Головна
>
Кіно
>

Презентація фільму «Хоробрі міста», фестиваль Wiz Art, концерти, перфоманси та літвечірки: куди піти 15-17 грудня?

Презентація фільму «Хоробрі міста», фестиваль Wiz Art, концерти, перфоманси та літвечірки: куди піти 15-17 грудня?

Українська мисткиня перескладатиме речі в межах арт-перфомансу, Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст, кияни влаштують масштабний ярмарок вінілу, команда РадіоГаража відкриватиме день звуку, а організатори фестивалю «П’ятий Харків» говоритимуть про ідентичність. Крім того, будуть концерти, вечірки та літературні вечори — розповідаємо про події у Києві, Львові, Харкові та Вінниці.

Київ

Перфоманс «Перескладання»

Українська мисткиня Марія Матяшова здійснить арт-перфоманс «Перескладання». Упродовж десяти годин вона перескладатиме свою валізу. Це буде її висловлювання про втому та постійність переїздів у житті біженців і біженок. Це також буде роздум про контакт із домом та спогадами, можливий через взаємодію з речами, які люди забирають із собою.

Цей перфоманс авторка представить глядачам вдруге. Перша така подія відбулася 4 грудня 2022 року на Платформі Острів. Подію також можна буде подивитися у прямій трансляції на Youtube-каналі Мистецького арсеналу.

Коли: 15 грудня, з 12:00 до 22:00
Де: Мала Галерея Мистецького арсеналу, вул. Лаврська, 10-12
Вхід: вільний

Концерт гурту Karna

Альтернативний рок-гурт Karna вирушив у всеукраїнський тур з програмою Arkan Tour 2.0. Вони привезуть із собою нові пісні, традиційно заспівають із залом Моя Мила і Маленька, а також інші відомі хіти.

Коли: 15 грудня, 19:00
Де: Bel Etage, вул. Шота Руставелі, 16А
Вхідза квитками

Виставка про українське Різдво

Музей історії міста Києва спільно з колекціонеркою старовинних ялинкових прикрас Мариною Лукʼяновою представляють виставку «Київська ялинка від XIX cтоліття — до сьогодення», яка дасть змогу відвідувачам поринути в атмосферу різдвяного Києва різних періодів. Основним атрибутом виставки стане саме ялинка. Гості зможуть діщнатися, якими були перші ялинки у столиці та чим їх прикрашали. 

Коли: 15 грудня, з 12:00
Де: Музей Києва, вул. Б. Хмельницького, 7
Вхід: за квитками на вході

Прем’єра фільму «Хоробрі міста»

Ukraїner презентує фільм про українську ідентичність окупованих міст. Спершу в межах проєкту «Хоробрі міста» команда випустила серію коротких відеороликів про українські міста, що перебувають під тимчасовою російською окупацією та героїчно чинять опір. Для деяких з цих роликів залучали українських музикантів. Зокрема, Паліндрома, Крихітку, Otoy, Сашу Чемерова, Lely45 та інших. А потім Ukraїner вирішив зібрати всіх друзів, жителів і гостей Києва на благодійному офлайн фестивалі «Хоробрі міста».

Відтак, у фільмі можна буде побачити документування концертної частини цього івенту, а також рефлексії артистів про міста, оспівані в їхніх піснях, окупацію і відчуття дому.

Коли: 16 грудня, 17:00
Де: «Жовтень», вул. Костянтинівська, 26
Вхід: за реєстрацією

Таємна вечірка Kontrabass Promo

За словами організаторів, ця вечірка не для тих, хто хоче провести вечір за баром, а для тих, хто хоче послухати наживо українських виконавців, як-от The Unsleeping, the feels, Sheetel, lumosback, Бурко та Крамдада.

«Ми б сказали ще 30 причин не приходити на цей концерт, але ми залишимо їх в таємниці. Таємна вечірка контрабасу – про все остаточно дізнаєшся на місці», — пояснюють організатори.

Коли: 16 грудня, 16:20 – 21:50
Де: Мала Опера, вул. Дегтярівська, 5
Вхід: за квитками

Різдвяний Кураж

Організатори «Куражу» об’єднались із Музеєм Івана Гончара та арткураторкою Яриною Сізик, щоб показати автентичні елементи та традиції українського Різдва. Мета команди — передати знання про традиційне українське святкування, аби 25 грудня люди могли відтворити його у своїх домівках. Гості події зможуть відвідати благодійний ярмарок, а також лекторій, співи, та інші розваги.

Коли: 16-17 грудня
Де: вул. Межигірська, 82
Вхід: за квитками

Вечірка Soul Service Events

Це благодійна вечірка, мету якої організатори описують так: «У час, коли вулиці наших окупованих міст наповнюють щури, розносячи бруд, хвороби та сказ, ніхто з нас не має стояти осторонь».

У лайнапі: Force, Imprison, Repress, Terminal Wound, Confused та Homesick. Під час події збиратимуть кошти на допомогу військовим.

