Головна
>
Музика
>

«Пірнула б у пам’ять, дістала б до дна»: слухаємо релізи другого тижня травня

«Пірнула б у пам’ять, дістала б до дна»: слухаємо релізи другого тижня травня

Provulok записав альбом про життя поза межами рідного дому, vioria переклала Ляльковод на японську, а нестор і The Curly створили трек-рефлексію на перші сольні виступи. Релізи другого тижня травня слухають та коментують музична оглядачка Лєра Зданевич та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

provulok — dissociation (LP)

provulok — інструментальний постшугейз проєкт Льомана Судакли, музиканта кримськотатарського походження.  Його третій повноформатний альбом розказує історію внутрішніх та зовнішніх змін, зокрема внаслідок життя поза межами рідного дому. 

Детальніше про кожен трек альбому читайте в нашій рубриці «Пісня за піснею».

Юля Юріна — Дім брехливих дзеркал (LP)

Це другий студійний альбом артистки. Юля розповідає, що давно мріяла записати рок-альбом, у цьому їй допоміг саундпродюсер Сир (Сергій Сорока).

«Всі тексти я писала самостійно, з відкритими вкладками словників, рим, перекладачів та створювала тексти про своє відчуття того, що мене оточує, враховуючи нинішні реалії, внутрішні переживання та те, що я хочу сказати людям. Головне питання в моїй голові було: “Що я залишу після себе, коли помру?” і я хочу запам’ятатися саме музикою, щоб вона була вічною та не дотримувалась якихось часових рамок й змогла знайти відгук в людях та їхніх думках», — коментує виконавиця. 

краш тест — ху#ня! (LP)

Як розповідають учасники гурту, цей альбом писався 2 роки, бо коштів на запис не було та все оплачувалося своїми силами й заробітком з виступів. Альбом складається з 10 окремих сюжетів про побутові та сердешні проблеми сучасної молоді: дорослішання та поява обов’язків на противагу безтурботного тінейджерства, комфорт самотності з періодичним бажанням вливатися в соціум, небажання приймати факт розставання з партнером з подальшим сталкеренням і способами його повернути.

«Щодо пікантної назви альбому, вона мала бути інша, але на фінальному етапі роботи над альбомом, ми вирішили віддати пошану нашій традиції, коли після виступу наші слухачі кричать нам: “краш тест – ху#ня!”, яка по приколу зародилася на одному з наших перших виступів», — коментує вокаліст та гітарист гурту Дмитро Ящук.

Монтеск’є — Літанія радості й смутку (LP)

Монтеск’є — сольний дрімпоп проєкт львівського музиканта та продюсера Ігоря Хоркавого

«В період запису альбому мене добряче гойдало між емоційними екстремами, а ці пісні ніби згладжували гостроту радості чи суму. Це було схоже на якісь повторювані прохання не перебувати занадто довго в одному стані, а спробувати віднайти баланс. Звідси й назва. Літанія радості й смутку — це відібраний ідіосинкратичний відбиток моїх переживань за останні кілька років, які я готовий відпустити. Відчуваю через це велике полегшення» — коментує реліз Ігор. 

YungKerya — Людяність 0.2 (LP)

Це другий сольний альбом YungKerya. У кожному треку цього релізу засемпловано чи старий український інструмент, чи естрадну або народну українську пісню XX століття. 

Diss One — Звички вуличні Ч.2 (LP)

Платівка Звички вуличні Ч.2 є послідовником минулого релізу і виступає як його друга частина. На цьому альбомі Diss One ловить ностальгійні вайби, рефлексуючи на тему пережитого, збираючи до купи отриманий досвід, аби прийти до власних висновків. У текстах репера згадуються реальні історії людей, які так чи інакше вразили автора, піднімаються проблеми сучасної молоді, назрілі питання суспільства.

Робаний Йот — Безшумно

Безшумно — це трансляція емоційного стану головного героя. Спектр етапів та емоцій: заперечення, злості, компромісу, депресії й врешті-решт самого прийняття. За задумом автора, це дозволяє слухачеві разом з ліричним героєм, зануритися в найскладніші переживання, та здолати їх, не залишивши й шансу на рецидиви.

