Головна
>
Новини
>

Україна не братиме участі у Євробаченні

Україна не братиме участі у Євробаченні

Щойно Національна суспільна телерадіокомпанія України повідомила, що Україна не братиме участь у цьогорічному Євробаченні.

Як пояснили в НСТУ, після рішення не відправляти на конкурс співачку Maruv (а також відмови брати участь у конкурсі від Freedom Jazz та KAZKA), вони прийняли рішення, що не будуть самостійно визначати конкурсанта від України:

«Альтернативним способом визначення представника від України на Євробачення-2019 правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто Суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників Національного відбору.

Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у Національному відборі. Тому в ситуації непідписання договору про участь у Євробаченні з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами Національного відбору»

У НСТУ пояснили, що цього року нацвідбір виявив проблему, яка й раніше була на поверхні, але поки не викликала такого резонансу у суспільстві: «зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття».

І хоч закони України ніяк не обмежують роботу виконавців на території Російської Федерації, НСТУ вважають за необхідне почати суспільний діалог « у форматі ток-шоу, форумів та обговорень за участі провідних експертів сфери для формулювання позиції українського суспільства щодо цієї проблеми, а також напрацювання пропозицій до проекту закону України, що міг би врегулювати ситуацію зі співпрацею українських артистів із державою-агресором на майбутнє».

Нагадаємо, що під час нацвідбору на Євробачення піднялось обговорення, чи є доречним відправляти на міжнародний конкурс Maruv – артистку, яка не лише гастролює на території Росії, а й має підписаний договір з російським лейблом. Після її перемоги, НСТУ запропонували їй підписати договір, який передбачав, зокрема, відмову від гастролів на території РФ з моменту підписання і три місці після завершення конкурсу та передачу прав на пісню. Ознайомитись з усіма пунктами можна на сайті. Сторони не змогли домовитись.

Згодом, НСТУ зробили пропозицію проектам, що посіли на нацвідборі друге та третє місця – Freedom Jazz та KAZKA, але вони відмовились. Ось скріншоти з їх постами на цю тему:

Джерело: Facebook

Нагадати собі, що відбувалось на першому та другому півфіналі, а також фіналі Нацвідбору, можна у наших текстових трансляціях.

 

Фото: НСТУ

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024