Головна
>
Література
>

Чому варто відвідати Книжковий Арсенал? 

Чому варто відвідати Книжковий Арсенал? 

З 30 травня по 2 червня у Києві пройде Книжковий Арсенал. У програмі близько 160 подій, книжковий ярмарок, лекції та дискусії, виставки та кінопокази. Фокус-тема цьогорічного фестивалю — «Життя на межі».

Якщо ви все ще думаєте йти чи ні, то цей текст для вас. Разом із організаторами Книжкового Арсеналу розповідаємо 5 причин відвідати фестиваль.

Лірум є інформаційним партнером заходу.

Фото: Роман Шаламов

«Книжковий — місце, де ми разом розмірковуємо про свої теперішні досвіди, рефлексуємо ті події, які кожен з нас переживає, підтримуємо один одного, віддаємо шану. Тут ми осмислюємо все, що відбувається з нашим суспільством та зі світом зараз загалом. Щоразу фокус-тема фестивалю — це актуальне, часом болюче, але завжди суспільно важливе для такого осмислення та проговорення питання. Межа в широкому розумінні — це і лінія фронту, і межа людських сил, і кордони нашої країни, і межі розумного та незбагненого…», — коментує директорка ХІІ Книжкового Арсеналу Юлія Козловець.

Причина №1: актуальна фокус-тема фестивалю

Літературознавиця Тетяна Огаркова та філософ Володимир Єрмоленко стали кураторами цьогорічної фокус-теми фестивалю. За їхніми словами, «Життя на межі» — це точка, де життя бореться за себе відчайдушно, де захищає кожен свій міліметр. 

«Люди у Львові та Києві, Кременчуці та Дрогобичі, Рівному та Хмельницькому бодай один раз відчули, що лінія фронту проходить прямо у них під вікнами. В їхньому пологовому у Дніпрі. В їхньому супермаркеті у Кременчуці. Чи в їхньому дитячому садочку у Броварах… Хто ці люди, які залишаються на межі? Хто ті люди, які сюди приходять? На межі залишаються ті, хто не може вчинити інакше…», — пишуть куратори у своєму есеї. 

Фокус-тема також зчитується у візуальному оформленні Книжкового Арсеналу. За задумом команди дизайнерів Мистецького арсеналу, на чолі з Лєрою Гуєвською, воно осмислює саму ідею «життя на межі». Для референсу айдентики використали ті ж відтінки зеленого та фіолетово-синього, які використовує Google Maps. 

«В нашій уяві межа це щось конкретне, але візуально — ефемерне, адже в природі немає чітких меж і кордонів. Де вона проходить? Праворуч, де лінія бойових зіткнень формує нову межу? Чи всередині нас, як пульсуюча артерія, що качає кров і живить весь організм?», — розповідають дизайнери.

Причина №2: локація

Книжковий Арсенал щорічно відбувається на території Мистецького арсеналу (вул. Лаврська 10-12), в самому серці Києва. Мистецький арсенал – це поєднання історичної архітектури та сучасного мистецтва. Тут ви знайдете не лише книжкові стенди, а й виставкові зали, де можна ознайомитися з роботами талановитих художників.

На території Арсеналу обладнані зручні зони відпочинку, де можна розслабитися після насиченого книжкового дня, посмакувати кавою або чаєм, почитати книгу на свіжому повітрі або просто насолодитися атмосферою фестивалю.

Фото: Олег Перевєрзєв

Причина №3: події для кожного

«Книжковий Арсенал» – це не просто ярмарок, де можна придбати новинки літератури та зустрітися з улюбленими авторами. Щороку сотні гостей події можуть відвідати дискусії та лекції від діячів індустрії, кінопокази, перформанси та виставкові проєкти. 

Окрім літературних подій, біля фонтану на вуличній сцені проводять концерти або перфоманси. Наприклад, 30 травня відбудеться презентація музично-поетичного перфомансу Катерини Калитко та Мар’яни Садовської, а 2 червня пройде виступ композиторки Мар’яни Клочко у партнерстві з фестивалем «Конструкція».

Загалом на Книжковому Арсеналі цьогоріч відбудеться понад 160 подій: літературна програма, програма для/про дітей та підлітків, професійна програма для видавців, спеціальна програма Літературного фестивалю «П’ятий Харків» та Українського ПЕН. Тож кожен знайде щось для себе.

Детальніше програму Книжкового Арсеналу можна переглянути за посиланням.

Фото: Олег Перевєрзєв

Причина №4: асортимент 

На першому поверсі Старого Арсеналу пройде книжковий ярмарок, на якому буде представлено понад 100 видавців. Організатори фестивалю переконані, що видавці — ключова складова українського книжкового ринку. І вже маючи досвід організації фестивалю в умовах воєнного стану, цьогоріч шукали спосіб залучити до участі в ярмарку якнайбільше учасників та переконатися, що цей формат збігається з наявними безпековими обмеженнями. 

Ось тут можете переглянути перелік усіх видавництв, що планують бути цього року на ХІІ Книжковому Арсеналі.

У фокусі Книжкового Арсеналу будуть книги, присвячені війні, випущені після 2014 року, що створені ветеранами та учасниками війни, а також членами їхніх родин. Ці видання будуть представлені, як на книжковому ярмарку, так і в окремому просторі «Вітрина новинок».

Фото: Роман Шаламов

Причина №5: окрім книг, ще й мистецтво

На Фестивалі відбудеться 10 виставкових проєктів. Зокрема, можна буде відвідати виставку постерів «Життя на межі», яку представить Pictoric. А у Малій Галереї буде персональна виставка ілюстраторки Жені Олійник. Крім того, у трьох залах правого крила Старого арсеналу одночасно з Книжковим фестивалем буде відкрита виставка сучасного мистецтва під назвою «Між прощанням і поверненням». Ця виставка буде тривати й після завершення основної програми Книжкового Арсеналу.

Фото: Олег Перевєрзєв

Квитки на Книжковий Арсенал можна придбати за посиланням.


Читайте також: Оксана Забужко, Артем Чех, Сергій Жадан: яких українських письменників читають у Гарварді?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024