Головна
>
Музика
>

«Деструктивні рухи теж ведуть кудись»: слухаємо релізи третього тижня січня

«Деструктивні рухи теж ведуть кудись»: слухаємо релізи третього тижня січня

Кліп на тікток-хіт від Liza Bibikova, колаба SadSvid з новою виконавицею Do Sliz та трек про втрату близької людини від Jamala. Релізи третього тижня січня коментують головний редактор Олексій Бондаренко, менеджерка з партнерств Настя Денеж та SMM-менеджерка Оля Швед.

Pilikayu — Музика для забування снів (LP)

Це третій повноформатний альбом Pilikayu (Павло Олефіренко). Цей реліз стане частиною серії, яка на даний момент складається ще з двох альбомів. Павло розповідає, що основна частина Музики для забування снів була записана під час пандемії ковіду та ізоляції взимку 2020 року та чекала на кращі часи для релізу.

«Інколи ми можемо проживати найкращі моменти життя, закохуватись, здійснювати мрії, пробувати нові враження та відчувати себе абсолютно щасливими, а потім прокинутись і за мить забути все. Але післясмак почуттів все ж лишається і десь закарбовується в пам’яті. Інколи навпаки — проживати найгірші моменти, прокидатись і розуміти наскільки добре, що це був лиш сон» — коментує Pilikayu

Настя Денеж: «Думала про те, де та за яких обставин я б могла слухати цей альбом. В дорозі — ні, люблю більш динамічну музику. Аби заснути — теж ні, він трохи викликає в мене тривожність. А ось як частина якоїсь виставки в арт-центі сучасного мистецтва — цілком».

Liza Bibikova — Поряд

Цей дебютний кліп виконавиці розповідає ніжну історію про відчуття присутності коханої людини, через спогади ретро-камери. Трек Поряд став хітом на ТікТоці, під цю пісню було записано більше 20 тисяч відео.

Олексій Бондаренко: «Цей кліп виглядає, наче вирізка з голівудського драматичного фільму, у якому головний виявляється, що герой давно помер і головна героїня в кульмінаційному моменті згадує найкращі моменти. Ідея не нова, але виконано просто, якісно і прекрасно доповнює пісню».

Positiff — Гаснуть ліхтарі

Трек розповідає про головного героя, який переживає розставання з близькою людиною, але залишившись на самоті, ліричний герой наважився змінити себе. 

«Для мене робота над піснею стала експериментом як у музичному плані, так і у візуальному. Я ніколи ще не мав такий вигляд і таке звучання. В кліпі глядачі побачать мене у двох незвичних образах у колі моїх друзів — молодих артистів, блогерів, а також моєї танцювальної команди. До зйомок приєдналися виконавці Molodi, Ostrovskyi, Райчу, Настя Балог, Nana, Уляна Шуба, блогери Саша Кузьменко, Luny та Snazzylis», — коментує Positiff.

Олексій Бондаренко: «Олексія Завгороднього останнім часом кидає з жанру в жанр. То він робить попфанк, схожий на Parcels і Latexfauna, то його кидає в байратарно-патріотичний угар з “Шляхом до перемоги”, то взагалі закидує в дику дичку. Через це кожна його робота сприймається не як послідовний творчий крок, а як чергова спроба вцілити хоча б кудись. І якщо Спалахи виглядали як амбітна задумка, то Гаснуть ліхтарі — надто обережна робота по референсу зухвалого R&B, але на жаль абсолютно не зухвала».

Victoria Niro, Саша Горовий — Байдуже

«Дуже важливо говорити про це частіше, не відволікатись на інших людей, а просто проживати ці відчуття. Часом трапляються ситуації, що любиш людину, а вона не поділяє ці почуття, бо живе стереотипними книжковими ілюзіями. В житті все ж набагато простіше. Ось чому і бАйдуже чи байдУже. Любити потрібно наперекір усьому та цінувати ці чисті почуття, і не варто змінювати під себе через фантазії інших людей», — описують реліз виконавці.

