Головна
>
Кіно
>

Фестиваль «Молодість» оголосив склад журі міжнародного конкурсу. Головою стане іранський режисер Мохаммад Расулоф

Фестиваль «Молодість» оголосив склад журі міжнародного конкурсу. Головою стане іранський режисер Мохаммад Расулоф

З 26 жовтня по 3 листопада у Києві пройде 53-тя едиція Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Раніше ми розповідали про айдентику та учасників Національного повнометражного конкурсу, а тепер організатори анонсували членів журі міжнародного конкурсу. Очолить склад журі іранський незалежний кінорежисер, сценарист і продюсер Мохаммад Расулоф.

Лірум є інформаційним партнером фестивалю.

У травні 2024 року режисер отримав спеціальний приз журі, нагороду від екуменічного журі та приз FIPRESCI на Каннському кінофестивалі за свій фільм «Насіння священного інжиру». Перед світовою прем’єрою Мохаммад Расулоф був змушений втекти з Ірану, де його засудили до восьми років ув’язнення, покарання батогами та штрафу з конфіскацією майна. Причиною стало звинувачення прокуратури, що фільм було знято без офіційної ліцензії, а акторки не дотримувалися правил носіння хіджабу. Режисера неодноразово ув’язнювали в тоталітарному Ірані, але останній вирок виявився найжорсткішим, після якого йому довелося покинути країну.

У секції «Фестиваль фестивалів» також покажуть його нову стрічку «Насіння священного інжиру». Події фільму розгортаються на тлі нещодавніх протестів іранського народу проти тоталітарної влади. Головним персонажем є суддя, якого система змушує виносити незаконні смертні вироки учасникам протестів. Водночас його дочки підтримують протести й борються за ідеї фемінізму.

Також до складу журі Міжнародного конкурсу «Молодості» увійшли:

  • Альберт Відершпіль, директор Filmfest Hamburg у 2003-2023 роках, кінознавець та кіноменеджер;
  • Марія Кавтарадзе, литовська кінорежисерка, володарка призу за режисуру кінофестивалю Sundance за свій фільм «Повільно», учасниця КМКФ «Молодість» 2023 року. 
  • Анастасія Карпенко, українська акторка, виконавиця головної ролі в фільмі «Як там Катя?» Христини Тинькевич, який отримав минулого року головний приз в національному повнометражному конкурсу «Молодості», грала головну роль в серіалі «Перевізниця»;
  • Максим Асадчий, український кінопродюсер, має у своєму доробку понад 20 повнометражних та короткометражних фільмів («Довбуш», «Фостер і Макс», «Брати. Остання сповідь» тощо).

До складу міжнародного конкурсу «Молодості» традиційно обирають дебютні фільми з усього світу. Переможець отримує статуетку «Скіфський олень» та 5 тисяч доларів від головного спонсора фестивалю, оператора державних лотерей М.С.Л.


Читайте також: Розбираємо дизайн українських обкладинок альбомів, книжок та постерів разом з командою «Дизаріум»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024