Головна
>
Література
>

В Україні стартував відеокурс «Великі книги про велику політику», який веде Євгеній Стасіневич

В Україні стартував відеокурс «Великі книги про велику політику», який веде Євгеній Стасіневич

Українська школа політичних студій запустила відеокурс «Великі книги про велику політику», який розповідає, як політичні реалії пов’язані з літературою. Курс був створений в межах навчання USPS Lectorium. Курс веде літературний критик Євгеній Стасіневич.

У відеокурсі лектори пропонують розглянути декілька книжок про різні епохи, події та постаті. На прикладі цих творів слухачі аналізуватимуть, які політичні контексти у них зображені.

Про які книжки йдеться?

«Коріолан», Вільям Шекспір

Трагедія англійського драматурга Вільяма Шекспіра, написана приблизно між 1605–1608 роками. Твір базується на античних життєписах про римського вождя. У п’єсі є і гостра політична драма, і драма сімейних відносин, і внутрішня трагедія однієї людини. Герой п’єси Кай Марцій, уславився своїми подвигами у війні з ворогами римлян — вольсками. Після завоювання столиці вольсків міста Коріоли за бойові звитяги він отримав прізвисько Коріолан. Повернувшись із перемогою додому воїн йде у «велику» політику та стає консулом.

Характеризуючи його, автор перераховує причини, що призвели цю людину до падіння і загибелі, серед них: «слава, що затьмарила йому голову», «гордість, що зумовлює успіх», «неспроможність використовувати з розумом те, що було в його руках».

«Березневі іди», Торнтон Вайлдер

Це роздуми про Страх і Трепет, про людський Розум і його межі; це філософська драма за лаштунками римської історії, озвучена голосами диктатора Цезаря, колишнього консула Ціцерона, поета Катулла й матрони Клодії.

«Змова проти Америки», Філіп Рот

Альтернативна історія, у якій Сполучені Штати зображені з фашистським режимом. Події роману розгортаються наприкінці 1930-х років. Європою марширують німецькі війська, починається Друга світова війна. Президент США Франклін Рузвельт робить перші антинімецькі дії — поправки до закону про нейтралітет, нарощування виробництва озброєння. В цей час на політичній арені з’являється відомий льотчик Чарлз Ліндберг, відомий своїми зв’язками з нацистським урядом, що очолює Американську Першу партію. Він звинувачує Рузвельта і єврейську спільноту у спробі втягнути США у непотрібну їй війну. пізніше його висувають кандидатом у президенти від Республіканської партії. Несподівано для багатьох він виграє вибори під гаслом «Голосуйте за Ліндберга або голосуйте за війну». Сенатор Бертон Вілер стає віцепрезидентом, а запеклий антисеміт Генрі Форд міністром внутрішніх справ.

Трилогія про Кромвеля, Гіларі Мантел

У трьох томах Гіларі Мантел розповідає про Томаса Кромвеля, сина коваля-бунтівника, політичного генія, чиї засоби впливу — підкуп, погрози й лестощі. Та він має величну мету — перетворити Англію відповідно до своєї волі та бажань короля, котрому він віддано служить. Авторка створила епічну картину суспільства на великому історичному зламі, де мало не кожен із героїв з відвагою та пристрастю кидається на зустріч власній долі. Перші дві книжки трилогії — «Вулфголл» та «Везіть тіла» отримали Букерівську премію, а завершальний роман трилогії став бестселером 2020 року за версією «The New York Times» і лише за рік був перевиданий у 65 країнах.

«Я, Богдан», Павло Загребельний

Роман присвячено гетьману Богдану Хмельницькому. Він у цьому творі постає як мудрий політик, дипломат, полководець, і як людина — у славі й величі, у роздумах і сумнівах, в усій складності життєвого шляху й особистої вдачі.

«Терези», Дон Делілло

Ця книжка розповідає про те, що історія країни створюється не на полях битв і не в тронних залах, а в міських нетрях і запилених кабінетах, людьми з сумнівним минулим і небезпечним сьогоденням. У цій книзі перемішані факти та вигадка, психологія і містика, але химерне сплетіння ниток змови і людських доль сходиться в одній точці — 22 листопада 1963 року, Даллас, штат Техас. Поворотний момент в історії США і всієї західної цивілізації — вбивство президента Кеннеді. Самотній маніяк чи змова спецслужб, терористів і мафії?

Переглянути всі лекції можна за посиланням.


Читайте також: Жадан, В‘ятрович, Логвиненко: 11 новинок української літератури

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024