Головна
>
Кіно
>

Дебютний ігровий фільм «Назавжди-назавжди» потрапив у конкурсну програму Венеційського кінофестивалю 

Дебютний ігровий фільм «Назавжди-назавжди» потрапив у конкурсну програму Венеційського кінофестивалю 

Український фільм «Назавжди-назавжди» режисерки Анни Бурячкової потрапив до конкурсної програми «Горизонт» Венеційського кінофестивалю. Подія відбудеться з 30 серпня по 9 вересня. Про це повідомляє Держкіно. 

Фільм «Назавжди-назавжди» — це повнометражний ігровий дебют режисерки. До цього, починаючи з 2012 року, вона створювала кліпи для українських музикантів, серед яких Джамала, Onuka, Океан Ельзи, Laud, Друга ріка та інші. Остання з її робіт — кліп на пісню Герої вмирають виконавиці Стасік. Ще одна відома робота режисерки — кліп на пісню Rekity гурту Hudaki Village Band, тривалістю майже 17 хвилин.

Відеороботи Анни були представлені на міжнародному фестивалі музичних кліпів у Берліні (Berlin Music Video Awards), фестивалі Grand OFF у Польщі та в програмі додаткової соціальної кампанії Cannes Lions.

Показ фільму «Назавжди-назавжди» на Венеційському кінофестивалі також стане його світовою прем‘єрою:

«Я дуже тішуся з того, що наша світова прем’єра відбудеться на Венеційському фестивалі, адже нас як країну мають бачити в культурному полі, розуміючи, що навіть під час війни ми продовжуємо створювати мистецтво і маємо свій унікальний, не пов’язаний з країною-агресором голос!», — розповіла режисерка для видання «Суспільне».

Події фільму відбуваються наприкінці 90-х у Києві. Головна героїня Тоня переходить зі школи в центрі міста до іншої — у спальному районі. Там вона потрапляє до компанії відчайдушних підлітків, разом з якими шукає пригод та неприємностей в околицях Києва. Незабаром Тоня закохується в Журіка, а дружба з Лєрою змушує відчути симпатію до її брата Сані. Все це призводить до заплутаного любовного трикутника. Водночас складне минуле Тоні переслідує її, кидаючи виклик новій дружбі та романтичним відносинам.

Творці фільму називають його «історією про тих, хто виріс, але так і не подорослішав». Зокрема, про людей, які через обставини змушені були навчитись приймати швидкі рішення, але загубились у дорослому світі. 

Головну роль у стрічці зіграла Аліна Чебан, відома ролями у серіалах «Сліпа», «Пікнік» та фільмі «Найкращі вихідні». Серед інших акторів першого плану: Захар Шадрін («Снайпер. Білий Ворон», серіали «Крила метелика» та «Місце під сонцем») та Артур Алієв (серіал «Перші ластівки» та фільм Homo Deus).

Аліна Чебан

Робота над фільмом «Назавжди-назавжди» розпочалася у 2020 році. Сценарій до стрічки Анна Бурячкова писала разом із режисеркою і сценаристкою Мариною Степанською. Марина — членкиня Української кіноакадемії, режисерка повнометражного ігрового фільму «Стрімголов» (2017 року), що отримав кілька призів міжнародних кінофестивалей і 3 нагороди Національної кінопремії «Золота Дзига» у 2018 році. Також вона стала режисеркою короткометражних фільмів «Знебарвлена» (2019 року), «Кінематографіст» (2015 року) і «Чоловіча робота (2015 року).

У своєму фейсбуці Марина розповіла, що перший драфт сценарію «Назавжди-назавжди» був написаний за місяць, а команда створювала стрічку на «дикому ентузіазмі»:

«Кілька років тому з‘явилась в моєму житті Анна Бурячкова і сказала: “В мене є ідея, мені треба сценарій”. Був перший місяць локдауну, грошей не було ніяких, перспектив знімати ще менше, зате вільного часу — хоч греблю гати. Тож я погодилась його писати». 

Зйомки завершилися в Києві. За два місяці до повномасштабної війни матеріали фільму були евакуйовані до Амстердама, де творча команда співпрацювала вже з нідерландськими співпродюсерами та партнерами з постпродакшену.


Венеційський міжнародний кінофестиваль — найстаріший кінофестиваль у світі, заснований в 1932 році. Головний приз фестивалю — «Золотий лев». Конкурсанти змагаються у трьох конкурсних програмах: основна, учасники якої змагаються за «Левів», альтернативна, «Проти течії», де демонструються нестандартні фільми, найкращі серед яких нагороджуються призом «Сан-Марко»і Тиждень міжнародної преси, на якому присуджують приз «Фріпрессі». У конкурсі беруть участь повнометражні художні фільми, які не демонструвалися за межами країни-виробника і не брали участі в інших фестивалях.

Нагадаємо, що мирулоріч на фестивалі відбулася світова премʼєра фільмк «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча у конкурсній програмі «Горизонти».


Читайте також: «Зроблено в Одесі»: які фільми покажуть у спецпрограмі Одеського кінофестивалю

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024