Головна
>
Література
>

Низка українських інтернет-книгарень порушують закон про українську мову

Низка українських інтернет-книгарень порушують закон про українську мову

Державний комітет телебачення та радіомовлення провів моніторинг 35 українських інтернет-книгарень на дотримання закону про українську мову. Повний перелік книгарень не опублікували, втім зазначили, що у 9 з них виявили порушення. Йдеться про магазини Grenka, LiderBooks, Лавка Бабуин, Bookovka, Книжкова Лавка, GoodBooks, Bizlit, Книгосклад та Книжковий дім. 

Як зазначають у Держкомтелерадіо, серед видань, які продають книжкові магазини, має бути не менше 50% книжок з україномовними назвами. Також вебсайти онлайн-магазинів повинні бути державною мовою. Якщо сайт має кілька мовних версій, то завантаження української версії має бути за замовчуванням, з обсягом і змістом інформації не меншим, ніж в іншомовних версіях.

Вебсайти зазначених книгарень завантажуються російською мовою. Україномовні версії сайтів містять менше інформації, ніж іншомовні версії, зокрема, через наявність анотацій книг мовою держави-агресора і відсутність їх україномовних перекладів.

«Особливо показовою є ситуація в інтернет-магазині Grenka, в якому частка книг українською мовою за різними тематичними розділами складає від 5 до 18%», — йдеться у повідомленні.

Водночас, порушень не зафіксували у «Книгарні Є», книгарнях «Наш формат», «Фоліо», Yakaboo, Book24, «КМ-Букс», Zlatka та «СЕНС».

У Держкомтелерадіо додають, що власникам усіх інтернет-книгарень слід унормувати діяльність відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». У разі повторного виявлення порушень Держкомтелерадіо звертатиметься до Уповноваженого із захисту державної мови.


Читайте також: В українському міжнародному конкурсі піаністів візьме участь росіянин: яка позиція організаторів?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024