Головна
>
Література
>

Померла українська дитяча письменниця Марія Морозенко

Померла українська дитяча письменниця Марія Морозенко

9 жовтня померла українська дитяча письменниця й поетеса, літературознавиця та редакторка Марія Морозенко. Про це повідомила донька Марії на її сторінці у фейсбуці.

Марія Морозенко народилася у 1969 році на Рівненщині. Навчалася в сільській школі. Вищу освіту здобувала у Києві, на факультеті журналістики. Наприкінці вісімдесятих років навчалася у студії Катерини Мотрич. У 1991 році вийшла заміж і народила доньку. Із 2000 року авторка активно займалася літературною творчістю для дітей. У 2005 році закінчила філологічний факультет Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. Із 2016 року була головою Творчого об’єднання дитячих письменників Національної спілки письменників України. 

У доробку Марії Морозенко — лірична поезія, прозові твори на історичну тематику, дитячі твори. Серед відомих її робіт: «Іван Сірко Славетний кошовий», «Вечорової пори», «Я закохалася» та інші. За свою творчу діяльність мала чимало нагород і відзнак.

А з початку повномасштабного вторгнення Марія стала волонтеркою, готувала страви для поранених військових і носила у госпіталь. Про це згадує журналістка Ольга Мусафірова, яка також повідомила про смерть авторки:

«Тобто, учора, в неділю, вона в останній раз привезла до військового госпіталю волонтерський недільний обід. Як возила всі місяці цієї страшної війни. І хлопці, як завжди, дякували їй за материнську турботу і посміхалися, а вона їм казала — “До зустрічі!”», — зазначила Ольга.

Причини смерті Марії Морозенко її рідні та друзі поки не повідомляли. Колеги та знайомі згадують її як усміхнену, творчу та позитивну людину. Голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський написав, що Марія була талановитою поетесою і прозаїком, знавчинею українського фольклору:

«Її раптова смерть приголомшує і вражає, адже нас залишила людина, яка була взірцем людських чеснот, людина багатовимірна і непересічна, яка мала дар слова і Боже благословення на щоденний важкий письменницький труд.  Марія Миколаївна була завжди в центрі уваги — усміхнена, не байдужа до інших, дуже уважна до кожного, хто звертався до неї за допомогою або просто за порадою».

Членкиня українського ПЕН Катерина Єгорушкіна згадує, що Марія об‘єднувала довкола себе дуже різних людей і навіть у дуже бюрократичному середовищі робила важливі проєкти:

«Ми працювали над антологією патріотичних творів для дітей, яка вийшла малесеньким накладом і була дуже запитувана з-поміж вчителів. Пані Марія влаштовувала конференції з дитячої літератури, де в атмосфері взаємної поваги відбувався обмін досвідом».

Деталі про поховання Марії Морозенко її донька повідомить згодом.


Читайте також: На фронті загинув учасник гурту «Кораллі» Андрій Чепіль

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024