Головна
>
Кіно
>

Аміл Насіров — найкращий актор, а «Ля Палісіада» — найкращий фільм: премія «Кіноколо» назвала переможців

Аміл Насіров — найкращий актор, а «Ля Палісіада» — найкращий фільм: премія «Кіноколо» назвала переможців

12 жовтня в межах Київського тижня критики відбулося нагородження переможців шостої Національної премії кінокритиків «Кіноколо». Переможців обирали в 10 номінаціях, а також вручили спеціальні відзнаки кінокритикам, які захищають Україну. Про цьогорічних номінантів ми розповідали раніше.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо, хто отримав нагороди.

Найкращим фільмом року була визнана стрічка «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка. Знята в жанрі пострадянського нуару, ця стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Українська прем’єра стрічки відбулася на відкритті 7-го Київського тижня критики. А кінокритик Ігор Кромф уже написав рецензію на стрічку спеціально для Лірум. Читайте за посиланням.

Найбільшу кількість нагород цьогорічного «Кінокола» отримала команда фільму «Люксембург, Люксембург»Антоніо Лукіч здобув Премію за Найкращі режисуру та сценарій, а виконавця однієї з головних ролей Аміла Насірова визнали Найкращим актором.

Читайте також: Пісня за піснею: Антоніо Лукіч про саундтрек до «Люксембург, Люксембург»

Стрічка Мстислава Чернова про окупацію Маріуполя «20 днів у Маріуполі», як цьогоріч представлятиме Україну на «Оскарі», здобула дві нагороди. Картину визнали Найкращим документальним фільмом, а також Відкриттям року — найкращим повнометражним дебютом.

Найкращим короткометражним ігровим фільмом визнали «ГКЧП» режисера Аркадія Непиталюка. Це короткометражна комедія, що розповідає про 19 серпня 1991 року в дитячо-юнацькому таборі поблизу Запоріжжя. У стрічці зіграли Ірина Мак («Спіймати Кайдаша», «Номери») та Олег Стефан («Гуцулка Ксеня», «Захар Беркут»).

Премію за Найкращий анімаційний фільм отримав «Маріуполь. Сто ночей» режисерки Софії Мельник. Фільм розповідає історію маленької дівчинки, що прокидається від вибухів 24 лютого 2022 року та намагається знайти когось живого у палаючому місті. 

Найкращою акторкою обрали Карину Химчук за роль у стрічці «Ти мене любиш?». Це фільм режисерки Тоні Ноябрьової, що розповідає про 90-ті, дорослішання однієї дівчини та народження цілої країни.

Нагороду За досягнення отримали Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк, Олег Оліфер та Олена Гончарук з команди Довженко-Центру за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно».

Також на церемонії вручили Спеціальну відзнаку кінокритикам, які стали на захист України. Її отримали Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко й Артур Корнієнко.

Нагадаємо, сьомий Київський тиждень критики триватиме до 18 жовтня в кінотеатрі «Жовтень».


Національна премія кінокритиків «Кіноколо» — щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У попередні роки найкращими фільмами ставали «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Атлантида» Валентина Васяновича та інші.


Читайте також: «Історія про тих, хто живе за межами звичних правил»: дивимося тизер українського еротичного фільму La Plage

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024