Головна
>
Музика
>

«Вічний лютий нескінченний у мені живе»: слухаємо перші релізи січня

«Вічний лютий нескінченний у мені живе»: слухаємо перші релізи січня

Рефлексія на відсутність батька від Rebeka Mikhaeli, трек про участь на шоу «Холостячка» від Zlata Ognevich та новорічний подарунок для фанатів від Klavdia Petrivna. Релізи двох перших тижнів січня коментують менеджерка з партнерств Настя Денеж, SMM-менеджерка Оля Швед та новинарка Марічка Максимець.

Zlata Ognevich — Віддаю (EP)

Артистка зазначає, що всі пісні з мініальбому — автобіографічні, а деякі з них — авторські. Одну з пісень Злата присвятила шоу «Холостячка», в якому брала участь в 2021 році.

«Цей альбом став для мене особливим. Він дуже інтимний, я б навіть сказала — справжній. Саме тому я вирішила випустити його в знаменний для мене день — мого народження», — коментує реліз виконавиця.

Surov, Anastasia Prikhodko — Холодно

«Холод — це про свободу та незламність, про кожного та кожну, хто не покинув рідний дім у найскрудніші часи. Про тих людей, що не бояться ворога, бо добре знають, що всі ходять під одним небом», — коментують реліз виконавці.

Agape — Люблю тебе

Пісня розповідає історію кохання, де головний герой віддається своїй дівчині повністю, незалежно від умов, береже та захищає її. За задумом автора образ снігу в кліпі демонструє чистоту та вічність почуттів, цим він надати композиції особливої ніжності. 

Попередній реліз Agape Доберман, в колаборації з ZippO та RUNA, став вірусним, перевищивши позначку у 5 мільйонів переглядів на YouTube.

Clonnex, Golubenko — Dym

Настя Денеж: «Хтось пояснить мені, в чому прикол називати пісню українським словом, але писати його латиницею? У нас же наче є свої літери, які доволі непогано справляються зі своєю функцією. А щодо пісні — це зовсім не моє. Не розумію цієї а-ля клубної музики, яка переплітається з а-ля лірикою та а-ля мамбл репом».

L’enigma – Загадка

Сицилійський співак випустив пісню українською та італійською мовами у співавторстві з Ольгою Єрмак (Мідна), яка переїхала до Палермо через війну. За словами виконавців цей трек — це драматична лавсторі, яка розгортається в умовах, несумісних з романтикою та глибоке метафоричне підґрунтя, яке говорить про життя, яке відроджується на руїнах.

«Ця пісня — історія кохання, яке потонуло у світовому конфлікті, яке, незважаючи ні на що, усе ще відчуває таємницю життя, незнищенну красу, яка вперто виринає з жаху історії», — говорить співак.

hackedface, Sick Solution, 0%Mercury — dance baby dance

«Ми завжди хотіли створити енергетичний тречок, під час прослуховування якого не потрібно думати чи глибоко аналізувати текст пісні, ну і так сталося, що ми познайомилися з досить драйвовими колективами: Sick Solution та 0%Mercury, після чого усвідомили що це воно! Трек повинен бути разом ними. Це був наш перший досвід співпраці з іншими виконавцями і як виявилося — це доволі легко та весело. Ми думаємо, що цей трек добре зарекомендує себе на живих виступах і сподіваємося, що слухачі зможуть відволіктися від негативу та перезарядитися», — коментують реліз hackedface

Настя Денеж: «Дивно, хоч я вже давно не є цільовою авдиторією тяжкої музики — мені сподобалася ця робота. Але найбільше мені все ж сподобалися парти hackedface».

Mavka, maxandruh — Кугутання

Кугутання — це новорічно-різдвяний сингл, фольклорною основою композиції якого є різдвяно-новорічна обрядова пісня Василева мати у версії з села Вербовець Тернопільської області. 

«Я записала вокал пісні, мінімально додала електроніки і тоді зрозуміла, що електроніки проситься більше, потужніше, нахрапистіше. Бо “жито-пшениця і всіляка пашниця” нині даються болісно і родяться в громі вибухів над головами наших хлопців і дівчат, які замість колядувати і щедрувати боронять наші степи. І одразу ж подумала про Макса і про те, що саме він і саме в Дніпрі зможе вловити той абсурдний драйв і причинну карнавальність, які в сучасних умовах я вбачаю в цій пісні», — розповіла лідерка гурту Mavka Ірина Лазер.

Оля Швед: «Останнім часом подобається такий стиль пісень, і дуже рада що лідерка гурту вирішила додати в цей трек більше електроніки ніж планувала на початку. Під такий трек дуже проситься потанцювати, щоб зняти напругу в тілі».