Alena Omargalieva — Коли тебе немає

У новому треку Alena Omargalieva співає про особисту кризу у власній історії кохання. У кліпі співачка зіграла саму ж себе на сеансі терапії у психолога. За задумом виконавиці, фотоплівки, які показані у відео — це внутрішній діалог героїні та аналіз власного життя. 

Vitaliia — Любов і закрутки

Цю пісню артистка присвятила своїй мамі, описавши велику мамину любов і милі спогади з дитинства та студентських років. 

Olena Usenko — Допоможи

Допоможи —  перший сингл з дебютного альбому співачки Olena Usenko, вихід якого анонсовано на 24 травня. Це  пісня про втечу від токсичного кохання та найважчі переживання під час розриву цих  стосунків.

Stasya — Забери мене

Виконавиця розповідає, що це пісня про історію двох закоханих людей, які бояться зізнатися у своїх почуттях, але врешті-решт роблять цей важливий крок.

Golubenko, Blockbaby — Lie to you

Lie to you — це пісня, яка розповідає про відносини, де хлопець відчуває, що ця дівчина є особливою і неповторною, але водночас розуміє, що може стати причиною болю і розчарування. Трек виражає конфлікт почуттів і розуму, бажання зберегти зв’язок, але при цьому не брехати один одному про можливі наслідки.

haterappers — Nahabno

Трек розповідає про дівчину, яка стикається з розбіжностями між очікуваннями суспільства та своїм бажанням бути сильною і незалежною. Замість того, щоб бути просто милою і підкорюватися стандартам, вона вибирає бути собою.

Latexfauna — Makoterchyk

Лєра Зданевич: «На “Макотерчику” Латексфауна подалася на простори ретровейву. Хід, який давно напрошувався у звʼязку з жанровою близькістю гурту до цих територій. Вийшло напрочуд тепло та ностальгійно, така собі замальовка літнього дня з дитинства. Є величезна й очевидна підрозра на величезний радійний потенціал пісні».

Max Barskih — Замало 

«На цей трек мене надихнула особиста історія переживань: в сучасному світі варіантів стало складно знаходити взаємність, а ще складніше зберегти щирі почуття довше, ніж один рік», — коментує виконавець.

M1shka — Дихати

Український саундпродюсер, володар премії Ґреммі за продюсування треків, M1shka через пісню розповів свою ніжну історію кохання, порівнюючи її з найважливішим біологічним процесом організму людини, без якого немає життя. 

Black Baloon — Кипариси

Black Balloon — інді-гурт, що був заснований у 2012 році в Києві. Наразі до складу входять двоє учасників-засновників: вокалістка Аля Шандра та гітарист Олексій Бондаренко. Трек Кипариси присвячений Криму, у якому учасники гурту провели своє дитинство. Вони розповідають, що ідея пісні народилась з фрази: хочу пісню про Крим, де слово «Крим» не буде згадуватись, але буде відчуватись у міксі такої собі дворової гітари Стрикало і люксового гедонізму Латексфауни

Обкладинка синглу була згенерована штучним інтелектом Reface та стала татуюванням вокалістки Алі Шандри. Слухачі донатами обирали, яке саме зображення стане татуюванням. Так гурту вдалося зібрати 42 тисячі грн на ЗСУ.

Настя Денеж: «Я дуже чекала виходу цього релізу, й ось нарешті. На жаль, я ніколи не була в Криму, але маю щире бажання та віру, що ще зможу відвідати півострів. І я впевнена, коли це станеться, в моїй голові гратиме пісня “Кипариси“».

vioria — Dakimakura 

Минулого року амбасадорка кітті-року vioria відвідала кілька десятків міст у межах Всеукраїнського Аніме туру, завдяки якому зрозуміла, що хоче записати трек японською мовою. Трек Dakimakura — це японський переклад пісні ляльковод, що увійшла до її ЕР уроки флірту

Настя Денеж: «Мені до вподоби, коли українські музиканти експериментують, шукають якісь нові звучання, використовують цікаві слова та мовленнєві звороти. Проте, я здебільшого не в захваті від українських пісень іноземними мовами, бо в більшості випадків вони звучать якось штучно, з кострубатим акцентом (стьобна пісня immigraniada — виняток). Водночас, японський переклад пісні ляльковод — “Dakimakura” мені подобається більше ніж оригінал. Можливо, я в принципі не знаю, як має звучати японська мова, а може віорія просто гарно попрацювала».

