Головна
>
Література
>

Які виставкові проєкти відбудуться на Книжковому арсеналі?

Які виставкові проєкти відбудуться на Книжковому арсеналі?

З 30 травня по 2 червня у Києві пройде Книжковий Арсенал. У програмі близько 160 подій, 10 з яких — виставкові проєкти. Фокус-тема цьогорічного фестивалю — «Життя на межі», тому XII Книжковий Арсенал покаже візуальні проєкти, які осмислюють непрості досвіди, що стаються з українками та українцями у війні.

Лірум є інформаційним партнером події.

Виставкові проєкти ХІІ Книжкового Арсеналу:

«Життя на межі»

Pictoric презентує міжнародну виставку ілюстрації, що звертається до фокус-теми Книжкового Арсеналу «Життя на межі». На виставці представлені нові роботи провідних українських і міжнародних авторів. Цей проєкт є діалогом із митцями з інших дружніх країн, обговоренням важливих тем мовою ілюстрації.

Серед запрошених міжнародних учасників: Джеймс Доу (Великобританія), Джу Хі Юн (США), Тібор Карпаті (Угорщина), Йошіко Хада (Японія), Юбер Пуаро-Бурден (Франція), Хесус Cіcнерос (Іспанія), Ола Непсуй (Польща), Патрісіо Анастаці (Італія), та багато інших.

Дефіляда

Це серія ілюстрацій від артстудії Аґрафка за мотивами роману Василя Кожелянка «Дефіляда в Москві». Основою для створення візуальної мови цього проєкту є естетика дефіляди як урочистої військової ходи, шикування порядків, симетрія і синхронізація рухів, повторюваність силуету як основного модуля, відтвореного безліч разів. Організатори досліджують формування базового елементу — постаті воїна, його метаморфози та скульптурність.

Вдягаю піксель. Історії тих, хто обрав боротьбу

У мистецькому проєкті «Вдягаю піксель» представлені історії захисників і захисниць, які обрали боротьбу. Вони змогли втілити свої цивільні навички в лавах ЗСУ й продовжили професійний шлях, одягнувши однострій. Осердя проєкту — ілюстрації української художниці Марі Кінович, створені на основі циклу відеоінтервʼю СтратКому ЗСУ з військовослужбовцями. Ілюстраторка зобразила світ талановитих, фахових і відданих своїй справі людей, які обрали шлях захисту й одягнули піксель, і водночас створила своєрідний омаж спадщині української графіки першої половини ХХ століття.

На згадку про нас

Це виставка військових замальовок Сашка Ком’яхова — ілюстратор і коміксмейкер з Києва. Він також є співзасновниом освітньої спільноти «Ілюстрактор» та провідним художником Музею Майдану.

«На початках це були штудії воєнної тематики для мого графічного роману «ТАТО 2», потім це переросло у польові дослідження фронтовиків та їхнього оточення. Цьому сприяли знайомі волонтери та друзі, що служать. З рештою я пішов у військо, де продовжив робити «відбитки пам’яті» про часи, які, маю сподівання, нащадкам буде важко уявити», — коментує Сашко.

Прості Речі. Марина Талютто

«Прості речі» — це проєкт, який оповідає реальність буття української художниці Марини Талютто. За допомогою паперу та маркерів вона щодня відтворює ті середовища, які її оточують. Серія рисунків почалася ще на початку зими 2022 року. Тоді Марина малювала наш домашній побут, ще за мирного життя своєї родини в Києві. Пізніше з’явилися рисунки, які були зроблені вже після того, як художниця за своєю донькою вимушено виїхала з України. За цей час вони змінили чимало місць та міст проживання, і в кожній новій точці вона фіксувала предмети довкола, намагаючися відтворити побут своєї квартири. Валізи, канапи й чашки — все це збирається у величезний пазл вимушеної подорожі.

Власні назви. Vox Populi

Це спільний проєкт Мистецького Арсеналу та Харківського літературного музею. Влітку 2023 року Харківський Літмузей створив вуличний виставковий проєкт «Власні назви» про топоніміку Харкова, що пов’язана з іменами письменників різних епох. Він став територією діалогу про присутність на мапі міста російських авторів і відсутність тих, хто ходив його вулицями й про них писав. Коли Харків ще обговорював доцільність змін, Київ уже їх здійснював. Тож проєкт «Власні назви. Vox populi» занурює у контекст оновленої столичної топоніміки, звідки майже зникли імена російських і радянських діячів, однак постали питання релевантності нових урбанонімів.

Naïve Ukrainian Gardens. Сергій Полежака

У документальному проєкті Сергій Полежака зображує російсько-українську війну через фотографії зруйнованих садів і будинків по всій країні. У цій серії автор розглядає сад як символ українського суспільства та його цінностей. Зображення не лише свідчать про жорстокість війни, але й спонукають глядачів осмислити її через дослідження мотивів гідності, ревнощів та витримки, а також рефлексії про національний міф у власному сприйнятті українського суспільства та колоніальній перспективі російських загарбників.

Оболонья

Щорічна виставка плакатів українських ілюстраторів, що відбувається під час Книжкового Арсеналу за підтримки спільноти «Ілюстрактор». Це інклюзивна виставка: в ній можуть взяти участь всі, хто займається ілюстрацією і зацікавлені в тому, щоб відвідувачі заходу побачили їхні плакати.

Діалоги

Для виставки «Діалоги» митці-каліграфи протягом місяця працювали з текстами сучасної української поезії. Переосмислення, проживання цих рядків, що говорять з нами на глибині почуттів, втілюється в новій візуальній історії каліграфа на полотні.

«Діалоги» — про взаємодію та співпрацю митців цивільних та митців військових, сучасних поетів та каліграфів, авторів та глядачів.

В кожного відвідувача буде можливість написати листівки, які будуть передані захисникам та захисницям.

Пелікан. Персональна виставка Жені Олійник

Серія ілюстрацій «Пелікан» Жені Олійник була створена в межах виставкового проєкту Ґете-Інституту в Стокгольмі «In Need Of Protection» у 2023 році. Його темою стало тіло, як щось сильне і крихке водночас, те, що захищає і саме потребує захисту. У своїх роботах Женя Олійник досліджує тему жертовності тих, хто захищає Україну від російського вторгнення і тримає лінію оборони власним тілом.

Женя Олійник використовує християнську іконографію мучеництва у класичному мистецтві, щоб говорити про сучасну жертовність. Пелікан, символ Христа, який, за біблійним сюжетом, напуває дітей власною кров’ю, ковтає вогонь з неба. Пуста Голгофа зі змієм-червом на горизонті розповідає про передчуття катастрофи. Святий Себастьян у жіночій подобі потрапляє під обстріл, а Свята Лючія і Свята Агата прийняли єдину подобу: без грудей, без очей і без руки.

Виставка пройде в Малій Галереї Мистецького арсеналу.

Квитки на ХІІ Книжковий арсенал можна купити за посиланням.

А також ми разом із організаторами розказали про 5 причин відвідати фестиваль. Прочитати матеріал можна тут.


Читайте також: «Це, мабуть, єдиний випадок у світі, коли танцпол — safe place». Як Some People відновлює культурне життя у Харкові під обстрілами?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024