Головна
>
Кіно
>

У Києві відбудеться фестиваль анімації Linoleum

У Києві відбудеться фестиваль анімації Linoleum

4-8 жовтня у Києві, на території інноваційного парку Unit.City відбудеться десятий, ювілейний, анімаційний фестиваль Linoleum. Тематика цьогорічного фестивалю — «Життя-Буття». Про це повідомляють на сторінці фестивалю у фейсбуці.

Візуалізацію теми та маніфесту представив художник Вітер Степовий, який розробив постер для Linoleum 2023. На постері зображені меми, які українці створювали під час повномасштабної війни.  

«Дуже довго світ нас не помічав. Геотег із назвою Україна на ментальній мапі європейців був майже невидимим, а для ворожого сусіда — неприйнятним. За нас писали нашу історію, стирали нашу пам’ять і вказували, ким нам бути. Нині нас чує і бачить увесь світ. Однак розповідаючи про нашу боротьбу різними мовами, ми нарешті пригадали і самих себе», — кажуть організатори події.

У межах фестивалю відбудуться покази анімаційних фільмів від українських та закордонних авторів.

Програма національного конкурсу

У національному конкурсі буде представлено 10 різних за технікою робіт: 2D та 3D, whiteboard анімація, стоп-моушн тощо. Більшість із них будуть на тему українського воєнного повсякдення.

«Під безкрайнім небом», Олександра Джиганська

Це особиста історія про дитячі спогади авторки в Україні та дослідження того, як зберігаються ці спогади та чому вони мають особливе значення для людей.

«Орка», Микита Ратніков

В дитинстві у житті головної героїні з‘являється іграшкова косатка. Тепер вона виглядає як справжній великий ссавець, у якого є визначена місія: вивести героїню з повсякденного життя до пригод, на які вона чекала.

«Ой, у садочку», Анастасія Мартинюк

Фільм, який доносить ідею, що світ — це «прекрасний сад неймовірних кольорів». Це, на думку авторки, зрозуміло кожному, хто може забути про те, які монстри можуть тут жити.

«Фантомний аспект», Олександр Ісаєнко

Фантомний аспект — це фільм, який є емоційним перенесенням в образ відчуття фантомної сирени на тлі реальної війни.

«Маріуполь. Сто ночей», Софія Мельник

Фільм розповідає історію маленької дівчинки, що прокидається від вибухів 24 лютого 2022 року та намагається знайти когось живого у палаючому місті. Прототипом для головної героїні фільму була Аліса, чотирирічна дівчинка, що залишалася в оточеному Маріуполі протягом всього часу облоги. Вона також знаходилася на «Азовсталі» в останні тижні захисту міста. Коли окупанти дозволили евакуювати цивільних з території заводу, Алісу відділили від її мами.

«Київ-Ужгород», Дар‘я Терехова

Це автобіографічна історія про втрату домівки та прощання з рідними через війну.

«Світанок», Владислав Каленський

Ранок в Україні. Російська ракета влучає в багатоповерхівку. Жахлива руйнація, що призводить до смерті. Але, Смерть вирішує втрутитись в ситуацію, вагаючись, чи забирати життя, на яке зробила замах російська агресія.

«Сумую», Валентина Романова

Це історія про пару закоханих, які змушені розділитися через обставини повномасштабного вторгнення росії в Україну. Спілкування на відстані та трансформація буденності через стреси війни, евакуації та військової служби накладають свій відбиток на стосунки. Це реалії мільйонів українців, життя яких змінилося назавжди з 24 лютого 2022.

«Наново», Марія Степанченко

«Одного дня це станеться. Замість свого життя ти опинишся в якомусь іншому, декоративному, дуже умовному місці. Усе, у чому ти був певен, поступово занурюватиметься в товщу туману. І врешті-решт ти залишишся у вакуумній порожнечі, втратиш відчуття часу і простору, відчуття тіла й дихання. Чи зможеш ти зібрати себе наново?», — йдеться в описі до фільму.

«Мокош», Анна Дудко

Сонце розбивається на шматки й настають важкі часи, але Мокош має силу запобігти загибелі цього світу під руйнівними уламками старого світила.

Роботи учасників національного конкурсу оцінюватимуть продюсер та аніматор Олег Маламуж, ініціатор і директор Фестивалю анімаційних фільмів O!PLA Пьотр Кардас та членкиня правління Асоціації анімації Литви Аґне Адомене.

Блоки міжнародного конкурсу

У міжнародному конкурсі візьмуть участь 42 фільми, які куратори фестивалю виділили в 5 окремих блоків. Кожен з блоків названий на честь одного з фільмів-учасників, який найглибше розкриває означене питання.

«Наш тісний дім»

Історії про нестерпну легкість буття кожної родини, котра знов і знов повертає гоядача у застільні розмови, надмірну опіку, тривожні епізоди та безумовну любов.

«Сад мого серця»

Блок робіт про внутрішній світ людини, котрий виривається назовні психоделічними видіннями, химерними криками, розкішними квітами й перетворюється у довгу безсонну ніч.

«Приховані бажання»

Відверті історії про 50 відтінків любові, у кожної з якої свій максимальний больовий поріг та допустимі рамки.

 «А журавлі й далі танцювали»

Фільми про травматичні події, які сплітають разом минуле, теперішнє і майбутнє. Цей блок зачіпає злободенне питання: розрубати чи розплутати цей вузол?

«Речі, які зникають» 

Блок історій про солодко-гірку меланхолію, які, за словами організаторів, «можна розчинити у теплому морі, у галасливому басейні, всіяти трояндами, скропити вином, або сховати у закутку пам’яті посеред бавовняного поля».

У складі журі міжнародного конкурсу: польська режисерка анімації Марта Пайєк, британська продюсерка інноваційних анімаційних фільмів Абіґейл Еддісон та португальський режисер і старший викладач анімації Педру Серразіна.

У позаконкурсній програмі також буде п‘ять великих блоків:

  • Традиційний для фестивалю блок фільмів «Ladies First» створений жінками про жінок.
  • New Faces представить роботи перспективних українських аніматорів, які ще не брали участь у фестивалі.
  • Добірка анімації Херсонської кіношколи: до, під час та після окупації.
  • Великий блок експериментальної анімації.
  • 5 блоків дитячої анімації для кожної вікової категорії від 3 до 16 років.

Окрім того, на фестивалі буде представлений окремий конкурс комерційної анімації, до якого увійшли 23 фільми та блок освітньої програми. Гості фестивалю зустрінуться з вітчизняними та іноземними митцями та режисерами, які розкажуть про місце та можливості штучного інтелекту в анімації, про вдалі моделі презентації своєї творчості, а також успішні кейси національної анімації. 

Повну програму фестивалю можна переглянути за посиланням.

Абонементи на Linoleum 2023 можна придбати виключно онлайн. Квитки на окремі покази з’являться у продажі за 2 тижні до початку фестивалю.

Linoleum — міжнародний фестиваль показів авторської анімації в Україні. В Україні вперше цей фестиваль відбувся у 2014 році. Це найбільший показ авторської анімації в Україні. Фестиваль складається з трьох конкурсних програм, серії майстер-класів та лекцій від професіоналів індустрії, показів експериментальної анімації та відеоарту, тематичних позаконкурсних скринінгів та дитячої програми.


Читайте також: У Києві відбудеться шостий мистецький фестиваль Bouquet Kyiv Stage

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024