Лєра Зданевич: «Ця варіація звучить так, ніби текст переклали через гугл-перекладач і по його транскрипції поставили вимову. Я не розумію, навіщо українські музиканти перекладають свої пісні мовами, яких не знають, не розуміють і не відчувають. Штучність відчувається завжди».

ДК Енергетик — 40

Реліз є першим синглом з майбутнього альбому гурту, що планується до виходу в кінці літа. У пісні розповідається, про подорож душі до останнього суду, яка пропонує всім своїм гостям, які прийшли до неї попрощатись, не соромитися накривати стіл і не переживати, що залишиться їжа, оскільки дорога далека — все що залишиться, в ній знадобиться.

нестор, The Curly — Звукам

Cингл звукам — це грувовий хіп-хоп про виступи та враження після перших сольних концертів артистів, які відбулися в Києві восени минулого року. нестор і The Curly розповідають про відданість своїй справі та цілеспрямованість. 

Xsergo, Linz — Бузок

Нова спільна робота артистів — це романтичний поптрек про тепле відчуття закоханості. Пісня розповідає про спроби привернути увагу коханої особи, попри її ігнорування.

MBY — Хвиля

Сингл Хвиля — про постійні зміни зони комфорту київського хіп-хоп артиста та про те, що музика нарешті посіла одне із головних місць у його житті. 

Після Дощу — Вдома 

Харківський хіп-хоп виконавець записав сингл про любов до України та бажання повернутися додому всіх тих людей, які вимушено покинули країну через війну.

Komisiia — Знаєш чому мені зимно

Новий реліз — це звернення до коханої від ліричного героя, який вірить, що не все ще втрачено. Виконавці думають, що у цій пісні себе може впізнати майже кожен: як безнадійно закохані, так і збайдужілі, які розбивають чужі серця.

Настя Денеж: «Просто спостереження: мені заходять спідапи».

mine — Сонце на обличчі

Сонце на обличчі — другий сингл від mine, який вони створили у межах проєкту «Рідне», де виконавці переосмислюють старі українські пісні. Новий трек музиканти написали, надихаючися Трьома трембітами авторства ВІА «Кобза»

Схожа — Мамі

За задумом виконавиці, цей трек — це нагадування про те, що справжнє щастя полягає в невеликих моментах і спільних миттєвостях з тими, кого ми любимо. Схожа закликає слухачів зупинитися, згадати про своїх близьких і подзвонити їм, виражаючи вдячність і любов.

Апатія, Do Sliz — Стань моїм вбивцею 

Стань моїм вбивцею — новий кросовер київського альтрок/електронного колективу Апатії та Do Sliz про саморуйнування як альтернативу виходу з аб’юзивних стосунків, які для обох не привели ні до чого хорошого. 

Лєра Зданевич: «Схоже, це така загальна тенденція — спочатку стаєш популярним тіктокером, а потім різко йдеш в музику. Спочатку Tumazar, потім Кажанна і тепер уже Do Sliz. Проте чи витягне вона писати яскраві власні пісні, а не лише підтягуватися на фіти до вже відомих зумерських артистів? Побачимо».

Oi FUSK (feat. Prince Tarik I) — все збс

все збс — це про прийняття світу з усіма його недосконалостями та несправедливостями. Та пошук прекрасного в кожному моменті. Стоїчна позиція щодо речей, які ти не можеш змінити, і саме ця позиція дозволяє насолоджуватися та випромінювати радість, а не страждати. Реліз продовжує відкривати майбутній альбом Oi Fusk на 25 треків, вихід якого анонсований цього літа. 

Pan.Mykolai — Важко

Це дебютний трек українського коміка та співзасновника шоу «Леви на Джипі» Миколи Зирянова. Саундпродюсером треку став The Budchuk, автор вірусної колаби з Яриною КваснійПарова машина.

До смерті і довше — Світом править лиш сила 

У новій пісні київський постпанк-гурт обурюється через несправедливість світу. 

