Головна
>
Література
>

Померла книжкова дизайнерка та засновниця видавництва «Кашалот» Олена Рубановська

Померла книжкова дизайнерка та засновниця видавництва «Кашалот» Олена Рубановська

3 вересня в Івано-Франківську померла художниця, дизайнерка й засновниця дитячого видавництва «Кашалот» Олена Рубановська. Про це повідомляє мистецька студія Agrafka у фейсбуці.

Олена народилась і зростала в Івано-Франківську, здобула музичну освіту, закінчила Українську академію друкарства у Львові. У студентські роки написала книжку «Сорока-білобока», яка пізніше вийшла у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

«Олена мала винятковий талант “зливатися” з текстом, створювати інтелігентний, витончений дизайн, з повагою і уважністю до матеріалу. Вона була новаторкою і створювала знакові проєкти, дуже затишні видання, які хотілося розглядати, торкатися, читати і перечитувати безліч разів», — пишуть у студії Agrafka.

Разом із братом Кирилом мисткиня заснувала видавництво «Кашалот», де створювала книжки-іграшки для дітей від народження до шести місяців. Подруга Олени Анна Кирпан розповіла в коментарі «Суспільному», як створювалися дизайни книжок:

«І тканини, і фарби для видань використовували лише натуральні. Щоб книжка-іграшка була безпечною для кількамісячних малюків. Але згодом ріст долара і, відповідно, цін на фарби змусили закрити цю справу».

Засновниця Видавництва Старого Лева Мар’яна Савка розповіла на своїй сторінці у фейсбуці, що Олена створила дизайн до її книжки «Гірка мандрагора» та розробила перший логотип для ВСЛ. Також Олена є авторкою дизайну книжок «Вогні святого ельма» Катерини Бабкіної, «БотакЄ» Тараса Прохаська та багатьох книжок Тимофія Гаврилова.

«Така красива, витончена, шляхетна. У всьому талановита. Створити ілюстрації, дизайн, зробити прикрасу своїми руками — будь ласка, Оленка зробить на найвищому рівні», — ділиться Марія Савка.

Причиною смерті Олени стало онкологічне захворювання.


Читайте також: Українські ілюстратори створили благодійний комікс, щоб зібрати на дрон-розвідник

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024