них сили та засоби. Нічого цього ми не знали, та не знали, де свої війська», — розповідає Birdie про перший бойовий виліт.

Ще один герой новели — льотчик Макс, який здійснив уже 107 бойових вилетів.

«Коли ти сідаєш уже за своє робоче місце, немає часу боятися. Ти знаєш, що тобі треба робити це, це і це. Багато, дуже багато людей запитують такі речі: «Як він
це робив? Чому? Як в нього це вийшло? Про що він думав?», — ділиться Макс.

У фільмі також розповідаються історії про льотчика з позивним Волиняка, який ласкаво називає вертоліт «малишечка», про Вікінга, який «закохався в небо абсолютно випадково» та про підполковника Євгена, якому у двигун влучила ракета.

«Я втомився дізнаватися про героїв посмертно, мені боляче чути їхні історії, коли їх вже немає, і я не маю можливості з ними спілкуватися та віддячити. Тільки помолитись у небо. Тому для себе я вирішив, що буду документувати історії наших захисників і показувати їхні спогади, їхні образи, їхні портрети», — ділиться режисер проєкту Євген Матвієнко, передає «Суспільне Культура».

Скільки загалом новел має вийти, керівники проєкту поки не повідомляють. Стежити за виходом нових серій можна на YouTube-каналі «Варта».


Читайте також: Дебютний ігровий фільм «Назавжди-назавжди» потрапив у конкурсну програму Венеційського кінофестивалю 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024