Головна
>
Музика
>

«Кожна пісня як літературний твір»: хто такі «Дичка»?

«Кожна пісня як літературний твір»: хто такі «Дичка»?

27-28 травня на кіностудії Довженка у межах ювілейної вечірки Лесі Квартиринки виступатиме арт-панк-гурт Дичка, який за свою 17-річну кар‘єру об‘єднав десятки професійних артистів різних жанрів. LiRoom є інформаційним партнером вечірки, тож розповідаємо, хто такі Дичка та яку музику вони грають.

Як утворився гурт?

Колектив-попередник Дички утворився в Житомирі 2002 року та називався Фурункул Фрідмана. Це був панківсько-авангардний гурт з великою духовою секцією, який складали переважно підлітки. Вокаліст та ідейний натхненник колективу Митя Бугайчук розповів у коментарі для LiRoom, що саме тоді він почав займатися музикою:

«Усі малолєтки — барабанщику Кирилу було тоді 14 років. У нас тоді було 5 дудок — нашому тодішньому тромбоністу батьки купили басовий тромбон, за гроші з продажу їхнього маєтку», — пригадує вокаліст.

Дичку в 2006 році утворили Митя Бугайчук, Анжела Зайцева та Олександр Кохановський в Києві. Згодом певний час музиканти жили у Львові, де грали з польськими виконавцями, а потім знову повернулися у столицю. 

Як пояснюють учасники колективу, «дичкою» в народі називають рослину, яка виросла в забутому людьми саду або ж коноплю, яка виросла сама по собі на смітнику. Тож і сам колектив називає себе «диковирощеним».

Хто у складі колективу?

Ключову роль у формуванні музично-драматургічної частини відіграли Олександр Кохановський — головний диригент театру Франка, учасник гуртів Цукор Біла Смерть, Колежський Есесор та Фоа Хока, а також фольклорна скрипалька Анжела Зайцева. Склад гурту постійно змінюється. 

Після початку повномасштабного вторгнення з колективу пішли Дарина Войтенко, Даша Нечитайло та Дар’я Петрожицька

Натомість на минулій квартиринці до Дички приєдналася Ярина Квасній, яка переспівала уривок автентичної пісні Парова машина і зробила її TikTok хітом.

Також тепер у складі гурту будуть Аліна Перепилиця,  учасниця гурту renie cares Ірина Панчук та саксофоніст Михайло Сарана з гуртів Сон Сови, Atomic Simao та Drum and Tuba band. На квартиринці з Дичкою виступатимуть учасники гурту Чубарені Сергій Дударєв, Тимур Бурлака і Данил Кришевич. У майбутньому гурт планує грати з мультиінструменталістом Іваном Завгороднім. 

Дискографія та авторський стиль

Учасники гурту грають у різних стилях, тож під час виступів виходить мікс імпровізацій в автентичній українській манері, складних фортепіанних рифів, мелодій народів світу, ритмів панку та джазу, груву психоделік-року, хіп-хопу та фанку. Самі ж учасники Дички напрямок своєї музики називають «тривожно-танцювальним». 

Всі пісні гурту авторські й написані різними людьми. Через це кожна із них звучить як літературний твір, а концерт може нагадувати збірку театральних новел. За сюжетом пісні об’єднані історією маленької людини, яка розповідає про свій внутрішній світ, про свої слабкості та свої сильні сторони, про свою нерівну боротьбу проти зовнішнього агресивного світу. Тому на концерті можна почути і панк, і фанк, і блюз, і фольклорні мелодії. 

«Наші пісні пишуться не за один раз, вони вдосконалювалися роками. Хоча був випадок — я 12 років тому написав пісню Царь, про Путіна, поки їхав у метро до нашого піаніста. Коли приїхав, ми записали аранжування за 30 хвилин. За ніч наші друзі змонтували два різних кліпа на цю пісню. І вийшло, що менше ніж за добу ми випустили готовий трек», — розповідає Митя Бугайчук

За час своєї кар‘єри гурт випустив кілька десятків пісень. Більшість треків на початку кар’єри були російськомовними, а згодом з‘явилися пісні українською. 

Окрім того, гурт виконує пісні інших українських авторів. Наприклад, пісні житомирського поета і музиканта Валіка Виговського

«Для мене принципово, після його смерті, продовжити життя його пісень, тому що ланцюг культурної спадкоємності в нашій державі століттями переривався війнами з нашим сусідом, який весь час намагався знищити накопичення наших культурних скарбів. Опираючись на оригінал, я аранжував по своєму ці пісні. Тому що моя ціль не архівація культури, а її розвиток», — ділиться вокаліст Дички

Також колектив дав десятки сольних концертів, виступав як на локальних вечірках, так і на закордонних фестивалях. Серед них — фестивалі «Арт Поле», «Ноц культури» в Любліні та «Гоголь Fest». 

На вечірці Лесі Квартиринки Дичка обіцяє потужний виступ із кращих пісень доробку.


Читайте також: Хто такі Лівінстон?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024