Rebeka Mikhaeli — Батьку

Ребека Мікхаелі — артистка лейблу Enko, її новий реліз Батьку – це особистий монолог до тата, в якому вона розповідає про всі переживання через його відсутність в її житті. Музичним продюсером пісні став Павло Гоц з гурту Nazva. Попередньо виконавиця опублікувала сніпет релізу в TikTok, де він зібрав півмільйона переглядів.

«В пісні ставиться багато питань, на які ніколи не отримувала відповідь і не отримаю й цього разу», — описує трек Ребека.

Марічка Максимець: «Вмикала пісню з бажанням поплакати, адже опис від виконавиці наштовхував на те, що трек розіб’є мені серце. І серце на місці, і поплакати не вийшло. Чомусь мені емоція пісні не зчиталася ні в тексті, ні в звучанні. Неприємно говорити, що така особиста тема і переживання авторки мене не зачепила, але, мої очікування це лише моя відповідальність».

teeNsad, msblack — Nirvana

Nirvana — не перша спільна робота виконавців: їх попередній трек Поцілуй досяг позначки в 1 млн прослуховувань на Youtube. Самі артисти відносять пісню до клубної поп-музики та зазначають, що цей стиль є незвичайним для teeNsad, проте вони традиційно зробили трек діалогом між дівчиною і хлопцем. teeNsad зараз працює над новим альбомом, вихід якого він планує на лютий 2024.

Klavdia Petrivna, Osty — Чорні/Білі

Нова пісня висвітлює теми відносин між чоловіками та жінками, виконавці підкреслюють цю тему поєднанням двох голосів.

«Важливо пробудити святковий дух у моїх шанувальників, який супроводжуватиме нас усіх у кінець старого року та відкриє двері в нове, невідоме, але таке інтригуюче майбутнє», — ділиться Klavdia Petrivna.

Оля Швед: «Сподобалося поєднання голосів виконавців в цьому треці. Ну і цей програш тепер у мене в голові на цілий вечір».

Klavdia Petrivna, Osty — Сніг

Виконавці рекомендують слухати трек так: прослухати пісню декілька разів, уявити собі гру, де кожен шукає своє щастя в кучугурах непорозумінь та страхів. Та нагадують  пам’ятати, що коли сніг сходить, завжди розквітають перші квіти. 

«Бонус-трек Сніг — запрошення до святкування життя та насолоди кожним днем в новому році. Я відчуваю, що цей трек заохочує всіх до безпосереднього відчуття новорічного настрою та музичної ейфорії»,  — коментує Osty.

Марічка Максимець: «Мені одній останні релізи Клавдії звучать як той самий трек? От би розібратися, що таке стиль, а що самоповтор. З одного боку, слухач знає, чого очікувати від автора, а автор знає, чого хоче слухач і закриває цей запит. Але це ніби вбиває творчість».

Хамерман Знищує Віруси, Артист, якого ви всі знаєте — Слуга

«Нещодавно вперше в житті прочитав “Трьох мушкетерів”. Шикарна книжка, де велика частина історії присвячена слугам головних героїв. В фільмах ця лінія відсутня, але саме вона дозволяє по-справжньому зрозуміти суть історії: буття господ повністю визначається слугами. Навіть сексуальна активність мушкетерів залежить від допомоги слуг. Так от. Сучасний субʼєкт дуже схожий на мушкетерів, бо його життя так само обумовлене наявністю слуг: мобільних додатків, наприклад, або побутових девайсів, на кшталт секс-іграшок, без яких ми і поїбатися вже самостійно не можемо», — описує трек учасник гурту Хамерман Знищує Віруси Вова Пахолюк.

Blame — Картонне серце

За словами автора, в пісні співається про ліричного героя, який настільки закохався в дівчину, що ця любов почала його сліпити та він вже не розуміє, що це: залежність чи любов. 

«Пісню написав у момент прориву емоцій, рандомно на гітарі награв риф, який в подальшому використав у куплетах. Відчув, що щось в ньому є чіпляюче. Одразу записав і накинув текст. Ліричний герой, не зважаючи, на відмови дівчини, все намагається добитися її уваги і переконує себе, що це точно в останній раз, хоча і сам в це не вірить. Можливо, він зійшов з розуму, а можливо, це просто людина серце якого було розірване, як картон», — описує реліз виконавець.

hoboth — Відкривай

Виконавці називають трек метафорою роздоріжжя, на якому слухачі мають обрати: ховатися від своєї внутрішньої потвори чи зустрітися з нею, бути під її владою чи здолати її. Цей сингл увійде до дебютного EP гурту, який вийде у 2024 році.

Kulshenka — Вічний лютий

Виконавиця описала цей реліз як свої поетичні роздуми про війну, яка все ще триває і невідомо, коли скінчиться.