загублена лолі — тюбік

Трек тюбік — це іронічна розповідь про чоловіків, який жінки називають «тюбік, тупко, бевзень, йолоп, півень, довбеха». Лірична героїня не страждає за психічно нестабільним хлопцем-абьюзером і зрадником, а навпаки усвідомлює, що він — просто тюбік. 

Настя Денеж: «Світ був би кращим, якби всі дівчата не страждали за абʼюзерами, а усвідомлювали, що вони — просто тюбікі».

Layuchi Kvity — Відхода

«В тексті відчувається іронія та самоіронія, особливо у відношенні до суспільного сприйняття молодіжних трендів у музиці. Хоч пісня й може сприйматися як сатиричний коментар до швидкоплинності й поверховості популярної культури та життя в суспільному світлі, музично вона енергійна і, можливо, навіть трохи хаотична, що підкреслює розлад і постійну динаміку головних героїв пісні», — коментують реліз виконавці. 

Kate Soul, Kozachenko — Літак

Опис треку від виконавців: це історія кохання, яка ведеться від імені деталі, що є частиною літака. Дві частини одного цілого прагнуть бути разом, попри рани й невдачі.

Burned Time Machine, Afterme — Обскур

Для спільного треку виконавці обрали тему, яка, на їхню думку, може відгукнутися у кожному — вони співають про розпач головного героя, який готовий пожертвувати всім лише заради того, щоб бути поряд із коханою людиною.

Chester Ivanena — Точка

Chester Ivanena — музикант та звукорежисер гуртів Rohata Zhaba, Granat Garden та інших. Точка — це перший сингл майбутнього альбому Domb 2 в жанрі експериментальний індастріал. У синглі підіймається тема незворотного кола, через яке проходить кожна людина, вічне повернення до тієї самої точки, депресивних настроїв і суїцидальних думок.

Гурт Тварини — Слончик Бондені

Гурт Тварини з міста Суми створює експериментальну поп-музику про світ очами тварин. Їхній новий трек — про  маленького слона, яка має надихати слухачів робити необхідні кроки та вірити у краще.

Levyy MC — Пацанська Душа

У цій роботі автор нагадує нам про те, що вулична лірика не така вже і романтична, як може здатися на перший погляд. Виконавець звертає увагу, на те що навіть тварини «мають стаї» і вміють дружити, а також порівнює зрадливість людей із хворобою, якою можна заразитися та заразити інших.

whitelope — insyi sweh<3

«Це трек, в якому назва говорить сама за себе, у ньому я фрістайлю про мій власний, особливий свег та шлях. Це переломний момент в моїй творчості — після релізу альбому я змінюю свій стиль та муви, в цьому також полягає цей “інший свег”», — каже виконавець.

Tumanyarom, Krivets — Серце-Велетень

Артисти запевняють, що діти — це наше майбутнє і лише їхні великі серця будуть відбудовувати нашу країну, тому і присвячують сингл саме молодому поколінню. Разом з презентацією синглу артисти планують концертний тур дошкільними закладами та дитячими фестивалями, аби підтримати дітей.

Iryna VallesМамо, скажи

Мамо, скажи — це пісня про розмову дорослої доньки, в якої є вже своя дитина, зі своєю мамою. Розмова про наболіле — як захистити наших дітей.

Ddeva — Двоє

У новому синглі виконавиця висвітлює, на її думку, актуальну тему для сучасної України — різке підвищення кількості розлучень та розпад раніше міцних романтичних стосунків. 

Adam, Darisha — Випускний 2024

«Цей рік для мене особливий, адже я випускниця. І коли Adam запропонував мені зробити спільну пісню про цей особливий день, я була переповнена емоціями. “Випускний 2024” є відображенням всього, що я зараз відчуваю — від захвату і щастя до невизначеності та тривоги», — подіулилася Darisha.

Мікрохвилюєшся — Спогади

Львівський поппанк гурт Мікрохвилюєшся презентує свій другий сингл, в якому описують дитинство і вайб безтурботності. 


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Вчителі в житті українських музикантів. Розповідаємо, як і навіщо ставати ментором для школярів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024