Коли: 16 грудня, 16:00
Де: Otel’, вул. Нижньоюрківська, 31
Вхід: квитки на вході (400 гривень)

Ярмарок вінілу

Організатори події кажуть, що це найбільший ярмарок платівок у нашій країні. Понад 30 магазинів та окремих колекціонерів представлять відбірні селекції у найрізноманітніших жанрах і стилях, нові та старі, українські й світові шедеври на вінілі.

Коли: 16 грудня, з 11:00 до 17:00
Де: Будинок Кіно, вулиця Саксаганського, 6
Вхід: вільний

Концерт гуртів Хейтспіч і Кажан і Нунчаки

Спільний концерт гуртів Хейтспіч та Кажан і нунчаки. Перші гратимуть брутальний і постхардкор, а другі — панк-рок.  Організатори обіцяють «потужне звучання, виразні тексти та атмосферний заряд».

Коли: 17 грудня, 18:00
Де: Bel Etage, вул. Шота Руставелі, 16А
Вхід: за квитками

Debut-party у Хвильовому

Випускники київської школи «Культура звуку» виступатимуть у Хвильовому. П’ять дебютантів поділяться своїми улюбленими треками та покажуть, чому вони навчилися. Свої треки ставитимуть Shepel (електропоп та тек-хаус), Sonhe (хаус), Oleksa Marchenko (нью-диско та нью-біт), show me sex (тек-хаус із вкрапленням трансу) та Valientine (гіпнотичний техно).

Коли: 17 грудня, з 17:00 до 22:00
Де: вулиця Верхній Вал, 18
Вхід: вільний донат

Розмова з Ганною Улюрою про класичні книжки

Презентацію зарубіжної класичної літератури в межах серії «Відомі та незвідані» видавництва «РМ». Кураторка серії, письменниця та літературознавиця Ганна Улюра розповість про добірку книжок, важливість класичних текстів у сьогоденні, читацьке сприйняття і літературну критику, а також про наступні видання у цій серії.

Коли: 17 грудня, 18:00
Де: Книгарня «Є» на вул. Лисенка, 3
Вхід: вільний

Dive Down GIG

У київському Volume Club відбудеться гіг за участі музикантів з Одеси. У лайнапі: Risin Sabotage, Mist Tower, Ownstone, Koroїd та Must Have.

Коли: 17 грудня, 16:00
Де: Volume Club, вул. Гарматна, 26/2
Вхід: за квитками

Благодійний концерт, присвячений Іллі Грабару

Благодійний концерт Hrabar Foyndation присвячений дню народження Іллі Грабара, який загинув під Бахмутом у 2022 році.

На концерті будуть виступи друзів та колег Іллі. В концерті візьмуть участь: Схожа, Checkson, Irenn, Анна Одинець, Letti Live, Medicate, Катерина Артеменко, Svitla та Kadnay.

Це благодійний захід і весь прибуток від концерту буде спрямований на діяльність Hrabar Foundation.

Коли: 17 грудня, 19:00
Де: Мала Опера, вул. Дегтярівська, 5
Вхід: за квитками

Поетично-музична подія «Темна Матерія»

Поетична подія, де можна буде послухати поезію українських класиків, а також зачитати свої твори на «вільному мікрофоні».

Подія задумана у двох частинах:

  • поезія від Рильського, Зерова, Іздрика, Антонича, Желєзняк під музичний супровід;
  • вільний мікрофон для авторів, які хочуть прочитати власну поезію під звучання музичних імпровізацій.

Коли: 17 грудня, 18:30
Де: Культ Мотив, вул. Спаська, 36/31
Вхід: вільний донат

Львів

Концерт Гордія Старуха

Гордій Старух — український музикант, співак, майстер лір, колишній учасник гурту Joryj Kłoc . Брав участь в 11 сезоні талант-шоу « Голос Країни». Гордій працює сольно як «one man band» – одночасно грає на кількох інструментах — колісній лірі, ударних та синтезаторі, а до того ще й співає. Як каже сам музикант, виходить щось на зразок «фолктроніки», де поєднуються народні мотиви з бітами, басами та ходами притаманними різним жанрам електронної музики.

Цими вихідними він презентує свій новий альбом Талан.

Коли: 15 грудня, 20:00
Де: Нижній Зал Театру Ляльок, площа Данила Галицького, 1
Вхід: за квитками

Відкриття Дому Звуку

Команда РадіоГаража розширює свою діяльність. Тепер, окрім виставкових проєктів та подій у приміщенні будинку радіо, будуть відбуватися резиденції, події пов’язані з оцифруванням плівкового архіву Львівського Радіо, різноманітні міждисциплінарні воркшопи та події пов’язані зі звуком та медіа.

На відкритті Дому Звуку можна буде подивитись та послухати інсталяції, а також долучитись до серії аудіоперфомансів, панельної дискусії «звукові ландшафти/не тихі краєвиди» та концерту препарованого фортепіано.

