Головна
>
Музика
>

«Невже ти боїшся влади у моїх жіночих руках?»: слухаємо релізи першого тижня березня

«Невже ти боїшся влади у моїх жіночих руках?»: слухаємо релізи першого тижня березня

Новий трек Схожої наповнений пристрастю, сексуальністю та відкритістю до нового, Вікторія Родько дебютувала в новому проєкті, а Pilikayu придумав найоригінальнішу рекламу свого закладу веганської кухні альбом із позиціями з меню. Перші релізи березня слухають на коментують головний редактор Олексій Бондаренко, музична оглядачка Лєра Зданевич та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Хвиля Кульового — …і ніч іде (LP)

Хвиля Кульового — проєкт, заснований у 2022 році галицько-волинським поетом і музикантом Артуром Брутевичем. Свою творчість акцентує на музиці, яка складається із засемплованих уривків українських фільмів, серіалів, пісень тощо. Лонгплей …і ніч іде складається з 7 треків, пронизаних темою снів і ночі. Виконавець описує реліз як психоделічну подорож від заходу до світанку, що наповнена українською символікою та посиланнями на нашу масову (й не тільки) культуру.

Сусіди Стерплять — З найглибших кутків (LP)

Миколаївський дует Сусіди Стерплять випустили свій другий повноформатний альбом, який підбивають підсумки своєї творчості за цей рік. В релізі зібрані всі пісні, що були написані протягом цього часу. У фокус-треку Сон це маленька смерть виконавці розповідають про травмуючі спогади, що нагадують про себе кожного разу як ти залишаєшся з ними сам на сам.

Sensitive Content — Viter (LP)

Проєкт Sensitive Content був ініційований групою українських музикантів і продюсерів: Олександр Філоленко, Monoconda, The Lazy Jesus, Andrei Barmalii та Олександр Явдик. Релізом вони хотіли передати той важкий період, коли «чутливий зміст» став новою реальністю. 

Pilikayu — Запізніла реклама їжі Травня (EP)

Павло Олефіренко написав три треки аби заохотити слухачів відвідати його заклад веганської кухні у Львові — «Травень». Назви треків збігаються з позиціями меню — Веган Дьонер, Фалафель та Рол з тофу. Але Павло додає, що скоро в закладі представлять нове меню, тому ці композиції будуть не актуальні. «Травень» знаходиться за адресою Пекарська 1Ц.

Настя Денеж: «Я люблю їсти фалафель, але не люблю коментувати треки, в яких співається про їжу. Але для цього в мене є хлопець шеф-кухар. Тож, коментар Антона: “Трохи депресивні мотиви у Веган Дьонер нагадують раннього Тимура з команди Дурнєва. Фалафель у Травні до кінця не розкритий. Ароматний і пряний фалафель заслуговує більшого. Рол із тофу звучить смачно. Карамелізована цибулька дуже підходить до маринованого тофу, як і підсмажені томати. Тільки я б замінив капусту на якийсь свіжий салат і додав би яблучний діп — тоді б це заграло новими нотками. Автору треба приділити більше уваги описам смаків цих страв, бо самі по собі ці страви дуже смачні. Ну і звісно, про їжу треба розповідати з такою ж любовʼю, як Міша Кацурін. Це має звучати максимально смачно та сексуально”.

P.S.: На останньому реченні я трохи напряглася. Мені треба зробити все можливе, аби запобігти зустрічі Антона з Кацуріним…»

Туча — Супер$uka

Туча називає цей реліз піснею-натхненням перед важливими нарадами, зустрічами, контактами. Це перший досвід продюсування треку з іншими виконавцями, окрім Тучі над ним працював також Антон Крамер та Yuvi.

Лєра Зданевич: «Я вже казала, що Туча стала більше медійною особою, якій стало важливіше, які меседжі вона доносить, аніж в якій формі вона це подає. Та “Суперсука”, як на мене — це найкраще, що виходило в Тучі за останні, напевне, півтора року. Співпраця з Yuvi й Антоном Крамером далася взнаки. Хоча “найкраща за останній час” не дорівнює “вау, неймовірна робота”. Тому хочеться, щоб Туча і далі кудись рухалася не лише як амбасадорка прогресивних та феміністичних цінностей, а і як музикантка. Бо відчувається, що музичні ідеї в неї є, але хотілося б кращого їхнього втілення».

