Головна
>
Література
>

«Далі: Я поверну собі своє життя»: у Львові пройде фотовиставка та вечір пам’яті Максима Кривцова

«Далі: Я поверну собі своє життя»: у Львові пройде фотовиставка та вечір пам’яті Максима Кривцова

З 27 березня по 27 квітня у Львові в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (проспект В’ячеслава Чорновола, 45 г) проходитиме виставка «Далі: Я поверну собі своє життя». На події будуть представлені 24 фотороботи Максима Кривцова, а також його поезія. 

Офіційне відкриття розпочнеться 27 березня о 18:30, а брифінг для медіа — о 13:00.

Максим Кривцов планував провести виставку своїх фоторобіт із війни в закладах Києва у грудні 2023 року. Вона мала стати нагадуванням собі й іншим — Росія веде війну проти нас, а ми продовжуємо боронити мирне життя.

«Хочеться, щоб цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку», — писав Максим на своїй сторінці в Facebook.

Під час планування події у Максима та групи Squat 17b з’явилася ідея поєднати виставку з поетичними читаннями та змінити фокус від малюнку до тексту. За їхнім задумом, в поєднанні між собою його роботи й поезії отримали б додаткове прочитання.

Вірші Максима зі збірки «Вірші з бійниці» читатимуть друзі та близькі Максима, а також українські поети й поетки: Остап Сливинський, Артур Дронь, Ростислав Кузик, Григорій Семенчук, Катерина Міхаліцина, Софія Челяк, Юлія Мусаковська.

«Хоч Росія забрала життя Максима, але друг “Далі” мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — “Я поверну собі своє життя”», — ділиться кураторка виставки Дар’я Криж.

Деякі з представлених портретів залишилися без імені, а деякі були створені лише рік тому. Якісь з робіт були проілюстровані Максимом його власними поезіями, тому вони будуть представлені разом.

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Втім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях з Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагались слідувати цим побажанням», — каже команда організаторів.

Під час події за вільний донат можна буде придбати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць. Виручені кошти передадуть на збереження пам’яті про Максима Кривцова до фонду, який заснували його батьки.


Максим «Далі» Кривцов — кулеметник, поет і фотограф, був учасником Революції гідності у 2013–2014 роках, а до лав ЗСУ долучився добровольцем у 2014-му. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. З початком повномасштабного вторгнення Максим повернувся на фронт. У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці», яку український ПЕН-клуб вніс до переліку найкращих новинок року. Поет загинув на передовій 7 січня у віці 33 років. 11 січня з Максимом попрощалися в Києві, а поховали бійця в його рідному Рівному 12 січня.


Читайте також: Україна візьме участь на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024: розповідаємо про програму заходу

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024