Головна
>
Новини
>

Дебют, жіноча команда та роль через Інстаграм: розповідаємо про фільм Анни Бурячкової «Назавжди-Назавжди»

Дебют, жіноча команда та роль через Інстаграм: розповідаємо про фільм Анни Бурячкової «Назавжди-Назавжди»

8 вересня на ювілейному 80-му Венеційському кінофестивалі, в програмі Orizzonti Extra, відбудеться світова прем’єра стрічки «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової. Це повнометражний дебют режисерки. Стрічка розповідає про життя підлітків у Києві 90-х років, їхні надії, сподівання та звісно ж, кохання  у перші роки відновленої незалежності України. 

Коли фільм буде в національному прокаті наразі невідомо, втім на фестивалях в Україні він може з’явитися вже восени цього року, тож разом з Анною Бурячковою розповідаємо вам про стрічку більше.

За сюжетом фільму, дівчина Тоня переходить зі школи в центрі міста до іншої — у спальному районі, та потрапляє до компанії відчайдушної молоді. Разом вони шукають пригод та неприємностей на околицях постсоціалістичного Києва. Незабаром Тоня закохується в Журіка, а дружба з Лєрою змушує її відчути потяг до її брата Сані. Все це призводить до заплутаного любовного трикутника. Водночас складне минуле Тоні переслідує її, кидаючи виклик новій дружбі та романтичним стосункам.

«Це фільм про спробу вийти з парадигми верифікації власного існування крізь призму люблячих очей інших людей. Про відчуття самоцінності, цілісності й відмову приймати аб’юзивні стосунки за належне», — каже режисерка Анна Бурячкова у коментарі для Лірум.

Від кліпів до повнометражного кінодебюту

Анна Бурячкова відома як режисерка реклами і є однією з найпомітніших українських кліпмейкерок. Вона знімала кліпи для Океану Ельзи, Другої ріки, Брутто, Джамали, Піанобоя тощо. Одна з останніх робіт — кліп на пісню Герої вмирають виконавиці Стасік, для неї вона також зняла кліпи на треки Ніж та Бій з тінню. З часом Бурячкова почала пробувати себе в кіно, тож «Назавжди-назавжди» є режисерським повнометражним дебютом. 

Це також єдиний сучасний український фільм, що представлений в конкурсних програмах цьогорічного Венеційського кінофестивалю. На фестивалі українське кіно буде представлено також VR-проєктом і культовою стрічкою Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». 

Ковід, війна, Амстердам

Роботу над фільмом Анна Бурячкова разом зі співсценаристкою Мариною Степанською розпочали ще під час пандемії Covid-19 у 2020 році. Фільмування завершили напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. А після цього матеріали фільму були евакуйовані з Києва до Амстердама, де до команди фільму долучилися нідерландські співпродюсери та партнери з постпродакшену. Фільм є українсько-нідерландською копродукцією.

Жіноча творча команда

У більшості всі ключові позиції у творчій групі займали жінки. Це, крім Анни Бурячкової та Марини Степанської:

  • продюсерка Наталя Лібет («Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Парфенон» Мантаса Кведаравічуса, «Щоденник нареченої Христа» Марти Смеречинської та інші)
  • операторка-постановниця Олена Чеховська («Кого ти більше любиш?» Тоні Ноябрьової, «Клятва» Марини Вроди та інші)
  • художниця-постановниця Леся Патока (відома розробкою образів для Onuka, Джамали, The Maneken, Latexfauna, Бумбокс ті інших, також готувала костюми на замовлення для фестивалю в Неваді Burning Man)
  • композиторка Ліка Бугайова (українська музикантка, лідерка інді-рок гурту Zetetics)
  • художниця з костюмів Дарія Фільшина та художниця з гриму Джулія Мельнік
  • також серед продюсерів стрічки — Люба Кнорозок («Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського та інші).

Головна роль через Інстаграм

Головну роль у фільмі зіграла Аліна Чебан (раніше вона знімалася в серіалі «Пікнік», фільмі «Найкращі вихідні» Владислава Климчука та інших проєктах).

Анна Бурячкова, після трьох місяців кастинг сесій, знайшла її по фотографії в Інстаграмі й одразу зрозуміла, що це саме вона. У стрічці героїня Аліни — Тоня — займається плаванням. Тож і акторці довелося тренуватися, як професійні плавчині, й навчитися занурюватися на глибину.

Музика 90-х

Режисерка каже, що ніщо не передає атмосферу епохи так сильно, як музика. Усі карти Бурячкова наразі не розкриває, але каже, що музики першого десятиліття Незалежності звучить чимало. За словами Анни, це і треки вже культових гуртів, так і пісні музикантів того часу, які зараз вже невідомі.

Реконструкція

У 2021 році у Києві вже майже неможливо було знайти місця зразка 1998 року. Тож все що, ви побачите в кадрі — дбайлива реконструкція.

VHS 

У стрічці також зіграв Арсеній Марков (відомий за роллю у фільмі «Стоп-Земля» Катерини Горностай).  За сценарієм його герой завжди носиться з VHS камерою, а сам Арсеній у реальному житті мріє про кар’єру оператора і готується до вступу. Тож у фільмі використали VHS-кадри, зняті Арсенієм.


Читайте також: Довженко-Центр проведе показ української німої класики у живому музичному супроводі гурту warnякання

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024