Олексій Бондаренко: «Абсолютно однотипний R&B, якого зараз робиться настільки багато, що ця пісня забудеться через 30 секунд після прослуховування. Текст теж не вирізняється оригінальністю».

Prymara — Вернутися додому

Київський рок-гурт Prymara створили кліп із сімейних фотоархівів усіх учасників гурту. Колектив кілька місяців збирав їх по родичам з різних регіонів України, відбирав та відцифровував. За словами виконавців, більшість фотографій датується кінцем 80-х чи 90-ми роками, однак, частина знімків та спогадів залишилась на окупованих територіях.

«Назва треку — “Вернутися додому” — передає весь смуток того факту, що не кожен може повернутися назад: місця з дитинства бувають недосяжні не лише у часі, а й у просторі. Наші спогади — єдине місце, до вони існують завжди», — коментують реліз Prymara.

Настя Денеж: «Можливо, якщо вслухатися в слова, то пісня дійсно передає смуток. Але настрій звучання в мене радше асоціюється з опенінгом якогось легкого тівішного серіалу чи навіть сіткому».

Green Grey — Друже

Трек про особисту втрату учасників гурту — їх друга, байкера Володимира Мессера, який загинув від рук російських окупантів у березні 2022 року, і описує всі стадії горювання, які довелося пройти до прийняття.

«“Друже” далася нам нелегко, бо хотілося через музику, текст і відео передати власний внутрішній стан від втрати близької людини, спустошення, яке нас накрило з головою. І реалії такі, що сьогодні ледь не кожен другий українець стикається з подібною трагедією. Тому метою нашого кліпу стала підтримка емоційного стану людей, хто проживає це зараз. Всі переживають втрату по-різному, тому ми показуємо всі стадії її подолання на своєму власному досвіді. Проте, ми будемо раді, якщо наш досвід зможе змотивувати когось, вселивши віру у те, що жити після трагедії можна і треба» — каже засновник та гітарист гурту Андрій Яценко.

Олексій Бондаренко: «Коментувати некрологи – невдячна справа».

Vitryla – Свідомість

Виконавець підкреслює, що зазвичай працює в блюзовому-спокенвордному стилі, проте цей реліз створив у жанрі індастріал-металу. Трек є рефлексією на відео фронтвумен гурту Артилерія, у якому вона розмірковувала про право українців бажати росіянам смерті.

«У наших реаліях все більше людей починає робити вигляд, що війни не існує. Це доволі показово, коли нічого не робиш. Наприклад: не донатиш, не поширюєш збір, не волонтериш і займаєш аполітичну позицію. Я до кінця не міг збагнути, як людина може бути аполітичною. Навіть та собака у дворі має чітку позицію на кого кричати, а на кого ні. Вона розуміє хто чужий, а хто ні. Пісня про наше суспільство, про наші реалії. Переосмислення усіх подій нашого життя. Країна, міста, будинки – руйнація свідомості, окупація території. Зміна правил нашого приватного життя, деформація історичного терміну “Правда”. Робити вигляд, що війни не існує – брехати самому собі. Вірші свідомості наших міст, наших покинутих будинків. Різкі, болючіші та неприємні напевно тому, що правдиві», — коментує реліз Vitryla.

Jamala — Мій брате

«Рік тому, у січні, я втратила дуже близького друга, брата, але спогади про нього були настільки світлими, що якось я не могла плакати доти, поки не написала цю пісню. Вже моя улюблена співавторка Тетяна Милимко, як завжди, весь мій потік емоцій привела до ладу, і от в той момент я заплакала, але знову, якимось світлими сльозами. За цей час війни подібних історій, на жаль, у нас дуже багато. Найменше, що ми можемо зробити по відношенню до людей яких ми любили, і які померли захищаючи нас, — памʼятати, згадувати, не боятися їх любити, любити спогади про них, згадувати їх жарти, музичні смаки, цитувати їх. Мені це допомогло, може допоможе і вам? Напишіть їм листа», — описує пісню виконавиця.

