Головна
>
Кіно
>

«Дальва», «Втрачений рай» і Tutti: кінофестиваль «Молодість» оголосив переможців

«Дальва», «Втрачений рай» і Tutti: кінофестиваль «Молодість» оголосив переможців

21-29 жовтня у Києві пройшов 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». 28 жовтня відбулася церемонія нагородження переможців, а 29 жовтня — покази фільмів, які перемогли у конкурсних секціях фестивалю.

Лірум є інформаційним партнером події, тому розповідаємо про фільми-переможці.

Найкращим фільмом, який отримав гран-прі фестивалю та премію в розмірі 5000 доларів, визнали повнометражну дебютну стрічку режисерки Еманюель Ніко «Дальва» (Франція, Бельгія).

Картина розповідає про 12-річну дівчину Дальву, яка у своїй зовнішності та поведінці намагається відповідати дорослій жінці. Після втечі з дому, де вона зазнала насильства, Дальва налагоджує стосунки зі співчутливою соціальною працівницею та її сусідкою по кімнаті. У такий спосіб вона повертається в дитинство і починає все з чистого аркуша.

Найкращим повнометражним фільмом міжнародного конкурсу обрали стрічку «Втрачений рай»  Зено Ґратона (Бельгія, Франція). 

Картина розповідає кохання двох ув’язнених підлітків. У виправній колонії для неповнолітніх Джо готується повернутись у суспільство, не знаючи, як виглядатиме життя по той бік колючого дроту. Але, коли до сусідньої камери потрапляє новенький, на ім’я Вільям, бажання свободи швидко поступається місцем іншому бажанню.

Найкращим студентським фільмом міжнародного конкурсу стала робота режисерки Алли Савицької Tutti (Україна), що розповідає про відомий у всьому світі Київський дитячий хор «Щедрик» та події, які змінили життя його учасників.

Спеціальні відзнаки отримали стрічки «Голоси інших» Фатіми Качі (Франція) та «Тиша бананових дерев» Енеоса Чарки (Угорщина, Бельгія, Португалія, Албанія).

У короткометражній секції міжнародного конкурсу переміг фільм «Речі, про які ми не чули» режисера якого Рамазана Кіліча (Туреччина).

Фільм розповідає про маленьку курдську дівчинку, яка намагається повернути посмішку на обличчя своєї бабусі після зникнення телевізора — її єдиного вікна у світ.

Спеціальну відзнаку в цій секції отримали фільми «Сука» Карли Мело Гампер (Колумбія, Франція) та «Принесені в жертву» Ауреліє Олівейра Перне (Швейцарія, Португалія).

Перемогу в національному короткометражному конкурсі здобув архівний документальний фільм «Анкета» Наталії Ільчук (Україна). Це архівний фільм про легковажну українську молодь на тлі політичної нестабільності паралельно з пошуком власної особистості та справжнього кохання.

Спеціальні відзнаки від журі національного конкурсу отримали фільми «Там, де він ступав» Єгора Гармаша (Україна) та «Войси з Бахмута» Ігоря Бабаєва (Україна).

У конкурсі документальних повнометражних дебютів впереміг фільм «Переступаючи кордони» режисерки Лесі Кордонець (Швейцарія).

У фільмі глядач спостерігає за життям спортсменів Паралімпійської збірної України, які втратили доступ до своєї тренувальної бази в Криму через російську агресію. Вони намагаються пристосуватися до нових історичних умов у особистому й професійному житті, аби потрапити на наступні змагання.

Спеціальні відзнаки журі документального конкурсу отримали фільми «Затемнення» Наташі Урбан (Норвегія) та Anhell69 режисера Тео Монтойї, (Колумбія, Румунія, Франція, Німеччина).

Найкращим фільмом за результатами глядацького голосування став фільм Tutti режисерки Алли Савицької.

Дитяче журі також обрало переможців. Найкращим фільмом секції Teen Screen став фільм «Малече» Зари Двінґер (Польща, Нідерланди).

Дипломи отримали фільми «Боєць», режисера Кам’єла Шоунаара (Нідерланди) та «Блиск моря» режисера Дом’єна Хейхе (Бельгія, Нідерланди).

Нагороду «Скіфський олень» за вагомий внесок в український кінематограф отримала кінознавиця, професорка Оксана Мусієнко. 


Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» — найбільший сучасний кінофестиваль в Україні. Перша київська «Молодість» пройшла ще в 1970 році. До 2016 рокуфестиваль проводився в останню декаду жовтня щороку. Це єдиний міжнародний кінофестиваль в Україні з акредитацією міжнародної Асоціації Кінопродюсерів — FIAPF. 


Читайте також: Фільм-спостереження Єви Джишиашвілі «Плай» про історію карпатської родини вийшов онлайн

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024