Головна
>
Література
>

Помер науковець та письменник Ігор Козловський

Помер науковець та письменник Ігор Козловський

Український науковець, письменник, релігієзнавець та історик Ігор Козловський помер від серцевого нападу. Про це 6 вересня повідомила професорка Києво-Могилянської академії Людмила Филипович.

Фото з Фейсбуку Ігоря Козловського

Ігор Козловський був членом Експертної ради з питань свободи совісті та релігійних організацій при Міністерстві культури України, керівником Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців та членом українського ПЕН.

Народився на Донеччині у 1954 році. Отримав освіту історика, проходив військову службу, працював у донецьких органах місцевого самоврядування. Наприкінці 1980-х років підтримував рух за відродження українського козацтва. Викладав у вишах в Україні та США. Він також був автором понад 50 наукових книжок та понад 200 статей у словниках, енциклопедіях і науковій періодиці. Писав поезію та прозові твори.

У 2016 році Ігоря захопили в полон бойовики самопроголошеної «ДНР», в окупованому Донецьку. Він пробув у полоні близько двох років, окупанти піддавали його тортурам. У 2017 році був звільнений з полону за обміном.

Ще 5 вересня Ігор Козловський відвідував прем‘єрний показ фільму Марисі Нікітюк «Я, Ніна», про що розповів у своїх соцмережах.

Після смерті син Ігоря Козловського Олександр опублікував своє дитяче фото з батьком, де написав:

«Тато…Ти був для мене всім світом. Люблю тебе безмежно. Спочивай з миром».

Фото з фейсбуку Олександра Козловського

Головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська поділилася, що з Ігорем вони часто розмовляли в етерах і поза ними:

«Це ті розмови, які потім обдумуєш днями, повертаєшся до них…Дуже важко підшукати людину, яка зможе так підтримати, дати стільки світла і сили, як це міг зробити пан Ігор. Ця можливість спілкування з ним була честю і привілеєм».

Тетяна Трощинська та Ігор Козловський. Фото з соцмереж

За свою діяльність Ігор Козловський отримав за життя багато нагород і відзнак. Був нагороджений медаллю Австрійського товариства Альберта Швейцера, Лицарським орденом Королівського братства Св. Феотонія у Португалії та почесною відзнакою Академії будо.


Читайте також: Померла книжкова дизайнерка та засновниця видавництва «Кашалот» Олена Рубановська

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024