Головна
>
Література
>

У низці регіонів України відбудуться літературні читання

У низці регіонів України відбудуться літературні читання

Український ПЕН відновлює проєкт «Мереживо. Літературні читання в містечках України». Відтак, з червня по листопад 2022 року українські письменники виступлять перед читачами в містечках 9 регіонів: Буковини, Вінниччини, Закарпаття, Кіровоградщини, Львівщини, Прикарпаття, Тернопільщини, Хмельниччини та Черкащини.

«Мереживо. Літературні читання в містечках України» — проєкт, що започаткований Українським ПЕН у 2019 році. Тоді ж відбулось одразу два сезони проєкту й українські письменники відвідали 19 містечок у 9 регіонах України.

Головна мета проєкту — підвищити престиж читання у райцентрах України, знайомити мешканців українських містечок із сучасною українською літературою та включити їх у спільне з великими містами культурне поле.

«Часто учасники “Мережива” були першими сучасними письменниками, які приїздили до цих райцентрів. Нині ж, коли Росія веде жорстоку війну проти нашої країни і коли через війну було перенесено більшість головних культурних подій в Україні, ми хочемо, щоб “Мереживо” стало майданчиком для проговорення і фіксації досвіду нашої боротьби, простором підтримки і взаємодії», — розповідає ініцаторка проєкту та виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен.

Перша поїздка в межах третього сезону запланована на 14-15 червня 2022 року на Хмельниччину: письменники Максим Беспалов та Марія Титаренко відвідають Старокостянтинів і Шепетівку.

Окрім них, свою участь у третьому сезоні проєкту підтвердили українські автори Тамара Горіха Зерня, Зоя Казанжи, Андрій Любка, Катерина Міхаліцина, Мар’яна Савка, Ростислав Семків, Ірина Славінська, Остап Сливинський та Юлія Стахівська.

Зауважимо, що зв’язку з воєнним станом в Україні головним пріоритетом під час організації поїздок – безпека учасників та відвідувачів подій. А отже, перелік містечок і графік заходів може бути змінено у разі загострення або послаблення воєнної загрози в котромусь із запланованих регіонів.

Український ПЕН — українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Входить до мережі національних центрів Міжнародного ПЕН.


Читайте також: 40 історій про старість, смерть і літературу: рецензія на книжку Олександра Бойченка «Гра на вибування»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024