Коли: 16 грудня, 12:00-21:00
Де: Будинок радіо, вул. Князя Романа, 6
Вхід: вільний

Літературно-музичний мікрофестиваль «Синестетика»

У межах фестивалю відбудеться кілька подій:

14:00–16:00 — зін-воркшоп «Такттильність», який проведе Саша Мураха — зін-активістка та співорганізаторка української зін-спільноти, колекціонерка та архіваторка зінів, культурна діячка, випускниця курсу Каті Лесів «Книжкова майстерня».

16:30–17:30 — розмова-презентація збірки «Особисте» Сашка Середи, дружківського поета, редактора, коректора, автора статей на літературну тематику, учасника літературних фестивалів, слемів та найрізноманітніших поетичних заходів.

18:00–20:00 — вечір імерсивної поезії «Трансфіґурації». Виступатимуть: Оля Гонтар, Сашко Самарський та Морті Блек.

Коли: 16 грудня, 14:00-20:00
Де: Палац Гната Хоткевича
Вхід: вільний

Фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art

13-17 грудня у Львові проходить 15-й Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art. Гасло події — «(Повно)масштабне життя». До програми національного конкурсу фестивалю увійшли дев’ятнадцять коротких метрів, створених українськими режисерами та режисерками в період повномасштабної війни. Також на глядачів чекатимуть покази міжнародної конкурсної програми та фільми, які претендують на Європейську глядацьку нагороду.

У позаконкурсну програму фестивалю увійшли добірки коротких метрів «Український квір» та «Повномасштабна любов», а також тематична лекція про життя під час війни від психоаналітика Юрія Прохаська та дискусія про квір від культурного менеджера Володимира Бєглова, митця Антона Шебетка, режисера й художника Яна Бачинського. 

Програму фестивалю можна знайти за посиланням.

Коли: 15, 16, 17 грудня
Де: America House Lviv, вул. Гнатюка, 2 та Планета кіно, ТРЦ Forum Lviv, вул. Під Дубом, 7Б
Вхід: за реєстрацією або за квитками

Благодійний джазовий концерт

Арт-рух Експеримент і театр Слово і Голос запрошують на новий благодійний концерт «Марія Верб’яна і друзі» із циклу Джаз у Львові.

У концерті братимуть участь: Марія Верб’яна — фортепіано, Діма Кудрявцев — барабани, Ігор Лапка — контрабас. Вони гратимуть твори видатних джазових авторів, а також, власні композиції.

Коли: 16 грудня, 17:00
Де: Театр Слово і Голос, вул. Городоцька, 38
Вхід: за квитками

Харків

Фестиваль «П’ятий Харків»

Це культурна ініціатива, започаткована у 2016 році Сергієм Жаданом та Харківським літературним музеєм. Поштовхом до створення проєкту стали чотири образи Харкова, сформовані ще в 1948 році мовознавцем, істориком і культурологом Юрієм Шевельовим в есе «Четвертий Харків».

Мета фестивалю — дати містянам можливість проговорити важливі для них питання ідентичності, використання публічного простору, стратегії тощо.

Розклад:

  • 15:00 — Євгеній СтасіневичБорис Філоненко. Розмова «Хвильовий у місті: чи був би Ренесанс без Харкова?».
  • 17:00 — Геннадій ЄфіменкоРоман ЛюбавськийМарія Тахтаулова. Розмова «“Червоний Харків” як проєкт більшовиків».
  • 19:00 — «Синій концерт» Юлія Ніколаєвська.
  • Розклад на 17 грудня:
  • 15:00 — Анна ЛазарОлег КоцаревІрина СклокінаТетяна Пилипчук. Розмова «Ці складні ідентичності міста».
  • 17:00 — Павло ГайдайАнна ЛазарМикола КоломієцьЄвгеній Стасіневич. Розмова «Наступ на майбутнє».
  • 19:00 — Вистава «Сині етюди».

Коли: 16-17 грудня
Де: місце проведення повідомлять після реєстрації
Вхід: за реєстрацією

«Цокольний двіж»: розгони та концерти

Це стендап та концерти від харків’ян.

Мета одна — зібратися, провести гарно час разом, і допомогти війську. 50% від вартості квитка йде на допомогу 13 Бригаді НГУ «Хартія». Також буде окрема банка для тих, хто захоче долучити більше грошенят на підтримку наших захисників!

Коли: 17 грудня, 18:00
Де: вул. Пушкінська 79/1, арт-простір «79 кут»
Вхід: за квитками на вході

Вінниця

Концерт Grandma’s Smuzi

Кавер-бенд Grandma’s Smuzi вирушив у великий Orchestra Tour. Тур з оркестром — це абсолютно інший формат, що має дати початок новому етапу в творчості гурту. Виконавці гратимуть світові рок-хіти.

Коли: 16 грудня, 18:30
Де: Вінницька обласна філармонія, Хмельницьке шоссе, 7
Вхід: за квитками


Читайте також: Премія «Книга року BBC-2023» оголосила переможців

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024