Головна
>
Кіно
>

Фільм-спостереження Єви Джишиашвілі «Плай» про історію карпатської родини вийшов онлайн

Фільм-спостереження Єви Джишиашвілі «Плай» про історію карпатської родини вийшов онлайн

Документальна стрічка «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі вийшла в онлайн-кінотеатрі Takflix. Це повнометражний дебют режисерки, в якому вона розповідає історію однієї карпатської родини.

«Плай» — це фільм-спостереження за життям сім’ї Малковичів у Карпатському селищі. У них досить спокійне життя, сповнене роботою по господарству. Поки донька на заробітках, дідусь Дмитро та бабуся Гануся дбають про онуків. Однак, навіть у це тихе віддалене місце проникає війна. Адже Дмитро брав участь у Революції Гідності, а з початку війни почав регулярно відвозити допомогу на передову. За словами творців фільму, тему війни режисерка висвітлює в сюжеті дуже делікатно.

Ідея фільму з‘явилася у режисерки в 2014 році. Під час дослідження один друг Єви познайомив її з родиною Малковичів. Працювати над стрічкою режисерка почала ще під час навчання в майстерні Сергія Буковського. Зйомки тривали п’ять років:

«Я споглядала за повсякденним життям родини, ділила з ними нелегкий сільський побут. І ці сцени важкої праці, міркувань, дозвілля, спілкування з дітьми перепліталися і поєднувалися у загальнолюдський досвід безперервності буття», — розповіла режисерка в коментарі Docudays UA.

Головні меседжі фільму озвучують діти. Стрічка перемогла в національному конкурсі Docudays UA у 2022 році, а також отримала Спеціальну відзнаку журі на Карпатському гірському Міжнародному кінофестивалі.


Єва Джишиашвілі — українська режисерка. Впродовж 2014-2018 років викладала фотомайстерність та фотокомпозицію на кафедрі «Фотомистецтво» інституту «Кіно та телебачення» КНУКіМ. У 2017-2018 була майстеркою курсу, а також кураторкою студентських проєктів, дослідницьких та освітніх майстер–класів у КНУКіМ. Брала участь в освітньому проєкті «Молоді про Україну» від фундації «Документ і Світ» у 2017, а згодом у проєкті Docudays UA: Civil Pitch — фільми громадської активності. Відома як режисерка фільмів «На 15 хвилин довше» (2015), «Яр» (2016), «З.п. Глеваха» (2017) та «Плай» (2021).


Читайте також:

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024