Головна
>
Новини
>

36 країн, 60 подій та понад 500 гостей: яким був десятий Львівський медіафорум?

36 країн, 60 подій та понад 500 гостей: яким був десятий Львівський медіафорум?

16—18 травня у Львові пройшов 10-й медіафорум (LMF Х). Тема ювілейної події: «Мова для порозуміння: пошук сенсів у поляризованому світі». Цього року конференція зосередилася на пошуку спільну мову й визначенні ролі, яку в цих пошуках відіграють медіа, громадянське суспільство, міжнародні організації, національні органи влади, дипломати та інші учасники процесу.

Фото: Настя Телікова

«На X LMF нам вдалося зібрати представників різних середовищ — від журналістів і лідерів громадянського суспільства до фахівців міжнародних організацій, політиків і дипломатів. Усе це люди, які прямо чи опосередковано впливають у своїх країнах на громадську думку і рішення урядів. Ми запропонували їм поговорити на теми, які формують порядок денний глобальної медійної спільноти і є універсальними викликами.  Отже, і розв’язання варто шукати разом», — каже керівниця Львівського медіафоруму Оля Мирович

LMF — друга за масштабом медійна конференція в Європі, що об’єднує медіафахівців з усього світу. Подію у 2013 році у Львові заснувала команда громадської організації «Львівський медіафорум». У 2022 році, через повномасштабне вторгнення, LMF змінив формат і зосередився на проблемах, розв’язання яких критично важливе для міжнародної підтримки України.

Програма X LMF

Програму ювілейної події формували два напрямки — Common Language і Common Sense:

Common Language — це потік, де було більше світоглядних дискусій і публічних інтерв’ю. Тут йшлося про стратегії перемоги України у війні за незалежність, про вплив медіа на формування історичної пам’яті, про зміни, які вносить сучасна війна в етику і практики журналістів, про порозуміння в час поляризації і про вплив колоніального минулого на нашу свідомість сьогодні. 

Common Sense — більш практичний потік, де ділилися досвідом і шукали рішення. Тут говорили про протидію тиску на журналістів, про використання штучного інтелекту в роботі медіа, про вплив технологічних платформ на поляризацію суспільства, про психічне здоров’я і психологічну підтримку медійників, а також про залежність майбутнього українських медіа від донорської підтримки. 

Основними спікерками X LMF були Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, та Ґаятрі Чакраворті Співак, професорка Колумбійського університету. Запис їхніх виступів англійською мовою можна переглянути тут.

Фото: Настя Телікова

Учасники форуму

Усього в ювілейній конференції взяли участь понад 500 гостей і спікерів. Як розповідають організатори заходу, у конференції взяли участь медійники, дослідники, громадські діячі та публічні інтелектуали із 36 країн. Кожен четвертий на конференції був з-поза України.

«Головна практична мета цієї конференції для нас — аби українці змогли поговорити з іноземними колегами наживо, маючи достатньо часу і простору, аби бути почутими і сформулювати свої думки й аргументи. І під час панелей, і під час неформального спілкування ми бачили сотні таких розмов. Так і народжується порозуміння», — каже креативний директор Львівського медіафоруму Отар Довженко.  

У 2024 році організатори не продавали квитки на конференцію, вхід був безкоштовним. Натомість Львівський медіафорум запропонував гостям зробити пожертву на розвиток постійної програми психологічної підтримки для медійників.

Фото: Настя Телікова

Культурна програма X LMF

Кураторкою культурної програми X LMF стала культурна менеджерка, критикиня, авторка Євгенія Нестерович. На локації можна було побачити три виставки:

  • Куточок «Схованка», де представлені твори від студії дитячого мистецтва Aza Nizi Maza. Ці роботи створені дітьми у віці від 6 до 14 років під час літа 2022 року, коли команда студії повернулася з укриття в метрополітені назад до роботи у своєму підвальному приміщенні.
  • Виставка «Мури Європи» від команди Outriders, що демонструє перетворення Європейського Союзу з доброзичливого до мігрантів під час кризи біженців 2015 року до замкненого і забарикадованого на понад 2000 кілометрах прикордонних парканів.
  • Інтерактивну інсталяцію Common Senses, на якій учасники рефлексували, що об’єднує і поляризує громадян різних країн. 

«Міркуючи про культурну програму конференції LMF у 2024 році, ми прагнули якомога менше пояснювати і якомога більше дати відчути на власному досвіді. Створити через мистецтво такі комунікативні ситуації, у яких буде простір і час для спільного проживання моменту, і свобода зробити цей момент саме таким, яким він має бути тут і тепер», — коментує кураторка культурної програми LMF X Євгенія Нестерович.

Фото: Настя Телікова

Читайте також: «Тачки», озвучка VS дубляж та труднощі перекладу. Олекса Негребецький про те, як змінився дубляж за 18 років, мову та якими мають бути перекладачі

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024