Головна
>
Музика
>

«Але межі розтянув, як коліна на штанах»: слухаємо релізи четвертого тижня січня

«Але межі розтянув, як коліна на штанах»: слухаємо релізи четвертого тижня січня

GannaBaby випустили останню частину циклу альбомів Н.Р.А, Марія Хурсенко записала кавер на пісню свого батька Соколята, а Drevo створив пісню на вірш Олександра Усика. Слухаємо разом нові релізи четвертого тижня січня.

GannaBaby — А (EP)

А — це третя та остання частина з циклу Н.Р.А. Цей мініальбом наповнений роздумами про швидкоплинність життя і смерть, якими вони були до повномасштабного вторгнення. 

«Коли щось довго готуєш, є ризик перетримати матеріал до такої міри, що він перестане з тобою резонувати. Так сталося з Н.Р.А., складається враження, ніби ми застрягли на ескалаторі метро Арсенальна. Тому хочемо порадити молодим музикантам бути реалістами, коли плануєте релізи», — розповідають артисти.

Крамдада — Деревію 

Пісня-міф про проживання складних часів. Головна героїня заблукала в темному лісі, і щоб пережити ніч — стає деревом. Виконавці розповідають, що пісню створили ще 5 років тому та з часом текст треку набув зовсім інших сенсів.

«Коли я писала Деревію 5 років назад то “деревіла” від зовсім інших історій, ніж зараз. І ця пісня стала для мене таким нагадуванням: так, ти іноді потрапляєш у темний ліс, тобі страшно, ти завмираєш, але приходить ранок і ти можеш, ти маєш йти, не залишатися деревом. Другий куплет, в якому все світлішає, саме про це — скоро ранок! Нині ми в небезпеці постійно, отримуємо різного роду травми. Іноді хочеться завмерти, щоб нічого не відчувати, але водночас, як ніколи хочеться бути живим, а отже — відчувати», — ділиться учасниця гурту Олена Крамдада.

Zelenooka — А ти казав

Трек про токсичні відносини та зраду. Артистка розповідає історію помсти зраднику та розбавляє сюжет лірики танцювальним поп-саундом із елементами синт-вейву.

«Для мене ця пісня більше про атмосферу, а не глибокі сенси. Коли ти вмикаєш пісню на репіт, слухаєш по колу один і той самий трек, а в твоїй уяві з’являється асоціативний ряд та яскраві образи», — ділиться Zelenooka.

Negoda — Погляну в твої очі

«У вас буває відчуття, що хочеться додому, але ви вже вдома? Мабуть, тому що дім це не про місце в першу чергу. Дім — це про відпочинок, затишок та мир. Саме тому в кожної щасливої людина є інша, своя людина-дім, в якій можна знайти любов, та поруч з якою хочеться творити, жити та віддавати. Ця пісня — спроба делікатно і не відкрито розповісти про відчуття “дому”», — описує реліз виконавиця.

Ницо Потворно — Недоречний

За словами виконавця, лірика, написана ще у 2022 році, з часом тільки поглибила свій контекст — споглядання смерті у рутині цивільного, який не може знайти собі місця між подіями, що відбуваються навколо.  Акустичну версію пісні створили для запису лайву для Суспільного до Дня Незалежності 2023 року, згодом вона розвинулась та стала другим самостійним твором.

sucilna_nevdacha.exe та provulok — приведе

«Трек з’явився легко і випадково. Я побачила на каналі Валі Самурая пост про те, що він нічого не встигає в житті, хоча планів мільйон. Я часто відчуваю те саме, тому пісня — це наче порада самій собі. Це все не означає, що треба зволікати і нічого не робити — а дати можливість собі просто бути. Це те, що багатьом з нас життєво необхідно», — коментує Надя Печуркіна

анастимоза — Звір 

У новому синглі Звір Анастасія Сігітова закликає дослухатися до свого вищого «Я» та досліджує фактори, які цьому заважають. 

«2024 рік буде проходити під арканом “Справедливість”, який уособлює правосуддя, та те, що всі ваші дії матимуть наслідки. Не боріться з вашим внутрішнім звіром, а розкрийте його так, щоб це був ваш стиль», — коментує Анастасія

sportcafé (fka Povod) — Вічне літо

Запорізькі постпанки Povod після одного року творчої павзи та внутрішніх перетворень повертаються в індустрію як sportcafé. Вічне літо починає серію релізів гурту, що увійдуть до альбому, який анонсований на цей рік. 

«Пісня про прагнення поставити крапку у безнадійних пошуках світла в людині», — коментують виконавці.

Alexjazz — Так рано 

У новому релізі виконавець згадує своє дитинство та життя у провінційному містечку, де не було війни і була лише дитяча безтурботність. 

«Для мене ця пісня про зрілість людини, і про важливість зв’язку із найдорожчою людиною в житті кожного/ої — із мамою. З роками я все більше розумію свою маму і досвід, який вона проживала. Мабуть це розуміння приходить із кожною сивою волосиною на голові», — описує реліз виконавець.

Марія Хурсенко — Соколята

Оригінальну версію пісні співає батько Марії — В’ячеслав Хурсенко. Виконавиця вважає, що трек особливо актуальний в сучасний період для України, адже він — про дітей і батьківство.

«Випустити цю пісню у своєму виконанні — великий виклик для мене. На мені подвійна відповідальність, у мене немає права на помилку. Всі знають, що ніхто не зможе виконати цю пісню та передати глибину почуттів краще, ніж тато. Але я зробила її по своєму,  адже мало хто з жінок її виконував. А зараз, як ніколи вона на часі, де кожна українська мати молиться за своїх синів», — ділиться Марія Хурсенко.

Sonic Temple — I.O.

Цей трек про інформаційне перевантаження — дебютний сингл гурту, який пізніше стане частиною нового альбому. 

«У лабіринті віртуального світу, де кожен крок — це клік, а кожне слово — літера в безмежному коді інформації, ми блукаємо серед пікселів невпинного потоку даних. На перетині віртуальної реальності з відомим нам світом, виникає інформаційне перевантаження. Шум усіляких даних накриває нас, наче хвилі бурхливого океану, в якому легко потонути. Тому необхідно час від часу вибиратись з інформаційного потоку, інакше ризикуємо залишитися у глобальному відгуку, де кожен сигнал губить свій звук у безкрайній масі коду», — описують реліз виконавці.

Drevo — Терпи, козак

Пісня створена у співпраці з українським боксером — Олександром Усиком, який написав вірш і запропонував Drevo написати на основі нього трек.

Громадянин Топінамбур, Nikolai Zizenko, Роман Загуба — Дістало

За словами виконавців трек був створений ще 4 роки тому під час репетиції. Тепер вони вирішили вдихнути нове життя у старі плівки і випустили цю пісню.

hoboth — Непричетний

Виконавці розповідають, що трек про байдужість до чужих проблем, про втрату людяності.  Ця пісня стала першою україномовною для вокаліста гурту. До того він 16 років писав та співав англійською в інших проєктах.


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024