Головна
>
Кіно
>

Кіноспільнота створила відкритий лист з вимогою скасувати наказ Держкіно про склад комісії конкурсу до Ради з держпідтримки кіно

Кіноспільнота створила відкритий лист з вимогою скасувати наказ Держкіно про склад комісії конкурсу до Ради з держпідтримки кіно

Кіноспільнота оприлюднила відкрий листа до Кабінету Міністрів та Національного агентства з питань запобігання корупції з вимогою скасувати наказ Держкіно про затвердження складу комісії, яка обиратиме новий склад Ради з державної підтримки кінематографії, та провести відкритий конкурс.

2 листопада 2023 року Київський окружний суд скасував повноваження Ради з державної підтримки кінематографії. А 4 березня 2024 року Держкіно оголосило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів, попри заклики кіноспільноти переспрямувати бюджет на потреби армії через недовіру до рішень Держкіно.

Це рішення обурило кіноспільноту, оскільки Рада з державної підтримки кінематографії мала розподілити майже 430 мільйонів гривень. 14 червня суд остаточно визнав Раду нелегітимною, що означає, що майже 600 мільйонів гривень, передбачених на 2024 рік, не будуть розподілені.

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.

17 червня Держкіно оголосило про початок прийому документів для відбору нових членів Ради з державної підтримки кінематографії. А 10 липня на своєму сайті Держкіно опублікувало наказ про затвердження складу комісії, яка має провести конкурс до Ради з державної підтримки кінематографії.

До складу комісії увійшли:

  • Юлія Шевчук — т.в.о. голови Держкіно (від Держкіно);
  • Андрій Халпахчі — керівник міжнародного кінофестивалю «Молодість» (від Держкіно (за згодою));
  • Сергій Борденюк — голова Національної Спілки Кінематографістів України (від Національної спілки кінематографістів);
  • Дарина Трегубова — акторка (від громадської організації «Спілка підприємців теле- та кіноіндустрії»);
  • Вікторія Ярмощук — СЕО FILM.UA Group (від Української кіноасоціації).

11 липня на своїй фейсбук-сторінці колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк написала, що процедура вибору складу була непрозорою:

«Як вони їх обирали? Хто обирав? Чому обрали саме тих, а не інших? Невідомо! Військова таємниця! Загроза національній безпеці і обороні! А знаєте чому? Бо за всі останні роки елементарна процедура добору членів конкурсних комісій у Держкіно не була розроблена! Ні тобі присутності ЗМІ, ні тобі відкритого засідання Держкіно! Ні тобі якогось жеребкування, обговорення голосування!», — йдеться в дописі.

Аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей» (Анастасія Пеценчук та Лариса Покальчук) та ГО «Об’єднання кінодокументалістів Вавилон 13» (Володимир Тихий) ініціювали відкритий лист, де зазначають:

«Через скасування судом повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії Держкіно оголосило відбір на формування конкурсної комісії та конкурс на обрання нових членів Ради. Проте, підходи не було змінено. Обрання членів конкурсної комісії, від яких залежатиме новий склад Ради, відбулося за зачиненими дверима і без реакції на вимогу спільноти здійснити цей процес публічно та шляхом жеребкування».

Кіноспільнота каже, що Держкіно суб’єктивно, без консультацій зі спільнотою, оприлюднило наказ про затвердження  персонального складу комісії, яка обиратиме Раду. Зокрема, т.в.о. Голови Держкіно Юлія Шевчук, включила сама себе до складу конкурсної комісії. Також кіноспільнота наголошує, що саме Шевчук підписала незаконне подання на продовження повноважень членів Ради.

Крім того, в оголошенні про прийом документів для відбору членів Ради, Держкіно самовільно збільшило вимоги до кандидатів, що порушує статтю 9 Закону України «Про державну підтримку кінематографії». Зокрема, закон визначає лише дві вимоги: досвід роботи не менше трьох років у сфері кінематографії та робота на певних посадах: продюсер/ка, кінодраматург/иня, режисер/ка, юрист/ка, економіст/ка тощо. 

Держкіно додало вимогу зазначити діяльність кандидата з дня введення воєнного стану в Україні, спрямовану на підтримку країни та її популяризацію за кордоном. 

«Це звужує перелік претендентів і є дискримінаційною вимогою, оскільки більшість кінематографістів не мають змоги виїжджати за кордон. Це є оціночне судження про значення подій в Україні, які в такому випадку, з незрозумілих причин, мають меншу вагу, ніж події за кордоном», — йдеться у відкритому листі.

Вимоги кіноспільноти:

  • скасувати наказ т.в.о. Голови держкіно Ю.Шевчук щодо затвердження персонального складу комісії для проведення конкурсу з відбору членів Ради та зупинити цей недемократичний конкурс;
  • перенаправити, заплановані на 2024 рік на державну підтримку кінематографії  бюджетні кошти на потреби Сил Оборони, окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно;

А також кіноспільнота просить у Національного агентства з питань запобігання корупції надати оцінку та рекомендації щодо прозорості проведення конкурсу на обрання нових членів Ради.


Читайте також: Все, що було на фесті — залишається на фесті? Розповідаємо файні фестивальні історії з українськими артистами

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024