Головна
>
Література
>

Як видати книжку: 6 порад від СЕО видавництва Vivat Юлії Орлової

Як видати книжку: 6 порад від СЕО видавництва Vivat Юлії Орлової

Генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова розповіла про 6 кроків, які допоможуть видати книжку автору-початківцю. Юлія Орлова сформувала поради з власного досвіду роботи у видавництві й каже, що вони підійдуть для співпраці з будь-яким видавництвом.

Юлія Орлова. Фото з Facebook

Крок 1. Визначити чіткий жанр свого твору

Якщо ви пишете жіночий роман, то це і має бути жіночий роман. Якщо детектив, то детектив. Адже в кожному жанрі є свої закони. Автору-початківцю варто досконало опанувати відчуття чистого стилю перед тим як змішувати жанри.  Треба бути великим професіоналом своєї справи, щоб займатися еклектикою. На жаль, саме нею й грішать молоді автори. Коли жанри змішуються автори ризикують втратити не тільки послідовність, а й навіть іноді логіку оповіді. Ви навіть не уявляєте з якими «нестикуваннями» в результаті цього стикаються наші редактори. Наприклад, моє улюблене з найпоширенішого, гіперболізовано: на першій сторінці — «головна героїня з довгими білими пасмами волосся і закоханими очима». За 20 сторінок вона ж раптово  вже «коротко підстрижена брюнетка з головною метою знайти вбивцю свого брата». При тому, що нічого не передвіщало на попередніх 19 сторінках ані заміні зачіски, ані заміні жанру. Тож, визначте жанр свого твору і дотримуйтесь його. До того ж для автора позиціювання в конкретному стилі спрощує його співпрацю з видавництвом.

Крок 2. Написати синопсис

Синопсис — це той «документ», який ви відправляєте видавцю. Те через що видавництво знайомиться  з вами. Тому це важливий окремий етап для будь-якого автора.  Якщо ви писатимете синопсис вперше обов’язково запитайте в гугла яка в нього драматургічна форма. Логлайн гостросюжетного блокбастера це НЕ синопсис книги. Формат найкращого синопсиса для Vivat — це максимально 1 сторінка A4.

Крок 3. Визначитися з видавництвом  

Книжка це дитина — вам же не байдуже від кого вона, правда ж? Тож, автору варто з’ясувати які загалом є видавці «на ринку» і що саме вони видають. Не лінуйтесь «накопати» інформацію. У кожного видавництва є своє позиціювання. І ця інформація вас просто вбереже від надсилання синопсиса гостросюжетного детективу видавцю дитячих казок.

Крок 4. Надіслати синопсис

Чим коротше і яскравіше синопсис — тим більше шансів у книги потрапити на полиці читачів. Втім, я, наприклад, окрім синопсиса ще й прошу найяскравішу главу твору. На сайті видавців зазвичай є гугл форма, куди автори можуть надсилати свої роботи — подивіться уважно.  

Крок 5. Чекати 

Коли ваш синопсис потрапив у видавництво  він опиняється на столі «редакційної ради». У всіх видавців по різному, та в нас, до прикладу: вона складається з 13 працівників з різних відділів  (редакторський, маркетинговий, PR,  ЗЕД та інші). Редакційна нарада збирається два рази на місяць і опрацьовує кожен синопсис через перехресні читання, іноді навіть без прізвищ  авторів. За одну таку 3-годинну зустріч, ми фізично можемо опрацювати лише до 30 творів. Адже в нас не має суб’єктивного «подобається твір — не подобається», натомість є чіткі критерії, яким має відповідати майбутня книга. І це не лишень про структуру тексту. Це й і про ідею твору, про актуальність вашої книги для читачів і т.д. Адже, нагадую, мета видавця — не видати книжку, а знайти читача. 

Крок 6. Ви видаєте книжку

Видавництво укладає з вами авторський договір, готує електронний макет книги для друкарні та згодом реалізовує продажі вашої книги. А ви, вже як автор, насолоджуєтесь спілкуванням із прихильниками вашого таланту на фан-зустрічах. Чим більше автор комунікує з аудиторію — тим краще для всіх. Читачам цікавий саме автор, видавництво тільки посередник між автором і читачем. 


Юлія Орлова — генеральна директорка видавництва Vivat, членкиня правління Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів. У 2020 році увійшла до п’ятірки номінанток Національної премії «Жінка України» в номінації «Бізнес. Менеджмент». Два роки поспіль входила до рейтингу «100 людей культури України» за версією журналу «НВ». А у 2023 році видавництво Vivat вийшло в рейтинг Forbes Next 250.


Читайте також: Співачка Даша Астаф‘єва запустила додаток з українськими аудіокнижками

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024