Головна
>
Музика
>

Українські організатори скасували концерт Laibach

Українські організатори скасували концерт Laibach

22 лютого стало відомо, що до Києва їде словенський гурт Laibach. Вони перші іноземці, які мали б приїхати до столиці з великим концертом з початку повномасштабної війни.

Концерт мав відбутися 31 березня, втім 26 лютого організатори повідомили, що подія скасована. Розповідаємо що сталося.

Анонс концерту викликав активні суперечки через неоднозначні висловлювання гурту на причини російсько-української війни.



Організаторів просили скасувати подію, адже під питанням — репутація у мистецьких колах.

24 лютого Laibach оприлюднили заяву щодо своєї політичної позиції. Вони наголосили, що деякі з їхніх заяв могли не відповідати очікуванням інших, втім вони ніколи не мали на меті образити чи применшити важливість боротьби українців. За словами музикантів, вони скасували всі заплановані виступи в Росії й в усіх інтерв’ю засуджували агресію Росії. Водночас вони підкреслили свою любов до російської літератури, музики й мистецтва.

«В цій безглуздій війні між Росією та Україною ми всією душею на боці України…Тому цим концертом у Києві ми йдемо за покликом серця, а не за покликом розуму. Ми щиро бажаємо Україні миру та перемоги у цій війні, і для нас буде великою честю виступати в ці важкі часи у відважній та зухвалій столиці вашої величної країни.
Усім тим, хто сумнівається в наших поглядах, давайте ще раз чітко дамо зрозуміти, що Росія є головним агресором у цьому зіткненні деструктивних політичних і геостратегічних інтересів. Російська армія незаконно проникла зі зброєю на чужу територію і почала цю жахливу війну. Тому Україна має повне право захищатися і повинна захищатися всіма засобами. Ми підтримуємо вас у цьому, тому ми приїжджаємо до Києва і з цієї нагоди ми закликаємо світові держави якнайшвидше сісти за зелений стіл і припинити цю нестерпну бійню та всі інші війни та військові конфлікти».

Після цього висловився й керівник Bel Etage Music Hall, де мав відбутися концерт, Владислав Ляшенко. Він розповів, що гурт сам вийшов на нього і зізнався, що не очікував такої хвилі хейту й не бачив тих дописів гурту.

«Їх помилкові судження, як на мене, не є приводом для “страти”. Бо є однозначна позиція по Україні. Одразу написав їм з роз’ясненнями і за нашу загально-національну позицію, і за реакцію аудиторії на ці наративи. Розповів, чому таке обурення від людей».

Він також сказав, що йому не піднімається рука скасувати подію, адже Laibach не вороги.

«Я вважаю, що потрібно давати європейцям шанс змінити свої судження. Вони по-іншому бачать нашу війну з Європи, не чують сирен і вибухів. Давайте будемо добрішими і для тих, хто хоче бути нашими друзями, і один до одного».

Втім наступного дня стало відомо, що подію таки вирішили скасувати:

«При тому, що команда виказала підтримку України і українців і засудила російський режим, значна частина аудиторії висловилась категорично проти приїзду Laibach. Щоб зайвий раз не розділяти українців на різні табори, і прибрати причину розбрату, ми вирішили скасувати концерт гурту Laibach в Bel Etage. Просимо вибачення у тих, хто, незважаючи на суперечки, все ж хотів побачити виступ гурту. Це шоу не на часі», — йдеться на сторінці Bel Etage Music Hall.

Повернути гроші за придбані квитки можна у власному кабінеті на сайті Concert.ua.


Читайте також: що відомо про Laibach

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024