Головна
>
Музика
>

Jamala випустила альбом кримськотатарських пісень Qırım

Jamala випустила альбом кримськотатарських пісень Qırım

5 травня українська кримськотатарська виконавиця Jamala випустила  збірку старовинних пісень свого народу — Qırım. До альбому увійшло 14 пісень, кожна з них віднайдена Джамалою в певному місті чи селищі рідного півострова: від Керчі до Ак’яру, від Ялти до Джанкою. 

Новим релізом Джамала має на меті відкрити раніше невідомі чи забуті історії. Вона співає про всенародного героя Аліма Айдамаха, що в історії Криму зіграв роль українського Устима Кармалюка; про степових кримських татар — ногаїв; про керченського верблюда Чалбаш-Бора, що стане прообразом сильної любові й відданості у фольклорі тощо.

До роботи над Qirim долучилося понад 80 музикантів. Зокрема композитор-аранжувальник Артем Рощенко, саунд-продюсер Сергій Круценко, а також народні і симфонічні музиканти. Більше про проєкт на сайті qırım.jamala.ua.

А сам проєкт формувався десятиліттями, але міг так і не вийти. Адже на початку повномасштабного вторгнення залишився під обстрілами у Київській області.

«Боротьба за правду ніколи не була простою справою. Напевне, саме тому робота над Qırım тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію — показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму ми не дамо забути правду. А вона ж криється саме у фольклорі, у цих неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники Qırım», — каже Джамала.

5 травня Джамала виступить у Національній опері України спільно з Національним симфонічним оркестром України під керівництвом Володимира Сіренка і презентує альбом. Після презентації у Києві відбудеться світова прем’єра Qirim у межах EuroFestival в Ліверпулі.


Читайте також: Прем‘єра фільму «БожеВільні» про радянських дисидентів відбудеться наступного року 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024