Марічка Максимець: «Ось тут емоція авторки мені зчиталася дуже класно. Відчай з нотами злості та втоми. На початку речень в голосі ніби чути агресивне прагнення щось змінити, яке переходить до якоїсь апатії та, можливо, розпачу».

Фир, The Jealous — Broken

У пісні виконавці розповідають про любов може зламати серце, якщо вона не взаємна. Цим треком артисти намагалися передати емоції, які переживають герої пісні, які не можуть забути одне одного, але не можуть бути разом.

typeled, drimandr — знак

Настя Денеж: «Непогана пісня, яка цілком може грати десь на фоні, поки я займаюся якимись важливими (або не дуже) справами».

Kazka, Мультитрек — Тону

Трек написаний в межах музичного шоу «Мультитрек», де в учасників є 12 годин аби написати нову пісню та поставити сценічний номер на неї. 

Zlata Ognevich, Мультитрек — Співаю — Ла-ла-ла

Марічка Максимець: «Існує тільки два гендери: Співаю Ла-ла-ла від Злати Огневич чи Lalala від Yaktak. Тому я небінарна особа».

Laud, Yarima — Забирай

«Сингл “Забирай” про прийняття розставання, прийняття завершення стосунків і про те, що рано чи пізно єдиний раціональний вихід — це відпустити людину, яку любиш. При цьому усвідомлення того, що ви більше не можете бути разом транслюється через вдячність за те, що вона була у твоєму житті. Це створює дуже світлий відтінок в пісні “Забирай” і я дуже хочу, щоб слухачі, які вперше почують її отримали більше позитивних емоцій, або так званий “світлий” сум», — поділилася Yarima.

Марічка Максимець: «Я можу уявити цю пісню на радіо з перших секунд і мені навіть буде приємно почути її там, але до мого плейлиста додати не хочеться. Можливо, тому що для мене Laud це виконавець для ротацій на радіо, для музичних премій, для Нацвідбору, але я щось не бачу його окрему фанбазу. Голос в нього кайф, пісні теж, суб’єктивно, хороші, можливо, це питання маркетингу артиста».

Amberwhale — Тепло твого кохання

Композиція є поєднанням фанк-року з елементами джазу. Пісня була створена для участі в Національному відборі на Євробачення-2024, проте заявку з треком не прийняли.

Rohata Zhaba — Колискова для жаби

«Це — Колискова для Жаби! І ми хором співатимемо її так гучно, як тільки можливо. Все, щоби Жаба точно почула і продовжувала міцно спати та бачити сни. Бо ніхто не може бути впевненим, що він не зникне, коли Жаба прокинеться. І хоч кожен день для нас це свято її пробудження. Бо а ні час, а ні місце, а ні будь які поняття не мають ваги; вони лише є дивним дзеркалом дзеркалом, дивлячись на яке, крізь наші очі, Жаба бачить себе. Але все ж, ми необхідно тягнемося до цієї миті буття, як до нескінченно яскравого ліхтарика. І ми співаємо щоби бути, і ми станемо самим співом у її снах», — описує реліз гурт.

Марічка Максимець: «Звучить, як саундтрек до анімаційного фільму про якусь відьмочку з чорним котом, за класикою жанру, та жабою на її великому капелюсі. Рогата Жаба, візьміть режисером кліпу, я вже цілу історію під вашу для цієї відьмочки придумала».

Оля Швед: «Мені подобаються почуття, що викликає цей трек, подобається звучання і сенси вкладенні в пісню».

Настя Денеж: «Не знаю, чи то Рогата Жаба, чи то травʼяний чай із ромашкою, але я відчуваю, що моїй нервовій системі стало трошечки легше. Цілком ймовірно, що тепер ця пісня буде колисковою не лише для жаби, а й для мене».

Laura Marti — Stop Me

«Пісня про історію пари, яка втратила іскру у почуттях. Про те, коли час іде, а дві рідні людини стали чужими. Ще живуть разом, але загубили струм, який об’єднує. Той момент, коли сумно і хотілося б повернути все назад. Коли ще маєш надію і хочеш, щоб він сказав тобі люблю, а ти побачила світ знов різнобарвним, відчула в серці знов тепло і свою любов до нього…..Куди зникає кохання? В який момент ми робимо помилки, що не мають зворотнього шляху? Чи зворотній шлях завжди є?», — коментує трек Laura Marti.

stereo.ashes — привиди

В новому синглі гурт stereo.ashes продовжує експериментувати та шукати свій саунд. Виконавці зазначають, що зараз вони досліджують тезис «починаємо цінувати, лише коли втрачаємо» та рефлексують над згаяним життям. 


Читайте також: Як українська музика вижила?: вийшов другий випуск відеопроєкту про музику «Звучить!»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024