XXV кадр — Ні, не треба

Це другий сингл з майбутнього ЕР репера, премʼєра якого відбудеться вже у лютому. За словами виконавця, трек – це відповідь усім, хто дає непрохані поради та намагається навʼязати власну думку. Артист підкреслює важливість того, що кожен з нас має власне бачення. Не варто втрачати власну індивідуальність заради задоволення чиїхось забаганок. 

Настя Денеж: «Другий трек про “непрохані поради”. Як казав один мудрець у подкасті Звучить!: “Музика — це мистецтво, а не змагання”. І я правда дуже не хочу порівнювати, а тим паче казати хто кращий із двох артистів, яких я поважаю. Але так сталось, що пісню “Не лікуй мене” я почула першою, і вона мені відгукнулася більше.

P.S. Це зовсім не означає, що “Ні, не треба” — погана пісня».

Богдан Купер — Не лікуй мене

Настя Денеж: «“Молись, дрочи — головне інших не вчи” — це те, що я тепер буду відповідати людям, які лізуть до мене зі своїми дурними порадами та навчають життю, коли я їх про то не просила. А тепер ближче до суті: Бодя Купер зробив легкий і качовий трек зі змістом, який мені дуже відгукується».

SadSvit, Do Sliz — Луги

Оля Швед: «Ну що сказати, мені сподобалось, в принципі, як і майже будь-яка пісня SadSvit. Трек приємно і легко слухати, і мені подобається ця легкість».

Село Близнюків, sucilna_nevdacha.exe — Час

Олексій Бондаренко: «Я потроху стаю фанатом Сцільної невдачі. У кожній роботі за яку вона береться є щось небанальне. І цю небанальність, а часто й музичну нахабність, вона склеює своїм магнетичним, ніби спеціально відстороненим вокалом».

Stas Snehur — Двох одразу

Виконавець розповідає, що під час створення треку намагався поєднати глибокий зміст та жартівливий підхід.

«“Двох одразу” — своєрідна подорож у світ гумору, де кожен рядок віддзеркалює абсурдні ситуації та смішні перипетії між трьома людьми. Пісня призначена для тих, хто цінує гармонію між сміхом та невимушеною романтикою», — описує реліз Stas Snehur.

Олексій Бондаренко: «У цій пісні абсолютно нема за що зачепитися. Якщо гумор тут і є, то він тоне в однотипному аранжуванні, яких нам приходить по 50 за тиждень».

State 62 — Tokio

State 62 — київський гурт, заснований в 2019 році. Наразі виконавці займаються україномовним перевиданням своїх треків, один з яких став Токіо.

«″Токіо”  – історія кохання, що  вимагає пожертви і смиренності. Почуття кришталевої чистоти і надприродної сили», — коментує трек гурт.

Saf Safron & Gr33nwave — Інь Янь

Виконавці зазначають, що створили пісню про ідеальну спорідненість двох взаємно коханих людей. Saf Safron присвятив трек своїй колишній дружині, яка за короткий термін втратила майже всю свою родину. Сингл Інь Янь є частиною майбутнього спільного альбому артистів Музика Грай.

Rymma — Крапка

Крапка — перша пісня з майбутнього EP виконавиці Варта більшого. За словами артистки трек є рефлексією на абʼюзивні стосунки.

«Дівчину наче бʼє струмом усвідомлення, що в цих стосунках вона втратила свою ідентичність, що її відібрали у неї самої. І вона наважується піти. І зрештою, вона розуміє — весь час, що вона була з цією людиною це було не життя, а існування. Вона нарешті вільна. Пісень про розставання повно, але як щодо пісні, де розставання не страждальне, а впевнене рішення, яке йде їй на користь?», — описує трек Rymma.

