Головна
>
Література
>

«Далі: Я поверну собі своє життя». У Києві пройде фотовиставка пам’яті поета Максима Кривцова

«Далі: Я поверну собі своє життя». У Києві пройде фотовиставка пам’яті поета Максима Кривцова

З 22 січня по 3 лютого в Києві у Squat 17b (вул. Терещенківська, 17 Б) проходитиме виставка «Далі: Я поверну собі своє життя». Вона складатиметься з 24 фоторобіт Максима Кривцова і буде доповнена його поезіями.

Офіційне відкриття відбудеться 22 січня о 18:30, приурочене до дня народження автора. Під час події охочі зможуть послухати вірші зі збірки «Вірші з бійниці», які читатимуть друзі Максима.

«22 січня Максим мав святкувати день народження — на нулі чи в колі близьких. Хоч Росія забрала його життя, але друг “Далі” мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — “Я поверну собі своє життя”», — ділиться , співзасновниця культурного проєкту Squat 17b та кураторка виставки Дар’я Криж.

Максим Кривцов планував провести виставку своїх фоторобіт із війни в закладах Києва у грудні 2023 року. Вона мала стати нагадуванням собі й іншим — Росія веде війну проти нас, а ми продовжуємо боронити мирне життя.

«Хочеться, щоб цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку», — писав Максим.

Як зазначають організатори, подія —  це сукупне бажання друзів і близьких віддячити, зробити все, щоб Максим зрадів.

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Втім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях з Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагалися слідувати цим побажанням», — каже команда організаторів.

Деякі з представлених портретів залишилися без імені, а деякі були створені лише рік тому. Якісь з робіт були проілюстровані Максимом його власними поезіями, тому вони будуть представлені разом.

Усі роботи, а також листівки з ілюстраціями українських художників і художниць можна буде придбати. Виручені з продажу робіт кошти передадуть на збереження пам’яті про Максима Кривцова.


Максим «Далі» Кривцов — кулеметник, поет і фотограф, був учасником Революції гідності у 2013–2014 роках, а до лав ЗСУ долучився добровольцем у 2014-му. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. З початком повномасштабного вторгнення Максим повернувся на фронт. У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці», яку український ПЕН-клуб вніс до переліку найкращих новинок року. Поет загинув на передовій 7 січня у віці 33 років. 11 січня з Максимом попрощалися в Києві, а поховали бійця в його рідному Рівному 12 січня.


Читайте також: «Я стану класиком, лише якщо загину на війні». Яким був поет Максим Кривцов — у спогадах близьких, друзів та колег

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024