Головна
>
Кіно
>

Премія «Кіноколо» розпочала прийом заявок. Хто може податися

Премія «Кіноколо» розпочала прийом заявок. Хто може податися

Премія «Кіноколо» приймає фільми і роботи про кіно. До розгляду допускаються ігрові, документальні та анімаційні стрічки, що були вперше показані в Україні в період з 1 жовтня 2023 року до 30 вересня 2024 року.

Подати заявку можна до 22 серпня через форму на сайті, а переможців оголосять у жовтні 2024 року на міжнародному фестивалі «Київський тиждень критики».

До розгляду приймаються також твори, що не були публічно продемонстровані в Україні, але були завершені після 1 січня 2023 року. А от ті роботи, що подавалися на премію раніше — не приймають. Деталі тут.

Втім, ви можете податися навіть якщо не зняли кіно, але створюєте контент про це.

Кінокритики та кінознавці, журналісти, куратори, блогери можуть отримати нагороду за створені ними роботи про українське або іноземне кіно. Роботи можуть бути різного формату (публікація, монографія, виставка, блог тощо). Умова: роботи мають бути опубліковані чи публічно представлені за період з 1 серпня 2023 року до 31 липня 2024 року. Деталі ось тут.

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» — заснована у 2018 році щорічна премія, яка визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Премія присуджується в 10 номінаціях: за Найкращі повнометражний ігровий фільм, короткометражний ігровий фільм, документальний повнометражний фільм,  документальний короткометражний фільм, анімацію, режисера, акторку, актора, сценарій, а також у категоріях «Відкриття року» (за найкращий дебютний фільм) та «За досягнення» (за роботу про українське чи іноземне кіно, а також закордонних авторів робіт про українське кіно, опублікованих або публічно представлених у період 1 серпня 2023 року — 31 липня 2024 року).

Переможців визначає Комітет Національної премії кінокритиків. До його складу входять кінокритики та кінознавці, які є членами Спілки кінокритиків України та/або ФІПРЕССІ. Наразі комітет нараховує 61 членів і членкинь. Спершу серед списку усіх кандидатів обирають номінантів. А на лругому етапі проходить голосування для визначення переможці.

Торік Аміл Насіров став найкращим актором, а «Ля Палісіада» — найкращим фільмом. Більше про переможців читайте тут.


Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого є українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України Дарія Бадьйор, кінознавець і режисер Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua й DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня Анна Дацюк. У 2024 році фестиваль відбудеться увосьме з 17 до 23 жовтня.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024