Головна
>
Література
>

УАВК увійшла до короткого списку номінантів на премію IPA Prix Voltaire 2022 року

УАВК увійшла до короткого списку номінантів на премію IPA Prix Voltaire 2022 року

Міжнародна асоціація видавців на форумі World Expression Forum у Ліллегаммері (Норвегія) оголосила фіналістів премії за свободу слова Prix Voltaire 2022. До списку увійшла Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів (УАВК), а також видавці з Таїланду, Індії, Гватемали, Афганістану та Канади.

Prix Voltaire 2022 — це премія, яку заснувала Міжнародна асоціація видавців. Відтак нагорода відзначає видатні здобутки видавців по всьому світу у боротьбі за свободу слова. Як правило, номінанти публікують суперечливі роботи на тлі тиску, погроз, залякування чи переслідування, чи з боку уряду, чи з боку інших органів влади, приватних інтересів. 

Номінантом на премію може стати будь-хто: окремі особи, групи чи організації.

Премія IPA Prix Voltaire надається у розмірі 10 000 швейцарських франків. Церемонія нагородження відбудеться на 33-му Міжнародному конгресі видавців у Джакарті 12 листопада.

Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів створена 17 червня 1994 року, як благодійна організація. Наразі є однією з небагатьох українських громадських організацій, яка існує виключно за рахунок членських внесків її учасників. Це дозволяє Асоціації займати активну і принципову позицію у зіткненнях із владою у разі необґрунтованих утисків останньою інтересів видавничого загалу або конкретних його суб’єктів.

Асоціація прагне створити для українських видавничих структур сприятливі умови для ефективного забезпечення населення книгами. Тож діяльність спрямована на створення відповідного законодавчо-нормативного поля. А крім цього УАВК проводить і бере участь у книжково-виставкових заходах в України й світу. 

З початку повномасштабної війни Асоціація активно ділиться інформацією та просуває ініціативи з метою підтримки своїх членів. Вони також займалися постачанням книг біженцям за межами країни та намагалися зберегти видавничу традицію та культуру країни.

Крім видавців з України, цього року до списку увійшли представники Таїланду, Індії, Гватемали, Афганістану та Канади.

  • V.K Karthika, Індія

V.K Karthika — одне з найвідоміших імен індійського видавництва. Вона була редактором Westland Books, а також опублікувала кілька книг, які викликали незручність для індійського уряду.

  • Samesky (Fah Deaw Kan) Publishing, Таїланд

Видавництво було засновано у 2002 році трьома активістами. Видає велику кількість академічних журналів та книг з соціальних та гуманітарних наук.

  • Raúl Figueroa Sarti/F&G Editores, Гватемала

Raúl Figueroa Sartiвидавець. Раніше вже отримував нагороду Асоціації американських видавців (AAP) 2021. Тожі журі зазначило, що «у 2009 році він зіткнувся з неправдивими звинуваченнями в межах кампанії, покликаної паралізувати його видавничу діяльність». Він також входив у короткий список премії Міжнародної асоціації видавців у 2021 році. 

  • Nahid Shahalimi, Афганістан/Канада

Nahid Shahalimi художниця афганського походження та правозахисниця, яка втекла з Кабула разом зі своєю матір’ю та сестрами в 1985 році. Згодом оселилася в Канаді й стала свідком радянської окупації своєї країни.

У період з 2014 по 2018 роки вона збирала історії афганських жінок, які покзаубть приклади мужності та стійкості. А потім опублікувала їх в книжці «Де мужність несе душу: історії мужніх і натхненних афганських жінок Зуркамп».


Читайте також: Тільда Свінтон та Алан Каммінг презентують проєкт Остапа Сливинського

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024