Олексій Бондаренко: «От здавалося б, цю електроніку теж важко назвати напрочуд винахідливою. Подібне робили і в Україні і, тим паче, в Америці. Але це приємно слухати, тут відчувається і емоція, і бажання зробити якісну музику».

Ortea — Втекти

«Реліз Втекти про всіх нас. Усі ми іноді хочемо втекти від аб’юзивних стосунків, поганої роботи або людей, які нас засуджують. Текст пісні простий, бо він про прості речі з яких складається життя. Головний герой, який хоче втекти від самоти, причиною якої є “холод” від партнера в стосунках, та відчути спокій», — описує трек Ortea.

Оля Швед: «Я люблю бігати під таку музику, бо вона чудово допомагає тримати темп. А тут ще й сама пісня про бажання втекти від усього. Тож трохи потеплішає і буду виходити з цим треком на пробіжку».

Інший Сценарій — Time

Виконавці розповідають, що почали працювати над треком приблизно років 20 назад в складі гурту Сьоме життя, а вже закінчили цьогоріч з гуртом Інший Сценарій.

«“Time” – про могутність та силу часу, який стирає все на своєму шляху, якому підкоряється все що нас оточує та безпосередньо наше життя. Тож треба цінувати кожну секунду, та максимально корисно і раціонально її проводити, адже наше життя це на стільки короткий та настільки цінний відрізок, який ми часто незадумуючись спалюємо даремно», — коментують пісню виконавці.

Intuits — Don’t Play with Me

Трек поєднує у собі звучання народних інструментів та використанням електронних бітів. Так в пісні можна почути вірменський дудук, гітари, бас-гітару, електронні ударні та клавішні. Головною ліричною темою релізу є стосунки людей.

«Ми написали трек про ситуації, коли інші люди лізуть в душу, не питаючи “а чи потрібно це іншій людині?”»,— пояснили музиканти.

Бус #1648 — Creep-AK

Натхненням для пісні стали рядки Шевченка, виконавець співає ніби від імені його правнука. Поєднав він це з рефлексіями на пережите під час окупації в Гостомелі. Трек містить як реп-мотиви, так і елементи фолк-року, а назва треку — гра слів: автомат Калашнікова перегукується з долею Тараса та поневолених українців — кріпаків.

«Перебуваючи в полоні рашистів, мотиви пісні навіялися рядками Шевченка миттєво — зі спокійних наспівувань-осмислення власного непростого життя пісня переходить у жорсткий реп-речитатив, а з другої половини — в елементи фолк-року. Ліричний герой не бачить своєї долі, йому все вже однаково, окрім одного — “та не однаково мені, коли всім іншим людям на землі однаково так само, як мені”», — описує трек Бус #1648.

Настя Денеж: «Я доволі скептично ставлюся до переосмислення української класики, але мені здається, що тут вдалось це зробити грамотно. І хоч я не зовсім цільова авдиторія такої музики — мене зачепило. Можливо справа в тім, що відчула справжність у цьому».

Popil, коцик — Сніг із моїх снів

Лірика пісні розповідає про втрату та прийняття. Сюжет про ліричного героя, що знаходиться в пошуках своєї коханої, яка скоїла самогубство у сніжний зимовий вечір. Він не може повірити в її смерть і йому постійно сниться, що вона десь поруч.

Оля Швед: «До того, як прочитала опис, здавалося, що це просто мила, меланхолійна пісня про сніг та холодні руки».

Unakk — зовнішніх норм

«Війна, щоденні втрати, корупція та інші соціальні проблеми — стали нормою в нашому суспільстві. Ця пісня як раз про те, що людина підкорюється цим обставинам, але рано чи пізно їй набридне це робити. Як наслідок, “знову в підкоренні зовнішніх норм, ріжу під корінь їх своїм ножом”», — говорить артист. 


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024