Настя Денеж: «Я боюсь сили твітерських, але все ж дозволю собі висловитися. На жаль, мене цей трек абсолютно не надихає. Але буду чесною, якщо його розбирати на окремі одиниці, то деякі з них мені дуже навіть ок. Цікавий ритм, цікава мелодія, є фрази які чіпляють, кадри з кліпу наче зняті на камеру з нульових (я таке люблю). Але все разом мені якось не клеїться, не чіпляє».

Mayorova — Ім’я

Настя Денеж: «Ввімкнула Official Music Video на YouTube, подумала: “Ого, оце Даша швидко співає, я б язик зламала”, зрозуміла, що в мене стоїть швидкість 1.75 і включила заново. Вже коли послухала пісню на людській швидкості — зрозуміла, що мені подобається творчий, зокрема музичний, вектор руху Майорової».

ТНМК, Pianoбой — Легенди

В одному треці виконавці намагалися поєднати відразу декілька емоцій: жах від того, що гинуть покоління, гордість від того, що ми маємо приклади справжніх легенд, смуток тому, що ця метафізична спіраль знову і знову занурює українців у власну кров, і тепло від того, що ми відчуваємо плечі друзів. 

Олексій Бондаренко: «ТНМК завжди вдавалося відчувати нерв епохи та описувати його в тексті. Тут склалося два фактори: прекрасна музика Дмитра Шурова (якому все ще краще вдається писати в колаборації з кимось, але не самостійно) та вміння Фоззі й Фагота говорити про війну і конкретних її героїв. Це патріотична творчість, але геть не байрактарна. Це більше про “задуматися”, ніж про стати в один радіоефір із переможним угаром».

oneWitch — Спи

oneWitch — сольний проєкт Вікторії Родько — фіналістки Національного відбору-2022, учасниці 13 сезону Голосу країни та фронтвумен гурту OY Sound System. Дебютний трек Спи вийшов восени 2023, зараз виконавиця представляє кліп на пісню. За її словами, це історія про боротьбу головної героїні зі злом, яке у кожного має своє обличчя.  

Олексій Бондаренко: «Я дуже радий, що Вікторія Родько вирішила активно повернутися на сцену. OY Sound System засвітилися раз на Нацвідборі і їхній слід знову зник. А Вікторія тим часом одна з найяскравіших артисток української молодої сцени. У “Спи” намішано доволі багато всього і не знаєш за що зачепитися. Українська частина по вайбу нагадує Тонка. Англійська частина радує аранжуванням, але збиває з пантелику своєю неочікуваною появою. Загалом, тут окреслено одразу кілька напрямків і цікаво в якому з них oneWitch врешті піде».

Prymara — Теплий дощ

Київський рок-гурт Prymara випустив трек про втому, яким хоче сказати, що коли здається, що сил вже більше немає, варто дочекатися весни, аби теплий дощ змив усе погане з душі. 

Tali — Ілюзія

За словами виконавиці, пісня створена, щоб змусити слухачів задуматись про важливість ризику та віри в те, що можливо. 

Balsam — Зодіак

За сюжетом пісня відображає велич космосу порівняно з крихітністю людського існування та його недосконалостями. Слова пісні виражають розчарування виконавця у здатності людства розуміти та поважати природу, замість цього завдаючи шкоди та руйнуючи довкілля.

Ingret  — Щось Загорілось

Учасниця Нацвідбору-2023 у своїй творчості хоче підіймати тему жінки, її роль у суспільстві та під час війни, її внутрішні переживання та зовнішні прояви. За словами виконавиці, Щось загорілось — це розповідь про несподіване кохання, яке виходить за межі звичайних очікувань. 

Схожа — Знову

Київська інді-поп виконавиця записала цей трек з демки, створеної за 10 хвилин. За словами Насті, ця пісня надає інший вайб та нові сенси її емоціям, адже на відміну від акустичної творчості, ця пісня наповнена пристрастю, сексуальністю та відкритістю до нового. Ця пісня завершує й одночасно розпочинає шлях артистки з майбутнім новим проєктом.

Олексій Бондаренко: «Якісний інді-поп. Це приємно слухати, але, на жаль, не особливо є за що зачепитися. Тут нема нового слова в попмузиці й нема якогось альтернативного одкровення».

Brykulets — Любима

У пісні розповідається про важливість кохання та підтримки в часи невизначеності й стресу. Виконавець вірить, що вона народить бажання поділитися теплом і надією зі світом, навіть у важкі часи.

Лєра Зданевич: «Напевне, пан Брикулець абсолютно відірваний від реальності, якщо може дозволити собі випускати такі пісні. Не знаю, напевне, в його реальності загроза ракет = загроза підхопити застуду, коли вийшов взимку без шапки. В моїй реальності ракети вбивають українців щодня. Я все розумію, не кожен ходить в укриття під час тривог, чи навіть коли дивиться у моніторингових каналах, що щось летить. Але не вся Україна — це Київ з найкращим з можливих ППО (хоча і в Києві зовсім нещодавно був приліт в багатоповерхівку з постраждалими).

