Головна
>
Література
>

Президент підписав закон про заборону ввезення російських книжок

Президент підписав закон про заборону ввезення російських книжок

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

Зеленський зазначив, що вважає закон правильним:

«Текст Закону був надісланий інституціям ЄС для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми Закону вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС».

Законопроєкт №7459 передбачає заборону імпорту російських книжок, а також сприяння виданню книжок українською мовою та перекладам українською творів світової літератури. 

Також він забезпечує часткову компенсацію оренди українським книгарням, посприяє відкриттю нових книжкових магазинів у невеликих містах України та промоції читання.

Нагадаємо, що законопроєкт підготували ще до початку війни. 19 червня 2022 року його ухвалив парламент. 

Закон був переданий на підпис президенту 20 червня 2022 року, однак упродовж тривалого часу він не був підписаний.

16 травня 2023 року на сайті Офісу Президента Тарас Шамайда зареєстрував петицію з вимогою до Зеленського негайно підписати закон. 30 травня вона набрала 25 тисяч голосів, а 20 червня 2023 року була опублікована відповідь президента. У ній зазначалося, що Мін‘юст та Міністерство закордонних справ рекомендували накласти вето на закон, бо він суперечить частині третій статті 10 та частині другій статті 24 Конституції України.

Також у МЗС зазначили, що у наявній редакції закон не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини, зокрема щодо свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою. Тож документ може ускладнити переговори про вступ України до Європейського Союзу.

Більше про те, що чекає на український книжковий ринок у разі підписання закону та що про це думають видавці, читайте у матеріалі за посиланням.


Читайте також: 5 книжок та один фільм про німецько-радянську війну 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024