Головна
>
Кіно
>

«Сірі бджоли», «Фрагменти льоду», «Я померла в Ірпені» та інші: хто став переможцем «Кіноколо-2024»

«Сірі бджоли», «Фрагменти льоду», «Я померла в Ірпені» та інші: хто став переможцем «Кіноколо-2024»

17 жовтня в межах Київського тижня критики відбулося нагородження переможців сьомої Національної премії кінокритиків «Кіноколо». Переможців обирали в 11 номінаціях, про цьогорічних номінантів ми розповідали раніше.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо, хто отримав нагороди.

Переможці «Кіноколо-2024»

Найбільшу кількість нагород отримала стрічка «Сірі бджоли» Дмитра Мойсеєва: Найкращий повнометражний ігровий фільм, Найкращу режисуру та Найкращого актора — Віктора Жданова.

Найкраща акторкаОлена УзлюкУроки толерантності»). В основі стрічки  Аркадія Непиталюка лежить п’єса Ігоря Білиці «Гей-парад». За сюжетом, у межах курсу з євроінтеграції, протягом трьох тижнів у сім’ї Найдюків має жити гей, який допоможе їм здолати власні стереотипи про ЛГБТ-спільноту. Кінокритик Ігор Кромф пише, що «Уроки толерантності» — це сімейна комедія про те, що спершу треба навчитися любити найближчих і найрідніших, а з цим вже приходить усвідомлення того, що терпимо ставитися до інших — це норма. Повну рецензію читайте за посиланням.

Найкращий сценарій фільму отримали Алла Тютюнник, Роман Бондарчук, Дар’я Аверченко за стрічку «Редакція». За сюжетом головний герой Юра стає свідком підпалу лісу і вирішує зібрати докази цього злочину, передаючи свої фотографії паліїв і статтю до місцевої газети. Однак його наївне уявлення про світ руйнується під впливом фейкових новин, корупції та сфальсифікованих виборів. Коли він опиняється в центрі загадкового ритуалу, проведеного місцевими чиновниками, Юра має зрозуміти, хто він насправді — представник рідкісного види «справжньої людини» чи просто невдаха.

Нагороду Відкриття року та Найкращий повнометражний документальний фільм отримала стрічка «Фрагменти льоду» режисерки Марії Стоянової. Батько режисерки був відомим артистом київського балету на льоду у 1980-1990-х роках. Як фігурист він часто їздив з виступами за кордон, зокрема в країни по іншу сторону «залізної завіси». Свої мандри фіксував на любительську кінокамеру. Саме цей домашній відеоархів став основною для документальної стрічки Стоянової.

«Стрічка “Фрагменти льоду” — це не просто дуже впевнений документальний повнометражний дебют. Це дуже якісне культорологічне дослідження ідентичності на зламі тоталітарного суспільства, яке розповідає про спільну історію ревізуючи особисту пам’ять», — пише у своїй рецензії кінокритик Ігор Кромф.

Найкращий короткометражний документальний фільм — «Там, де закінчується Росія», режисер Олексій Радинський, продюсерка Люба Кнорозок. Фільм створений на основі кінохронік, знятих українськими кінематографістами в Сибіру в 1980-х роках. Режисер Олексій Радинський у своїй стрічці досліджує теми російського імперіалізму, екологічних руйнувань і утисків корінних народів у колоніях Росії.

Найкращий короткометражний ігровий фільм — «Додаткові сцени», режисери Роман Хімей, Ярема Малащук, продюсер Віктор Шевченко. У центрі стрічки — український актор Павло Алдошин, який нині служить у ЗСУ. Він повертається з фронту, щоб зіграти сцени з цивільного життя, які переплітаються з кадрами фільму «Снайпер. Білий ворон», де Павло виконав головну роль. Спостерігаючи за мирним життям, він намагається відтворити його як актор, але стикається зі зміною сприйняття реальності: тепер цивільна буденність здається йому фікцією, а військові дії та їхнє відображення в кіно виглядають більш «звичними» та реальними, ніж повсякденне життя.

Найкращий анімаційний фільм — «Я померла в Ірпені», режисерка Анастасія Фалілеєва, продюсери Анастасія Фалілеєва, Мартін Вандас, Юрай Красногорськи.

«24 лютого 2022 року ми з хлопцем виїхали з Києва в Ірпінь. Ми провели десять днів в оточеному місті й зуміли виїхати з останньою евакуаційною колоною. Час іде, але відтоді мене не покидає відчуття, що я померла в Ірпіні. Фільм реконструює реальну історію виживання крізь особисту та суб’єктивну призму», — пише режисерка Анастасія Фалілеєва про фільм.

За досягненняОльга Бірзул, книга «Твоя книга про кіно». Книга розповідає про появу кіно та його еволюцію, віддзеркалення у фільмах наших страхів і мрій, а також про вплив кіно на масову свідомість.


Національна премія кінокритиків «Кіноколо» — щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Переможців Премії визначає Комітет Національної премії кінокритиків. До його складу входять 57 кінокритиків та кінознавців, які є членами ФІПРЕССІ, та авторів, чиї тексти та аналітичні матеріали публікуються в українських ЗМІ.


Читайте також: «Підйомна сила». Як документалка про українську армійську авіацію стала кращою кінематографічною популяризацією українського війська

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024