У таких умовах випускати пісню з приспівом «любима не бійся ракет / давай, любима, не підем в метро, нехай на них буде вже нам все одно», хай і пісня про любов — це сюр і прояв безвідповідальності з боку публічної особи, яка має аудиторію, і своїми словами долучається до нормалізації певного явища. Мовчу вже про те, що пісня звучить як дженерік радійна конʼюнктура.

Чекаю від Брикульця пісню “давай гуляти по мінних полях”, чи “поїхали у відпустку до зони бойових дій”».

Alekseev, Мультитрек — Срібло

Трек написаний в межах музичного шоу «Мультитрек», де в учасників є 12 годин аби написати нову пісню та поставити сценічний номер на неї. 

Настя Денеж: «Коли я їздила в табори (важливе уточнення: табори були дитячі, літні), то в моєму плейлисті було здебільшого тільки те, що вмикали на дискотеках. І пісня “Пʼяне сонце” (тоді ще російською мовою) — була однією з моїх улюблених. Так ось, як би я зараз поїхала до табору, то пісня “Срібло” б не стала однією з моїх улюблених. Та і до мого плейлисту вона б не потрапила, насправді».

Lely45, Мультитрек — Морфін

Трек розповідає про стан українського народу в один з найскладніших періодів нашої історії, він про війну і втому суспільства від постійного перебування в стресовому стані.

Марта Липчей — Зарево

«Це пісня про найсильніше з почуттів. Про кохання, що дарує силу і безпорадність водночас. Про кохання, яке варте всіх світанків і заходів сонця, яке спалахує яскравим заревом і залишається в серці незгасимим світлом на все життя», — пише про реліз виконавиця

Anka — Не соромно

Пісня про те, що настав час відпустити все, що було в минулому та почати жити на максимум вже сьогодні, бо більше не соромно. Це друга пісня, яку Anka подавала для участі у Нацвідборі-2023.

Олексій Бондаренко: «Чесно кажучи, мені іноді здається, що нових артистів ENKO проганяє через хмару тегів. Анка, значить, у нас “народний вокал, сучасний біт і сопілка”. Шкода, що в цій формулі не знайшлося місця якомусь осмисленню, навіщо це все і про що. Класний продакшн, але абсолютно не зрозуміло навіщо це слухати (хоча у коді є цікаві задумки)».

Kozak Siromaha — Останній маяк

У цій пісні виконавець ділиться тим, наскільки важливою залишається любов, навіть коли все навколо руйнується, а світ божеволіє. 

Many — Пастка

Пісня розповідає про відчуття самотності і про втрачене щастя. Вона відображає спроби втекти від власних думок і почуттів, внутрішні переживання та втрату віри. 

левко — стоп наркотик 

Пісню виконавець присвячує боротьбі українського народу проти рекреаційних наркотиків та техно культури. Каже: «Досить терпіти пряму бочку, не треба нам імпортних компʼютерних звуків!»

загублена лолі — весна

Трек — це розповідь про ностальгію по першій історії кохання в підлітковому віці. Пісня є продовженням історії попереднього синглу виконавців — птах.

Stella Sezon — Kohaju

У треці виконавиця розповідає особисту історію, коли ти не можеш бути з коханою людиною, через обставини, які від тебе не залежать і на які ти не в змозі вплинути.

Азіза — Божевільна

Це історія про невинну закоханість, яка згодом переростає в одержимість. Дівчина починає втрачати себе, намагаючись стати ідеальною і помітною для когось. 

Bankai_lofi — Sova

Виконавець розповідає, що пісня Sova – це завуальований опис повсякденної метушні життя з коханою.

Bulvar Lu — По зіркам

Пісня описує життя українців, які стикалися з війною. За словами виконавців, у кожному рядку відображено, як вони продовжують любити, слідувати своїм мріям та вірити у краще майбутнє, не зважаючи на жахи окупації, обстріли та тривоги. 

Олексій Бондаренко: «Це дуже просто, особливо на фоні продакшенів на кшталт ENKO.  Найсильніші тут приспіви, куплети явно просідають. Але в цьому є душа і це хочеться переслуховувати».


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: «Мета проєкту в тому, щоб люди зрозуміли, що українська література – це тут і зараз»: інтерв’ю з засновниками проєкту МУР

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024