Головна
>
Література
>

«Життя на межі»: розповідаємо про фокус-тему та кураторів Книжкового Арсеналу-2024

«Життя на межі»: розповідаємо про фокус-тему та кураторів Книжкового Арсеналу-2024

XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» відбудеться з 30 травня до 2 червня. Фестиваль складатиметься з програмної частини та книжкового ярмарку, який буде проходити на першому поверсі Старого арсеналу. Фокус-темою й основною метафорою ХІІ Книжкового Арсеналу стане «Життя на межі», а кураторами теми будуть Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко

Лірум є інформаційним партнером заходу.

«Їхній подкаст про культуру і кілька іншомовних подкастів про Україну для глобальної аудиторії — неоціненний внесок в українську суб’єктність. Однак, запрошуючи їх курувати фокус-тему, ми думали не лише про це. Нам йшлося про їхні регулярні волонтерські поїздки по всій Україні, а найбільше — на український Схід і Південь, які тривають з перших днів російського вторгнення. Як, фізично відчуваючи зміни ландшафту під час тривалих поїздок за кермом, коли Єрмоленки є в буквальному сенсі перевізниками людей, вантажів, а водночас думок, суджень і вражень, вони їх підсумовують», — коментує генеральна директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська Люта.

Тетяна Огаркова – літературознавиця, журналістка та есеїстка (історія французької літератури, історії авангарду й теорії літератури). Докторка літературознавства (Університет Париж XII Валь де Марн), старша викладачка кафедри літературознавства Києво-Могилянської академії, членкиня ПЕН-Україна. Кураторка проєкту «Комунікація України за кордоном: інформація, аналіз, сторітелінг».

Фото: Олександр Попенко

Володимир Єрмоленко – філософ, письменник та журналіст, президент ПЕН-Україна, доктор політичних досліджень (Франція), кандидат філософських наук, доцент Києво-Могилянської академії. Лауреат Премії імені Юрія Шевельова (2018), премій «Книжка року» (2018, 2015), Премії імені Петра Могили (2021). Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко започаткували україномовний подкаст про культуру Kult: Podcast.

Фото: Олександр Попенко

Фокус-тему події куратори розкривають у своєму есеї

«Сьогодні від столичного життя, яке на поверхні майже нічим не відрізняється від довоєнного, до тієї межі, де життя у звичному для нас сенсі припиняє існувати – вісім годин автівкою… Хто ці люди, які залишаються на межі? Хто ті люди, які сюди приходять?… Там, на межі, люди відчайдушно роблять те, у що вірять. На межі люди наважуються бути тим, що інші лише вважають своїми переконаннями. Бути втіленням, стояти обличчям до зла, у повний зріст, тримаючи за своєю спиною решту світу. Нашого спільного світу».

Під час Книжкового Арсеналу також відбудеться Літературна програма, кураторкою якої стане радіоведуча, радіопродюсерка та письменниця Олена Гусейнова. Програмою для/про дітей та підлітків куруватиме журналістка, авторка книжок для дітей та підлітків Ольга Русіна. А під кураторством Оксани Карп’юк відбудеться Професійна програма, що стане майданчиком для галузевих дискусій, обміну досвідом і пошуку вдалих рішень.

Також зі спеціальною програмою ХІІ Книжковий Арсенал прийматиме Літературний фестиваль «П’ятий Харків». Ця програма буде організована у співпраці з Харківським Літературним Музеєм. Куруватиме програму літературний критик, літературознавець, куратор мистецьких проєктів Євгеній Стасіневич.

Спеціальну програму подій на цьогорічному Книжковому Арсеналі вдруге представить Український ПЕН. А також, цьогоріч до події доєднаються понад 100 видавців, їх повний перелік можна знайти за посиланням.  


Читайте також: «Це місце поєднує літери, сенси й людей», — видавчиня Катерина Носко про «Мистецьку бібліотеку» у Львові

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024