Головна
>
Новини
>

NOVA OPERA анонсувала археологічну оперу про атомні електростанції

NOVA OPERA анонсувала археологічну оперу про атомні електростанції

Вчора, 26 квітня, композитори формації NOVA OPERA Роман Григорів та Ілля Разумейко оголосили про новий проєкт. Він отримав назву «Чорнобльдорф» (Chornobyldorf). Як кажуть автори, це буде «археологічна опера». 

За словами композиторів, їх надихнули історії двох атомних електростанцій – Цвентендорф на Дунаї та Чорнобиль. Перша, яку побудували у 1978-му неподалік від Відня, так і не запрацювала через протести екологів та національний референдум. Друга – відома на весь світ після вибуху у 1986 році. Наразі обидві перетворилися із активних техногенних об’єктів на археологічні символи атомної історії. Вони вважають, що обидві електростанції відбивають певні епохи – демократію в Австрії та Центральній Європі та радянський тоталітаризм в Україні та СРСР.

Як розповів Роман Григорів, над оперою «Чорнобильдорф» працюватимуть не лише учасники формації NIVA OPERA, а й артисти і художники з Австрії та України. Базуватиметься ця робота на «методі багаторівневої культурологічної та медіа-археології, експедиційній роботі та резидентальних репетиціях (виїзд у спеціальні простори, в яких митці займатимуться творчо-робочим процесом – прим.ред)». Усі матеріали дослідження теми будуть публікуватися на сторінці проєкту у фейсбуці.

Композитори також заздалегідь розповіли, про що буде опера«Чорнобильдорф». Вона зосередиться на історії людства, що вже пережило серію техногенних, епідемічних та кліматичних катастроф, і тепер будує постапокаліптичне поселення на руїнах атомної електростанції. Відтворити втрачений світ ця спільнота намагатиметься за трактатом атомної доби «Чорнобильдорфським кодексом».

«Людина постапокаліпсису слідуватиме за записами знайденого кодексу. Намагатиметься реконструювати фрагменти колись видатної музики, філософії, перетворюючи формули радіоактивного розпаду на мікротональні гармонії, старовинні народні інструменти – у сонорні генератори та лабораторні прилади, змішуючи фрагменти християнських мес із пантеїстичними обрядами та поліфонічними народними піснями, – розповів композитор Ілля Разумейко. – При цьому універсальні знаки та символи, вчергове інтерпретовані неправильно, поступово розчиняться у білому шумі природи».

Партнером проєкту став Мистецький Арсенал. В його стінах творитиметься та відбудеться прем’єра опери в найближчий театральний сезон. Також творці залучилися підтримкою програми Дім Європи.

Нагадаємо, що NOVA OPERA – це формація українських митців, заснована режисером Владом Троїцьким у 2014 році. Вони відомі створенням синтетичних жанрів опери, як опера-реквієм, опера-цирк, сонОпера тощо, а також своїми експериментами з музикою та постановкою. Серед їхніх найвідоміших робіт – «Йов», BABYLON та AEROPHONIA. Подивитися їх можна на сайті формації. У березні 2020 року композитори Роман Григорів, Ілля Разумейко та режисер Влад Троїцький стали лауреатами Шевченківської премії в категорії «Театральне мистецтво».


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
17 години тому
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024
Новини
Як звучить Херсонщина: плейлист від Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 Квітня, 2024